Przejdź do treści

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje!/ Unpslash fot. Monika Grabkowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Skórki cytryn, pomarańczy czy mandarynek mogą zawierać szkodliwe substancje, wywołujące nowotwory i bezpłodność. Ale samo mycie nie wystarczy! Ostrzega chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Jesień i zima zdecydowanie pachną pomarańczami. Kiedyś kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, dziś można cieszyć się nimi przez cały rok. Jednak czy wiesz, że jedząc cytrusy, oprócz ogromnej dawki witaminy C, antyoksydantów, a także bioflawonoidów możesz dostarczyć swojemu organizmowi jedną z groźnych dla zdrowia substancji? Nie myjesz rąk po obraniu cytrusów ze skórki? A może pijesz herbatę z cytryną, aby uniknąć przeziębienia i nie odkrawasz skórki? W ten sposób spożywasz toksyczną substancję chemiczną, której nie pozbędziesz się nawet płucząc pod wodą wcześniej cały owoc.

„Wiem, że pisałam o tym już mnóstwo razy, ale ostatnio przybyło tu sporo nowych osób, więc przypomnę Wam o tym, aby NIE JEŚĆ skórek cytrusów”tak zaczyna się post chemiczki Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych, prowadzi także bloga, na którym w ciekawy sposób dzieli się wiedzą. Tym razem postanowiła wziąć pod lupę skórki cytrusów.

Skórka cytrusów – co zawiera?

Większość cytrusów, które można spotkać w polskich sklepach, pochodzi z upraw, na których używa się środków chemicznych nie tylko grzybo- i bakteriobójczych, ale także konserwujących. Ponieważ niektóre owoce nie przetrwałyby długiego transportu, producenci używają substancji, które utrzymają je w dobrym stanie przez dłuższy czas. Ponadto owoce na koniec nabłyszcza się i woskuje, aby wyglądały zachęcająco. Jak wymienia Panek, na skórce cytrusów może znaleźć się więc jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Kupując cytrusy w marketach zerknijcie na karton, w którym się znajdują. Mogę się założyć, że znajdziecie tam jedną z dwóch nazw: IMAZALIL lub THIABENDAZOL. Te dwie substancje to fungicydy, którymi opryskiwane są owoce, aby nie uległy popsuciu w trakcie długiego transportu. Oczywiście używane są też inne substancje, np. woski, dzięki którym cytrynka ma wyglądać atrakcyjnie.

Ważne więc, aby przed kupnem sprawdzać etykietę na opakowaniu czy pudełku od cytrusów. Na większości z nich znajduje się informacja o tym, że skórka owocu nie nadaje się do spożycia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy umycie skórki wystarczy?

W internecie można spotkać wiele porad na to, w jaki sposób pozbyć się chorobotwórczych substancji ze skórki. Niestety nie są one skuteczne.

Publikowałam wcześniej fragmenty artykułu, pokazującego, że w przypadku imazalilu żadne stosowane w badaniu metody mycia nie pomagały – pisze Panek.

Jedną z fałszywych rad jest mycie owocu płynem do zmywania naczyń. W ten sposób jednak dodatkowo wcieramy toksyny z płynu w skórkę, dlatego nie jest to dobry pomysł. Na szczęście szkodliwe substancje konserwujące ze skórki przechodzą do owocu jedynie w śladowych ilościach.Ważne jednak, by umyć ręce po zetknięciu ze skórką, aby nie przenieść jednego z toksycznych związków do ust, pozwalając jednocześnie na wniknięcie go do organizmu.

Badania do których udało mi się dotrzeć pokazują, że bardzo niewielkie ilość dwóch wspomnianych fungicydów przechodzą do owocu, więc tu nie ma się czego obawiać – wyjaśnia chemiczka i ostrzega – Problem pojawia się, jeśli ktoś wrzuca do herbaty cytrynę ze skórką, ściera skórkę do deserów lub używa suszonej albo kandyzowanej. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Warto rozejrzeć się więc za cytrusami z upraw ekologicznych, które mają jadalne skórki. Wtedy można cieszyć się całym owocem bez obaw, że szkodzimy swojemu zdrowiu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×