3 min.
Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Brukselka na odporność / istock
Jak wzmacniać odporność? Wysypiać się, uprawiać aktywność fizyczną, ale przede wszystkim – czerpać energię z jedzenia. „Najlepiej sięgać po sezonowe produkty, bo mają najwięcej wartości odżywczych i witamin, składników mineralnych, zawierają zdrowe tłuszcze czy węglowodany” – pisze Sylwia Majcher. Co jeść dla zdrowia? Odpowiadamy.
Spis treści
Wzmacniaj odporność!
Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, to sezonowe produkty naturalnie dają siłę i pomagają chronić przed infekcjami.
„Dobrze jest unikać przetworzonego jedzenia, z długim składem, konserwantami, barwnikami,
cukrem i utwardzonym tłuszczem” – pisze blogerka.
Co jeść dla zdrowia? Ekspertka wymienia:
„Mamy sezon na warzywa korzeniowe i kapustne. Są jabłka, gruszki, dynie. Do tego strączki, kasze – jaglana i gryczana, które dobrze odnajdują się w kulinarnych eksperymentach.
Warzywa korzeniowe wystarczy upiec, doprawić wyrazistymi przyprawami: kuminem rzymskim, wędzoną papryką czy suszonymi ziołami, rozdrobnić blenderem i mamy gotową pastę do kanapek”
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dobre źródła witamin i składników mineralnych
W swoim wpisie Sylwia Majcher wymienia też dobre źródła witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 i omega 6:
- witaminę C znajdziemy w brukselce, jarmużu, papryce i natce pietruszki;
- witaminę E w oleju słonecznikowym i pestkach słonecznika;
- witaminę A w marchewce, dyni i batatach;
- cynk w warzywach strączkowych, kapustnych i w otrębach;
- żelazo w kaszy gryczanej, burakach i w ciecierzycy;
- kwasy omega 3 i omega 6 w olejach tłoczonych na zimno (lnianym, sezamowym, z orzechów czy z pestek winogron).
„Do tego przynajmniej spacer i komfortowy sen. Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy śpią mniej niż sześć godzin, mogą mieć o cztery razy wyższe ryzyko rozwoju infekcji niż ci, którzy na sen poświęcają godzinę dłużej. Warto też zastosować naturalną kurację skomponowaną z tego, co solidnie wzmacnia” – dodaje Sylwia Majcher.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Zobacz także

„Bez podania szczepienia, po zachorowaniu na COVID-19, z grupy miliona osób nie przeżyje 30 tysięcy” – alarmują eksperci z PAN

„Bez stresu nie ma życia. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy stres jest przewlekły i gdy sobie z nim nie radzimy, nie mamy nad nim kontroli” – mówi prof. Jadwiga Jośko-Ochojska

„Chodzenie bez obuwia to starożytny i sprawdzony środek leczniczy w przypadku niewłaściwego krążenia krwi, zarówno nadciśnienia jak i niedociśnienia” – mówi Katarzyna Gołębiewska, refleksolog
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022