Przejdź do treści

7 pomysłów na wykorzystanie ryżu według Sylwii Majcher. Sprawdź patenty na tzw. „kuchnię kryzysową”

Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Ryż - jak go wykorzystać? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

„Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem…” – tak o ryżu kupowanym w ostatnim czasie kilogramami pisze Sylwia Majcher, popularna blogerka zajmująca się tematyką zero waste. W jaki sposób można wykorzystać ryż? Podpowiadamy. 

Ryż – jak go przechowywać?

„Zobaczyłam, uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę, który wypakowywał z samochodu 50-kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem.

Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95 proc. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

I wyjaśnia jak przechowywać ryż.

„Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza” – pisze Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Ryż – jak go gotować?

Z postu blogerki dowiadujemy się także, jak gotować ryż.

„Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej, osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu). Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła. Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy” – wyjaśnia Sylwia Majcher.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zobaczyłam,uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę,który wypakowywał z samochodu 50 kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów, nagle stały się faktem. Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95%. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć. KUCHNIA KRYZYSOWA: RYŻ Jak przechowywać ryż. Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza. Jak gotować ryż. Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut. (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu) Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła.Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy. Tip: Do sałatek użyj 2 szklanki wody na szklankę ryżu – będzie bardziej sypki. Do burgerów, zapiekanek, smażonych dań użyj 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. PRZEPISY NA RYŻ Na swojej stronie zostawiam 7 pomysłów na dania z ryżem. Link do przepisów jest w BIO. Znajdziecie tam wszystkie te,które wymieniam w grafice. A jakie są Wasze ryżowe hity?Napiszcie. #kuchniakryzysowa #ryż #nowaste #gotujeniemarnuje #lovefoodhatewaste #mynowastekitchen #wykorzystujeniemarnuje #ryż #pomysłnaryż #ricerecipes #kornawirus #zostajewdomu #przepisy #kuchniazerowaste #resztkinastół

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Masz w szafce kilka paczek ryżu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Użyj jednego z patentów Sylwii Majcher. Nie marnuj, wykorzystuj!

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 15 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu