Przejdź do treści

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Złote mleko
Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Złote mleko to mikstura, która staje się coraz bardziej popularna. Dietetyczka Alicja Kalińska tłumaczy w rozmowie z Hello Zdrowie, dlaczego warto ją pić i jaką ma przewagę nad kakao i mlekiem z miodem. 

Złote mleko – co to jest i dlaczego jest zdrowe?

Złote mleko to połączenie mleka kokosowego i kurkumy. Jest to ajurwedyjski napój, powszechnie stosowany w Indiach. Dietetyczka Alicja Kalińska podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie, że to mikstura, która powinna być elementem codziennej diety także w Polsce. Według niej to fantastyczna alternatywa dla „nieszczęsnych kakałek” z cukrem, które bardzo często mamy serwują swoim dzieciom.

– To jest taki napój, który bardzo rozgrzewa. Fantastycznie się sprawdzi w okresie przeziębień i chorób. Bardzo dobrze wspomaga walkę organizmu z wirusami i chorobami. A dodatkowo wspomaga naszą odporność długofalowo – wyjaśnia.

Nasze babcie zazwyczaj przed snem podawały nam mleko z miodem. Złote mleko też się świetnie sprawdzi przed snem. A do tego ma więcej wartości odżywczych. Będzie doskonałe dla osób, które mają problemy z zasypianiem albo są nerwowe i czują niepokój.

Białko, połączone z węglowodanami w odpowiedniej ilości, działa uspokajająco. Węglowodany spowalniają nasz metabolizm i podnoszą poziom serotoniny w układzie nerwowym. Ciepły napój nas rozluźnia i przyśpiesza zasypianie – tłumaczy Alicja Kalińska.

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Kurkuma – dlaczego jest zdrowa?

Mleko zyskuje swój złoty kolor dzięki kurkumie. A wraz z nim – mnóstwo zdrowotnych właściwości. Kalińska wyjaśnia, że w kurkumie po ogrzaniu aktywizuje się substancja czynna w niej zawarta – kurkumina. To dzięki niej złoty napój poprawia naszą odporność. Ale na tym się nie kończy.

– Kurkumina jest w tej chwili niedoceniana w Polsce na taką skalę, na jaką powinna być. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jak szczota czyści wolne rodniki. Ma też działanie oczyszczające i przyśpiesza metabolizm – podkreśla dietetyczka.

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

Złote mleko – przepis

Żeby zrobić złote mleko, trzeba zacząć od przygotowania pasty z kurkumy. Podgrzewamy  ją z dodatkiem wody, na niedużym ogniu. Po chwili zaczyna gęstnieć. Mieszamy ją do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gdy pasta jest już gotowa, gotujemy ją na średnim ogniu z mlekiem kokosowym. Dietetyczka Alicja Kalińska radzi, żeby nie przesadzić z jej ilością.

– Wystarczy jedna czubata łyżeczka pasty na dwie porcje mleka. Kurkuma w zbyt dużej dawce jest goryczkowa, więc można się zrazić, jeśli źle się to przygotuje. Działajmy ostrożnie – mówi.

Tłumaczy, że złote mleko można przygotować na bazie mleka kokosowego z puszki, które kupimy w supermarketach. Ale trzeba zwrócić uwagę na to, żeby była w nim duża zawartość kokosa. W niektórych przepisach na złote mleko pojawia się też olej kokosowy, ale jak podkreśla Kalińska, dobrej jakości mleko kokosowe jest bardzo tłuste. Dodatkowy tłuszcz nie jest więc konieczny.

Kobieta je pizzę

Złote mleko po polsku

Jak mówi dietetyczka Alicja Kalińska, w polskich warunkach zamiast mleka kokosowego możemy wybrać bardziej dostępne mleko krowie albo inne mleko roślinne, np. owsiane. Mogą być dobrą alternatywą dla osób, które nie są przyzwyczajone do picia mleka kokosowego, a chcą spróbować złotego mleka.

Tłuszcz z mleka kokosowego będzie powodował, że nie każdy będzie odczuwał przyjemność z picia. Taki napój może być po prostu za tłusty. Ja osobiście bardzo lubię gęste i tłuste mleko kokosowe, ale jako dodatek, np. do curry. A tu byłoby bazą i może dla niektórych osób być za ciężkie – tłumaczy Alicja Kalińska.

Do napoju można też dodać przyprawy korzenne: cynamon, wanilię, goździki. Jeśli dla kogoś kurkuma w złotym mleku jest zbyt wyczuwalna i jest ono zbyt gorzkie, napój można dosłodzić miodem. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby wlać go dopiero wtedy, gdy nasza mikstura trochę ostygnie. W przeciwnym wypadku straci swoje bakteriobójcze właściwości, które mogą jeszcze bardziej wzbogacić właściwości zdrowotne złotego mleka.

Pozostaje życzyć smacznego! Bo na zdrowie picie takiego napoju na pewno nam wyjdzie. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na złote mleko, podzielcie się nimi z nami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: