Przejdź do treści

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Jeszcze kilka lat temu sałatki były kojarzone jedynie jako dodatek do dań głównych. Dziś same stoją na piedestale. Zaglądając do restauracji, nie sposób nie zauważyć, że sałatki pojawiają się w menu po prostu jako oddzielna kategoria dań. Jest to świetny wybór dla osób, które chcą jeść lekko i zdrowo. Sałatki pojawiają się też w dietach odchudzających czy sportowych. Jak zrobić sałatkę, która będzie pełnowartościowym posiłkiem?

Sałatka jako danie główne. O czym pamiętać?

Kiedyś skupiano się na kilku podstawowych sałatkach, które były urozmaiceniem niedzielnego obiadu lub świątecznym niezbędnikiem. Oczywiście “królowała” ta jarzynowa, z dużą ilością majonezu. Dziś wiemy, że sałatka może być zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Musimy tylko pamiętać, by dodać do niej ważne dla naszego zdrowia składniki. To podstawy, takie jak zielone liście, świeże warzywa lub owoce. Ważne jest również białko – w naszej sałatce powinny znaleźć się produkty, które go dostarczają.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Jak skomponować sałatkę?

Zacznij od podstawy z zielonych liści, które są potężną dawką błonnika – to nie tylko sałata, ale i np. szpinak. Następnie dodaj surowe warzywa – wszystkie chwyty dozwolone, ograniczają cię jedynie preferencje smakowe. Świeża fasolka szparagowa, groszek, marchew, rzodkiewka, brokuły, kalafior, cukinia, karczochy, pomidory i ogórki – to tylko niektóre ze zdrowych dodatków do sałatek. Warto postawić na warzywa sezonowe. Jeśli lubisz słodsze dodatki, możesz dodać owoce. Jagody, maliny, jeżyny, granata, plasterki jabłka czy rodzynki – niezbędny pakiet witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Nie możesz zapomnieć o białku. Dobrym „wsadem” będzie posiekane lub pokrojone na kawałki jajko ugotowane na twardo. Inne opcje to m.in. porcja chudej wołowiny, gotowane krewetki, tuńczyk, pierś z kurczaka czy paski sera. Czas na odpowiednie wykończenie. Orzechy nie tylko zapewnią przyjemny efekt chrupania, ale także źródło cennych składników, jak kwasy omega-3. Pamiętaj, aby orzechy były jedynie dodatkiem, są kaloryczne. Sałatka to także odpowiedni sos. Najlepiej, jeśli zrobisz go samodzielnie.

Pyszne sałatki dla każdego – o czym należy pamiętać?

Jeśli chcesz, aby sałatka była nie tylko pyszną przekąską, ale miała pozytywny wpływ na twoje zdrowie, musisz zwracać uwagę na pewne rzeczy. Pamiętaj o tym, aby:

  • unikać tłustego, smażonego mięsa,
  • nie przesadzać z sosami – wysokokaloryczne sosy można ze spokojem zastąpić takimi, które przygotujemy sami, możemy też dodać np. ocet jabłkowy,
  • zwracać uwagę na wielkość posiłków – lepiej mieć lekki niedosyt niż przesadzić z ilością. Twój organizm ci za to podziękuje.

 

Źródło: verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×