Przejdź do treści

7 pomysłów na wykorzystanie ryżu według Sylwii Majcher. Sprawdź patenty na tzw. „kuchnię kryzysową”

Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem…” – tak o ryżu kupowanym w ostatnim czasie kilogramami pisze Sylwia Majcher, popularna blogerka zajmująca się tematyką zero waste. W jaki sposób można wykorzystać ryż? Podpowiadamy. 

Ryż – jak go przechowywać?

„Zobaczyłam, uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę, który wypakowywał z samochodu 50-kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem.

Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95 proc. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

I wyjaśnia jak przechowywać ryż.

„Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza” – pisze Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Ryż – jak go gotować?

Z postu blogerki dowiadujemy się także, jak gotować ryż.

„Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej, osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu). Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła. Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy” – wyjaśnia Sylwia Majcher.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zobaczyłam,uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę,który wypakowywał z samochodu 50 kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów, nagle stały się faktem. Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95%. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć. KUCHNIA KRYZYSOWA: RYŻ Jak przechowywać ryż. Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza. Jak gotować ryż. Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut. (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu) Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła.Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy. Tip: Do sałatek użyj 2 szklanki wody na szklankę ryżu – będzie bardziej sypki. Do burgerów, zapiekanek, smażonych dań użyj 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. PRZEPISY NA RYŻ Na swojej stronie zostawiam 7 pomysłów na dania z ryżem. Link do przepisów jest w BIO. Znajdziecie tam wszystkie te,które wymieniam w grafice. A jakie są Wasze ryżowe hity?Napiszcie. #kuchniakryzysowa #ryż #nowaste #gotujeniemarnuje #lovefoodhatewaste #mynowastekitchen #wykorzystujeniemarnuje #ryż #pomysłnaryż #ricerecipes #kornawirus #zostajewdomu #przepisy #kuchniazerowaste #resztkinastół

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Masz w szafce kilka paczek ryżu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Użyj jednego z patentów Sylwii Majcher. Nie marnuj, wykorzystuj!

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 15 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.