Przejdź do treści

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Brukselka na odporność / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jak wzmacniać odporność? Wysypiać się, uprawiać aktywność fizyczną, ale przede wszystkim – czerpać energię z jedzenia. „Najlepiej sięgać po sezonowe produkty, bo mają najwięcej wartości odżywczych i witamin, składników mineralnych, zawierają zdrowe tłuszcze czy węglowodany” – pisze Sylwia Majcher. Co jeść dla zdrowia? Odpowiadamy.

Wzmacniaj odporność!

Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, to sezonowe produkty naturalnie dają siłę i pomagają chronić przed infekcjami.  

„Dobrze jest unikać przetworzonego jedzenia, z długim składem, konserwantami, barwnikami,
cukrem i utwardzonym tłuszczem” – pisze blogerka.

Co jeść dla zdrowia? Ekspertka wymienia:

„Mamy sezon na warzywa korzeniowe i kapustne. Są jabłka, gruszki, dynie. Do tego strączki, kasze – jaglana i gryczana, które dobrze odnajdują się w kulinarnych eksperymentach.

Warzywa korzeniowe wystarczy upiec, doprawić wyrazistymi przyprawami: kuminem rzymskim, wędzoną papryką czy suszonymi ziołami, rozdrobnić blenderem i mamy gotową pastę do kanapek”

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Dobre źródła witamin i składników mineralnych

W swoim wpisie Sylwia Majcher wymienia też dobre źródła witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 i omega 6:

  • witaminę C znajdziemy w brukselce, jarmużu, papryce i natce pietruszki;
  • witaminę E w oleju słonecznikowym i pestkach słonecznika;
  • witaminę A w marchewce, dyni i batatach;
  • cynk w warzywach strączkowych, kapustnych i w otrębach;
  • żelazo w kaszy gryczanej, burakach i w ciecierzycy;
  • kwasy omega 3 i omega 6 w olejach tłoczonych na zimno (lnianym, sezamowym, z orzechów czy z pestek winogron).

„Do tego przynajmniej spacer i komfortowy sen. Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy śpią mniej niż sześć godzin, mogą mieć o cztery razy wyższe ryzyko rozwoju infekcji niż ci, którzy na sen poświęcają godzinę dłużej. Warto też zastosować naturalną kurację skomponowaną z tego, co solidnie wzmacnia” – dodaje Sylwia Majcher.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

×