Przejdź do treści

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

Źródło: Anna Lewandowska/Instagram
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ania Lewandowska tym razem zaprezentowała przepis, który świetnie sprawdzi się w czasie okołoświątecznym. Te kruche ciasteczka możesz podgryzać, pakując prezenty dla bliskich lub poczęstować nimi rodzinę podczas Wigilii.

Kruche ciasteczka z cynamonem: przepis Anny Lewandowskiej

Słodkości proponowane przez Anię Lewandowską są oczywiście bezglutenowe, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet komuś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Ania poleca te wypieki jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Możesz też zapakować je w piękne pudełko, obwiązać wstążeczką i podarować komuś w świątecznym prezencie.

Anna Lewandowska / Instagram.com

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto i następnie odstaw je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Gotowe! Słodkości najlepszy smak osiągają dzień po upieczeniu.

pierniczki
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Anna Lewandowska / Instagram

Cynamon – dlaczego warto go jeść?

Cynamon zyskał w Polsce dużą popularność stosunkowo niedawno. Ta egzotyczna przyprawa znana była już w czasach starożytnych – w Egipcie stosowano ją do… mumifikacji i robienia kadzideł.

Dzisiaj cynamon ma przede wszystkim zastosowanie w kuchni. Jest termogenikiem, czyli substancją przyspieszającą spalanie tłuszczu, więc poleca się go osobom stawiającym na zdrowe odchudzanie. Swoje właściwości zdrowotne przyprawa zawdzięcza przede wszystkim aldehydowi cynamonowemu. Wykazuje on działanie antynowotworowe, nadaje też przyprawie charakterystyczny zapach.

Z kolei inna zawarta w cynamonie substancja – epikatechina – wspomaga leczenie chorób neurodegradacyjnych. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające cynamon nierzadko dodaje się do zimowych herbat czy – jak w przypadku przepisu Ani Lewandowskiej – wypieków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?