W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!
Ania Lewandowska tym razem zaprezentowała przepis, który świetnie sprawdzi się w czasie okołoświątecznym. Te kruche ciasteczka możesz podgryzać, pakując prezenty dla bliskich lub poczęstować nimi rodzinę podczas Wigilii.
Kruche ciasteczka z cynamonem: przepis Anny Lewandowskiej
Słodkości proponowane przez Anię Lewandowską są oczywiście bezglutenowe, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet komuś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Ania poleca te wypieki jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Możesz też zapakować je w piękne pudełko, obwiązać wstążeczką i podarować komuś w świątecznym prezencie.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru kokosowego
- 100 g masła klarowanego
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto i następnie odstaw je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Gotowe! Słodkości najlepszy smak osiągają dzień po upieczeniu.
Cynamon – dlaczego warto go jeść?
Cynamon zyskał w Polsce dużą popularność stosunkowo niedawno. Ta egzotyczna przyprawa znana była już w czasach starożytnych – w Egipcie stosowano ją do… mumifikacji i robienia kadzideł.
Dzisiaj cynamon ma przede wszystkim zastosowanie w kuchni. Jest termogenikiem, czyli substancją przyspieszającą spalanie tłuszczu, więc poleca się go osobom stawiającym na zdrowe odchudzanie. Swoje właściwości zdrowotne przyprawa zawdzięcza przede wszystkim aldehydowi cynamonowemu. Wykazuje on działanie antynowotworowe, nadaje też przyprawie charakterystyczny zapach.
Z kolei inna zawarta w cynamonie substancja – epikatechina – wspomaga leczenie chorób neurodegradacyjnych. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające cynamon nierzadko dodaje się do zimowych herbat czy – jak w przypadku przepisu Ani Lewandowskiej – wypieków.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?