Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść
Truskawki to jedna z tych przekąsek, które możesz wcinać bez wyrzutów sumienia! 100 g tych owoców to tylko ok. 30 kcal i aż 83 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Tłumaczą to ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Kochasz truskawki? My też! Szczególnie te zerwane prosto z krzaczka, bez chemii. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Powodów, żeby je jeść, jest wiele. Ekspertki z Czytamy Etykiety wymieniają na swoim profilu na Instagramie te najważniejsze:
- zawierają błonnik pokarmowy – pektyny, które oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit;
- są źródłem witamin, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6;
- zawierają praktycznie wszystkie ważne makro- i mikroelementy, z których na wyróżnienie zasługują: mangan, miedź i magnez;
- zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających: polifenoli, w tym antycyjanów odpowiedzialnych za zwiększenie odporności organizmu;
- mają dobroczynny wpływ na serce;
- zawierają bakteriobójcze fitocydy, które mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych;
- zawartość łatwo przyswajalnych cukrów pozwala je spożywać osobom chorym na cukrzycę;
- 100 g truskawek pokrywa 83 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C;
- 100 g tych owoców dostarcza tylko 28-34 kcal.
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 226 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
się ten artykuł?