Przejdź do treści

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Złote mleko
Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Złote mleko to mikstura, która staje się coraz bardziej popularna. Dietetyczka Alicja Kalińska tłumaczy w rozmowie z Hello Zdrowie, dlaczego warto ją pić i jaką ma przewagę nad kakao i mlekiem z miodem. 

Złote mleko – co to jest i dlaczego jest zdrowe?

Złote mleko to połączenie mleka kokosowego i kurkumy. Jest to ajurwedyjski napój, powszechnie stosowany w Indiach. Dietetyczka Alicja Kalińska podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie, że to mikstura, która powinna być elementem codziennej diety także w Polsce. Według niej to fantastyczna alternatywa dla „nieszczęsnych kakałek” z cukrem, które bardzo często mamy serwują swoim dzieciom.

– To jest taki napój, który bardzo rozgrzewa. Fantastycznie się sprawdzi w okresie przeziębień i chorób. Bardzo dobrze wspomaga walkę organizmu z wirusami i chorobami. A dodatkowo wspomaga naszą odporność długofalowo – wyjaśnia.

Nasze babcie zazwyczaj przed snem podawały nam mleko z miodem. Złote mleko też się świetnie sprawdzi przed snem. A do tego ma więcej wartości odżywczych. Będzie doskonałe dla osób, które mają problemy z zasypianiem albo są nerwowe i czują niepokój.

Białko, połączone z węglowodanami w odpowiedniej ilości, działa uspokajająco. Węglowodany spowalniają nasz metabolizm i podnoszą poziom serotoniny w układzie nerwowym. Ciepły napój nas rozluźnia i przyśpiesza zasypianie – tłumaczy Alicja Kalińska.

matka karmi piersią dziecko

Kurkuma – dlaczego jest zdrowa?

Mleko zyskuje swój złoty kolor dzięki kurkumie. A wraz z nim – mnóstwo zdrowotnych właściwości. Kalińska wyjaśnia, że w kurkumie po ogrzaniu aktywizuje się substancja czynna w niej zawarta – kurkumina. To dzięki niej złoty napój poprawia naszą odporność. Ale na tym się nie kończy.

– Kurkumina jest w tej chwili niedoceniana w Polsce na taką skalę, na jaką powinna być. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jak szczota czyści wolne rodniki. Ma też działanie oczyszczające i przyśpiesza metabolizm – podkreśla dietetyczka.

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

Złote mleko – przepis

Żeby zrobić złote mleko, trzeba zacząć od przygotowania pasty z kurkumy. Podgrzewamy  ją z dodatkiem wody, na niedużym ogniu. Po chwili zaczyna gęstnieć. Mieszamy ją do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gdy pasta jest już gotowa, gotujemy ją na średnim ogniu z mlekiem kokosowym. Dietetyczka Alicja Kalińska radzi, żeby nie przesadzić z jej ilością.

– Wystarczy jedna czubata łyżeczka pasty na dwie porcje mleka. Kurkuma w zbyt dużej dawce jest goryczkowa, więc można się zrazić, jeśli źle się to przygotuje. Działajmy ostrożnie – mówi.

Tłumaczy, że złote mleko można przygotować na bazie mleka kokosowego z puszki, które kupimy w supermarketach. Ale trzeba zwrócić uwagę na to, żeby była w nim duża zawartość kokosa. W niektórych przepisach na złote mleko pojawia się też olej kokosowy, ale jak podkreśla Kalińska, dobrej jakości mleko kokosowe jest bardzo tłuste. Dodatkowy tłuszcz nie jest więc konieczny.

Monika Prześlakowska

Złote mleko po polsku

Jak mówi dietetyczka Alicja Kalińska, w polskich warunkach zamiast mleka kokosowego możemy wybrać bardziej dostępne mleko krowie albo inne mleko roślinne, np. owsiane. Mogą być dobrą alternatywą dla osób, które nie są przyzwyczajone do picia mleka kokosowego, a chcą spróbować złotego mleka.

Tłuszcz z mleka kokosowego będzie powodował, że nie każdy będzie odczuwał przyjemność z picia. Taki napój może być po prostu za tłusty. Ja osobiście bardzo lubię gęste i tłuste mleko kokosowe, ale jako dodatek, np. do curry. A tu byłoby bazą i może dla niektórych osób być za ciężkie – tłumaczy Alicja Kalińska.

Do napoju można też dodać przyprawy korzenne: cynamon, wanilię, goździki. Jeśli dla kogoś kurkuma w złotym mleku jest zbyt wyczuwalna i jest ono zbyt gorzkie, napój można dosłodzić miodem. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby wlać go dopiero wtedy, gdy nasza mikstura trochę ostygnie. W przeciwnym wypadku straci swoje bakteriobójcze właściwości, które mogą jeszcze bardziej wzbogacić właściwości zdrowotne złotego mleka.

Pozostaje życzyć smacznego! Bo na zdrowie picie takiego napoju na pewno nam wyjdzie. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na złote mleko, podzielcie się nimi z nami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?