Przejdź do treści

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

Złote mleko
Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Złote mleko to mikstura, która staje się coraz bardziej popularna. Dietetyczka Alicja Kalińska tłumaczy w rozmowie z Hello Zdrowie, dlaczego warto ją pić i jaką ma przewagę nad kakao i mlekiem z miodem. 

Złote mleko – co to jest i dlaczego jest zdrowe?

Złote mleko to połączenie mleka kokosowego i kurkumy. Jest to ajurwedyjski napój, powszechnie stosowany w Indiach. Dietetyczka Alicja Kalińska podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie, że to mikstura, która powinna być elementem codziennej diety także w Polsce. Według niej to fantastyczna alternatywa dla „nieszczęsnych kakałek” z cukrem, które bardzo często mamy serwują swoim dzieciom.

– To jest taki napój, który bardzo rozgrzewa. Fantastycznie się sprawdzi w okresie przeziębień i chorób. Bardzo dobrze wspomaga walkę organizmu z wirusami i chorobami. A dodatkowo wspomaga naszą odporność długofalowo – wyjaśnia.

Nasze babcie zazwyczaj przed snem podawały nam mleko z miodem. Złote mleko też się świetnie sprawdzi przed snem. A do tego ma więcej wartości odżywczych. Będzie doskonałe dla osób, które mają problemy z zasypianiem albo są nerwowe i czują niepokój.

Białko, połączone z węglowodanami w odpowiedniej ilości, działa uspokajająco. Węglowodany spowalniają nasz metabolizm i podnoszą poziom serotoniny w układzie nerwowym. Ciepły napój nas rozluźnia i przyśpiesza zasypianie – tłumaczy Alicja Kalińska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Kurkuma – dlaczego jest zdrowa?

Mleko zyskuje swój złoty kolor dzięki kurkumie. A wraz z nim – mnóstwo zdrowotnych właściwości. Kalińska wyjaśnia, że w kurkumie po ogrzaniu aktywizuje się substancja czynna w niej zawarta – kurkumina. To dzięki niej złoty napój poprawia naszą odporność. Ale na tym się nie kończy.

– Kurkumina jest w tej chwili niedoceniana w Polsce na taką skalę, na jaką powinna być. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jak szczota czyści wolne rodniki. Ma też działanie oczyszczające i przyśpiesza metabolizm – podkreśla dietetyczka.

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

Złote mleko – przepis

Żeby zrobić złote mleko, trzeba zacząć od przygotowania pasty z kurkumy. Podgrzewamy  ją z dodatkiem wody, na niedużym ogniu. Po chwili zaczyna gęstnieć. Mieszamy ją do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gdy pasta jest już gotowa, gotujemy ją na średnim ogniu z mlekiem kokosowym. Dietetyczka Alicja Kalińska radzi, żeby nie przesadzić z jej ilością.

– Wystarczy jedna czubata łyżeczka pasty na dwie porcje mleka. Kurkuma w zbyt dużej dawce jest goryczkowa, więc można się zrazić, jeśli źle się to przygotuje. Działajmy ostrożnie – mówi.

Tłumaczy, że złote mleko można przygotować na bazie mleka kokosowego z puszki, które kupimy w supermarketach. Ale trzeba zwrócić uwagę na to, żeby była w nim duża zawartość kokosa. W niektórych przepisach na złote mleko pojawia się też olej kokosowy, ale jak podkreśla Kalińska, dobrej jakości mleko kokosowe jest bardzo tłuste. Dodatkowy tłuszcz nie jest więc konieczny.

Kobieta je pizzę

Złote mleko po polsku

Jak mówi dietetyczka Alicja Kalińska, w polskich warunkach zamiast mleka kokosowego możemy wybrać bardziej dostępne mleko krowie albo inne mleko roślinne, np. owsiane. Mogą być dobrą alternatywą dla osób, które nie są przyzwyczajone do picia mleka kokosowego, a chcą spróbować złotego mleka.

Tłuszcz z mleka kokosowego będzie powodował, że nie każdy będzie odczuwał przyjemność z picia. Taki napój może być po prostu za tłusty. Ja osobiście bardzo lubię gęste i tłuste mleko kokosowe, ale jako dodatek, np. do curry. A tu byłoby bazą i może dla niektórych osób być za ciężkie – tłumaczy Alicja Kalińska.

Do napoju można też dodać przyprawy korzenne: cynamon, wanilię, goździki. Jeśli dla kogoś kurkuma w złotym mleku jest zbyt wyczuwalna i jest ono zbyt gorzkie, napój można dosłodzić miodem. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby wlać go dopiero wtedy, gdy nasza mikstura trochę ostygnie. W przeciwnym wypadku straci swoje bakteriobójcze właściwości, które mogą jeszcze bardziej wzbogacić właściwości zdrowotne złotego mleka.

Pozostaje życzyć smacznego! Bo na zdrowie picie takiego napoju na pewno nam wyjdzie. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na złote mleko, podzielcie się nimi z nami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosna czai się za rogiem. Czas wzmocnić odporność po zimie! Podpowiadamy, jak to zrobić

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

×