Przejdź do treści

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Jak przyrządzić porchettę? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Włochy słyną z doskonałej kuchni, oferując mnóstwo charakterystycznych dla tego południowoeuropejskiego kraju potraw. Jedną z nich jest porchetta, czyli pieczeń wołowa nadziewana ziołami. Porchettę można podawać na ciepło lub na zimno, jako danie obiadowe czy dodatek do kanapek. Proces produkcji tradycyjnej porchetty można odtworzyć w warunkach domowych, piekąc w odpowiedni sposób boczek ze schabem w piekarniku.

Co to jest porchetta? 

Porchetta to tradycyjne danie włoskie, które do dziś przyrządzane jest w niezmienionej postaci. Jest to danie mięsne przyrządzane z wieprzowiny, która poddawana jest pieczeniu z dodatkiem specjalnej kompozycji aromatycznych ziół 

Ten mięsny wyrób związany jest przede wszystkim z centralnym obszarem Włoch, a jego powstanie datuje się na czasy Cesarstwa Rzymskiego. Przepis na porchettę liczy sobie zatem ponad 2000 lat i wpisany został na listę tradycyjnych potraw włoskich. 

Miejscem powstania porchetty jest prawdopodobnie okolica miejscowości Ariccia to tu szlachta rzymska ucztowała podczas letnich miesięcy. Prawdopodobnie wówczas powstała receptura przygotowania porchetty, w której szczególnie rozsmakował się cesarz Neron. Porchetta przez setki lat popularna była na jarmarkach i targach. W XX wieku danie stało się popularne także na innych obszarach Włoch, a obecnie jest jednym z najlepiej rozpoznawanych włoskich smakołyków.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bruschetta z figami

Jak produkuje się porchettę? 

Przygotowanie porchetty wymaga przede wszystkim wyselekcjonowania odpowiedniej partii wieprzowiny. Zazwyczaj wybierana jest świnia w wieku 6-12 miesięcy, pochodząca z lokalnej, włoskiej hodowli. Optymalna waga zwierzęcia to 100-130 kg. Mięso pozbawiane jest kości, a następnie doprawiane solą, a także charakterystyczną dla danego regionu mieszanką ziół. W środkowych Włoszech oraz na południu Toskanii porchettę doprawia się rozmarynem. Z kolei porchetta z dzikim koprem włoskim to znak rozpoznawczy dla północnych obszarów Lacjum, Umbrii oraz Marche. 

Po doprawieniu mięso jest wiązane sznurkiem i pieczone w temperaturze 200 stopni przez 3-7 godzin. Pieczenie można zakończyć wówczas, gdy skórka jest chrupiąca i brązowa. Chrupkość skórki doskonale kontrastuje z soczystością mięsa, a cały tłuszcz się wytapia.

Porchetta po polsku – jak przyrządzić porchettę w domu? 

Można pokusić się o przygotowanie porchetty w domu. Oczywiście kluczowe znaczenie będzie miała jakość mięsa. Najlepiej jest przygotować około 4-kilogramowy kawał mięsa boczek ze skórą i schabem, bez kości. Można także użyć boczku ze skórą oraz łopatki wieprzowej. Oprócz mięsa potrzebne będą następujące składniki: 

  • świeże zioła: po łyżce rozmarynu, szałwii, tymianku, 
  • główka czosnku, 
  • skórka z cytryny, 
  • 3 łyżki soli morskiej,
  • oliwa,
  • szklanka białego wina wytrawnego, 
  • pół szklanki wody. 
Czosnek / unsplash.com

Skórę boczku warto ponakłuwać nożem, a boczek ponacinać wzdłuż, w odstępach 5 cm, uważając, aby nie przeciąć skóry. Tak przygotowane mięso należy natrzeć solą i pieprzem, a po dziesięciu minutach mieszanką ziół. Można ją przygotować z główki rozgniecionego czosnku, a także świeżego tymianku, szałwii, bazylii i rozmarynu roztartych w moździerzu. Po nasmarowaniu mięsa ziołami można posypać je jeszcze 2 łyżkami startego parmezanu oraz skórką z cytryny.  

Tak przygotowane mięso należy zwinąć i związać sznurkiem oraz skropić oliwą z oliwek. Czas pieczenia to około 3-3,5 godziny. Najpierw mięso należy piec przez 15 minut w 250 stopniach, a po obróceniu na drugą stronę  przez kolejny kwadrans. Potem na blachę do pieczenia należy wlać wino i wodę, zmniejszając temperaturę do 170 stopni. Następnie trzeba przykryć mięso papierem do pieczenia i piec przez godzinę. Po upływie 60 minut mięso podlewane jest wytopionym sosem, po czym przykrywane papierem i pieczone przez kolejną godzinę w 160 stopniach. Ostatnia godzina pieczenia realizowana jest w 150 stopniach, a mięso jest odkryte. Po upieczeniu należy pozostawić mięso w piekarniku na 20 minut.

freepik.com

Jak podawać porchettę? 

Porchetta najlepiej smakuje na ciepło  wówczas idealnie podkreślone jest bogactwo faktur, czyli chrupka skórka skrywająca soczyste, miękkie mięso. I właśnie tak najczęściej serwowane jest to mięso. Gorąca porchetta podawana jest na ciepłym pieczywie – świetnie sprawdza się bagietka czy ciabatta. Idealnym dodatkiem będzie pieczony czosnek i rukola. Kolejne propozycje dodatków to smażona cebulka i suszone pomidory. Porchetta może być także spożywana na zimno. 

Źródło: 

Kuchnia włoska. Słońce na talerzu. Opracowanie zbiorowe; Wydawnictwo Buchmann, 2019 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×