Przejdź do treści

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Jeszcze kilka lat temu sałatki były kojarzone jedynie jako dodatek do dań głównych. Dziś same stoją na piedestale. Zaglądając do restauracji, nie sposób nie zauważyć, że sałatki pojawiają się w menu po prostu jako oddzielna kategoria dań. Jest to świetny wybór dla osób, które chcą jeść lekko i zdrowo. Sałatki pojawiają się też w dietach odchudzających czy sportowych. Jak zrobić sałatkę, która będzie pełnowartościowym posiłkiem?

Sałatka jako danie główne. O czym pamiętać?

Kiedyś skupiano się na kilku podstawowych sałatkach, które były urozmaiceniem niedzielnego obiadu lub świątecznym niezbędnikiem. Oczywiście “królowała” ta jarzynowa, z dużą ilością majonezu. Dziś wiemy, że sałatka może być zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Musimy tylko pamiętać, by dodać do niej ważne dla naszego zdrowia składniki. To podstawy, takie jak zielone liście, świeże warzywa lub owoce. Ważne jest również białko – w naszej sałatce powinny znaleźć się produkty, które go dostarczają.

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Jak skomponować sałatkę?

Zacznij od podstawy z zielonych liści, które są potężną dawką błonnika – to nie tylko sałata, ale i np. szpinak. Następnie dodaj surowe warzywa – wszystkie chwyty dozwolone, ograniczają cię jedynie preferencje smakowe. Świeża fasolka szparagowa, groszek, marchew, rzodkiewka, brokuły, kalafior, cukinia, karczochy, pomidory i ogórki – to tylko niektóre ze zdrowych dodatków do sałatek. Warto postawić na warzywa sezonowe. Jeśli lubisz słodsze dodatki, możesz dodać owoce. Jagody, maliny, jeżyny, granata, plasterki jabłka czy rodzynki – niezbędny pakiet witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Nie możesz zapomnieć o białku. Dobrym „wsadem” będzie posiekane lub pokrojone na kawałki jajko ugotowane na twardo. Inne opcje to m.in. porcja chudej wołowiny, gotowane krewetki, tuńczyk, pierś z kurczaka czy paski sera. Czas na odpowiednie wykończenie. Orzechy nie tylko zapewnią przyjemny efekt chrupania, ale także źródło cennych składników, jak kwasy omega-3. Pamiętaj, aby orzechy były jedynie dodatkiem, są kaloryczne. Sałatka to także odpowiedni sos. Najlepiej, jeśli zrobisz go samodzielnie.

Pyszne sałatki dla każdego – o czym należy pamiętać?

Jeśli chcesz, aby sałatka była nie tylko pyszną przekąską, ale miała pozytywny wpływ na twoje zdrowie, musisz zwracać uwagę na pewne rzeczy. Pamiętaj o tym, aby:

  • unikać tłustego, smażonego mięsa,
  • nie przesadzać z sosami – wysokokaloryczne sosy można ze spokojem zastąpić takimi, które przygotujemy sami, możemy też dodać np. ocet jabłkowy,
  • zwracać uwagę na wielkość posiłków – lepiej mieć lekki niedosyt niż przesadzić z ilością. Twój organizm ci za to podziękuje.

 

Źródło: verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol