Przejdź do treści

„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii” – zaznaczają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Produkty przyspieszające przemianę materii
Produkty przyspieszające przemianę materii - po które sięgać? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety/ Unsplash, fot. Alison Marras
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Drastyczne ograniczenie spożycia kalorii na dietach odchudzających i brak ruchu szczególnie przyczyniają się do spowolnienia tempa przemiany materii” – piszą ekspertki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”. Po które produkty więc sięgać, by przyspieszyć spalanie?

Co spowalnia przemianę materii?

„Pewnie niejeden/niejedna z was miała tak, że w młodości mogła jeść wszystko i nie tyć… A po 30-tce czy 40-tce już samo spojrzenie na czekoladę dodaje kilogramów” – piszą żartobliwie eksperci z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”.

Dietetycy wyjaśniają, że im jesteśmy starsze, tym przemiana materii jest wolniejsza. Jak dodają, spowalnia ją również drastyczne ograniczenie spożycia kalorii na dietach odchudzających i brak ruchu. Można tu dodać także nieodpowiednio skomponowaną dietę, stres, brak snu czy zbyt dużą podaż cukru i tłuszczów trans. Wpływ na działanie przemiany materii mogą mieć także różne choroby, takie jak niedoczynność tarczycy, choroby przysadki, choroby kory nadnerczy czy niedożywienie. Jeśli nagle i szybko zaczynasz tyć, mimo tego, że nie zmieniłaś nic w diecie, warto skonsultować się także z lekarzem.

Wiele osób uważa, że na tempo przemiany materii nie można wpłynąć. Eksperci zwracają jednak uwagę, że już mała zmiana w naszej diecie, może przynieść widoczne efekty.

„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii (a przy okazji dostarczają wartościowych składników)” – apelują „Czytamy etykiety”.

Kobieta / freepik.com

Produkty przyspieszające przemianę materii

Po które produkty warto sięgnąć? Eksperci wymieniają:

  • imbir zawiera gingerol, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
  • papryczka chili zawiera kapsaicynę, która podnosi termogenezę,
  • jabłko i awokado zawierają błonnik, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni,
  • ryby są źródłem białka i kwasów omega-3, są pełne korzystnych, regulujących wiele procesów w organizmie składników,
  • yerba mate i zielona herbata – mają działanie oczyszczające, pobudzają organizm do pracy.

Czytamy etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 296 tys. osób. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: