Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka
Szukasz zamienników cukru? Dietetyk Radosław Smolik, autor profilu Dietetyka oparta na faktach na Instagramie, przedstawia pięć produktów, które według niego najlepiej zastępują cukier. Sprawdź koniecznie!
Najlepsze zamienniki cukru?
„Zamienniki cukru to temat nieco kontrowersyjny. Dziś przedstawiam wam mój subiektywny ranking” – pisze w swoim ostatnim wpisie na Instagramie dietetyk Radosław Smolik.
Jesteście ciekawe, co wybrał w swoim zestawieniu? Nie trzymamy was dłużej w niepewności.
- Ksylitol – to właśnie tego zamiennika dietetyk używa najczęściej. Jak tłumaczy, jego plusem jest to, że smakiem bardzo dobrze odwzorowuje cukier. Dorównuje mu też słodkością! Ma jednak dużo niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny (2,4 kcal/ g). „Niestety w większych ilościach może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a tolerancja na jego spożycie jest mocno indywidualna” – podkreśla Smolik.
- Erytrol – jest nieco mniej słodki od cukru, ma słodycz równą 60-70 proc. jego słodyczy. Ale, jak podkreśla Smolik, uchodzi on za praktycznie niekaloryczny. A do tego nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. W porównaniu do ksylitolu jego spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
- Tagatoza – jest niemal tak słodka jak cukier, a dostarcza jedynie 1,5 kcal/g. „Nie podnosi istotnie poziomu glukozy i wręcz może pomóc kontrolować glikemię. Ma również potencjalnie korzystny wpływ na stan mikrobioty” – tłumaczy Radosław Smolik. Tagatoza jest bezpieczna, choć mało popularna.
- Aspartam – jest około 200 razy słodszy od cukru, dlatego powinniśmy dodawać go do kawy czy herbaty znacznie mniej. Gdy dodamy do niego acesulfam K, w smaku będzie przypominał cukier. Jak zaznacza dietetyk, ciężko przekroczyć zalecane dzienne spożycie aspartamu. „W świetle rzetelnych dowodów naukowych możemy stwierdzić, że aspartam nie jest rakotwórczy ani toksyczny u ludzi” – podkreśla Smolik.
- Stewia – za jej słodycz odpowiadają glikozydy stewiolowe, wielokrotnie słodsze od cukru. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Jej kaloryczność jest niewielka, dostępna jest na rynku w różnych formach.
Dietetyka oparta na faktach
Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!
RozwińPolecamy
28.08.2024
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
31.01.2024
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
08.12.2023
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
28.11.2023
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
Podoba Ci
się ten artykuł?
się ten artykuł?