Przejdź do treści

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Jeszcze kilka lat temu sałatki były kojarzone jedynie jako dodatek do dań głównych. Dziś same stoją na piedestale. Zaglądając do restauracji, nie sposób nie zauważyć, że sałatki pojawiają się w menu po prostu jako oddzielna kategoria dań. Jest to świetny wybór dla osób, które chcą jeść lekko i zdrowo. Sałatki pojawiają się też w dietach odchudzających czy sportowych. Jak zrobić sałatkę, która będzie pełnowartościowym posiłkiem?

Sałatka jako danie główne. O czym pamiętać?

Kiedyś skupiano się na kilku podstawowych sałatkach, które były urozmaiceniem niedzielnego obiadu lub świątecznym niezbędnikiem. Oczywiście “królowała” ta jarzynowa, z dużą ilością majonezu. Dziś wiemy, że sałatka może być zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Musimy tylko pamiętać, by dodać do niej ważne dla naszego zdrowia składniki. To podstawy, takie jak zielone liście, świeże warzywa lub owoce. Ważne jest również białko – w naszej sałatce powinny znaleźć się produkty, które go dostarczają.

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Jak skomponować sałatkę?

Zacznij od podstawy z zielonych liści, które są potężną dawką błonnika – to nie tylko sałata, ale i np. szpinak. Następnie dodaj surowe warzywa – wszystkie chwyty dozwolone, ograniczają cię jedynie preferencje smakowe. Świeża fasolka szparagowa, groszek, marchew, rzodkiewka, brokuły, kalafior, cukinia, karczochy, pomidory i ogórki – to tylko niektóre ze zdrowych dodatków do sałatek. Warto postawić na warzywa sezonowe. Jeśli lubisz słodsze dodatki, możesz dodać owoce. Jagody, maliny, jeżyny, granata, plasterki jabłka czy rodzynki – niezbędny pakiet witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Nie możesz zapomnieć o białku. Dobrym „wsadem” będzie posiekane lub pokrojone na kawałki jajko ugotowane na twardo. Inne opcje to m.in. porcja chudej wołowiny, gotowane krewetki, tuńczyk, pierś z kurczaka czy paski sera. Czas na odpowiednie wykończenie. Orzechy nie tylko zapewnią przyjemny efekt chrupania, ale także źródło cennych składników, jak kwasy omega-3. Pamiętaj, aby orzechy były jedynie dodatkiem, są kaloryczne. Sałatka to także odpowiedni sos. Najlepiej, jeśli zrobisz go samodzielnie.

Pyszne sałatki dla każdego – o czym należy pamiętać?

Jeśli chcesz, aby sałatka była nie tylko pyszną przekąską, ale miała pozytywny wpływ na twoje zdrowie, musisz zwracać uwagę na pewne rzeczy. Pamiętaj o tym, aby:

  • unikać tłustego, smażonego mięsa,
  • nie przesadzać z sosami – wysokokaloryczne sosy można ze spokojem zastąpić takimi, które przygotujemy sami, możemy też dodać np. ocet jabłkowy,
  • zwracać uwagę na wielkość posiłków – lepiej mieć lekki niedosyt niż przesadzić z ilością. Twój organizm ci za to podziękuje.

 

Źródło: verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami