Przejdź do treści

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Brukselka na odporność / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Jak wzmacniać odporność? Wysypiać się, uprawiać aktywność fizyczną, ale przede wszystkim – czerpać energię z jedzenia. „Najlepiej sięgać po sezonowe produkty, bo mają najwięcej wartości odżywczych i witamin, składników mineralnych, zawierają zdrowe tłuszcze czy węglowodany” – pisze Sylwia Majcher. Co jeść dla zdrowia? Odpowiadamy.

Wzmacniaj odporność!

Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, to sezonowe produkty naturalnie dają siłę i pomagają chronić przed infekcjami.  

„Dobrze jest unikać przetworzonego jedzenia, z długim składem, konserwantami, barwnikami,
cukrem i utwardzonym tłuszczem” – pisze blogerka.

Co jeść dla zdrowia? Ekspertka wymienia:

„Mamy sezon na warzywa korzeniowe i kapustne. Są jabłka, gruszki, dynie. Do tego strączki, kasze – jaglana i gryczana, które dobrze odnajdują się w kulinarnych eksperymentach.

Warzywa korzeniowe wystarczy upiec, doprawić wyrazistymi przyprawami: kuminem rzymskim, wędzoną papryką czy suszonymi ziołami, rozdrobnić blenderem i mamy gotową pastę do kanapek”

Dobre źródła witamin i składników mineralnych

W swoim wpisie Sylwia Majcher wymienia też dobre źródła witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 i omega 6:

  • witaminę C znajdziemy w brukselce, jarmużu, papryce i natce pietruszki;
  • witaminę E w oleju słonecznikowym i pestkach słonecznika;
  • witaminę A w marchewce, dyni i batatach;
  • cynk w warzywach strączkowych, kapustnych i w otrębach;
  • żelazo w kaszy gryczanej, burakach i w ciecierzycy;
  • kwasy omega 3 i omega 6 w olejach tłoczonych na zimno (lnianym, sezamowym, z orzechów czy z pestek winogron).

„Do tego przynajmniej spacer i komfortowy sen. Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy śpią mniej niż sześć godzin, mogą mieć o cztery razy wyższe ryzyko rozwoju infekcji niż ci, którzy na sen poświęcają godzinę dłużej. Warto też zastosować naturalną kurację skomponowaną z tego, co solidnie wzmacnia” – dodaje Sylwia Majcher.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

7 zdrowotnych właściwości imbiru

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol