Przejdź do treści

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje!/ Unpslash fot. Monika Grabkowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Skórki cytryn, pomarańczy czy mandarynek mogą zawierać szkodliwe substancje, wywołujące nowotwory i bezpłodność. Ale samo mycie nie wystarczy! Ostrzega chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Jesień i zima zdecydowanie pachną pomarańczami. Kiedyś kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, dziś można cieszyć się nimi przez cały rok. Jednak czy wiesz, że jedząc cytrusy, oprócz ogromnej dawki witaminy C, antyoksydantów, a także bioflawonoidów możesz dostarczyć swojemu organizmowi jedną z groźnych dla zdrowia substancji? Nie myjesz rąk po obraniu cytrusów ze skórki? A może pijesz herbatę z cytryną, aby uniknąć przeziębienia i nie odkrawasz skórki? W ten sposób spożywasz toksyczną substancję chemiczną, której nie pozbędziesz się nawet płucząc pod wodą wcześniej cały owoc.

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

„Wiem, że pisałam o tym już mnóstwo razy, ale ostatnio przybyło tu sporo nowych osób, więc przypomnę Wam o tym, aby NIE JEŚĆ skórek cytrusów”tak zaczyna się post chemiczki Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych, prowadzi także bloga, na którym w ciekawy sposób dzieli się wiedzą. Tym razem postanowiła wziąć pod lupę skórki cytrusów.

Skórka cytrusów – co zawiera?

Większość cytrusów, które można spotkać w polskich sklepach, pochodzi z upraw, na których używa się środków chemicznych nie tylko grzybo- i bakteriobójczych, ale także konserwujących. Ponieważ niektóre owoce nie przetrwałyby długiego transportu, producenci używają substancji, które utrzymają je w dobrym stanie przez dłuższy czas. Ponadto owoce na koniec nabłyszcza się i woskuje, aby wyglądały zachęcająco. Jak wymienia Panek, na skórce cytrusów może znaleźć się więc jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Kupując cytrusy w marketach zerknijcie na karton, w którym się znajdują. Mogę się założyć, że znajdziecie tam jedną z dwóch nazw: IMAZALIL lub THIABENDAZOL. Te dwie substancje to fungicydy, którymi opryskiwane są owoce, aby nie uległy popsuciu w trakcie długiego transportu. Oczywiście używane są też inne substancje, np. woski, dzięki którym cytrynka ma wyglądać atrakcyjnie.

Ważne więc, aby przed kupnem sprawdzać etykietę na opakowaniu czy pudełku od cytrusów. Na większości z nich znajduje się informacja o tym, że skórka owocu nie nadaje się do spożycia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Czy umycie skórki wystarczy?

W internecie można spotkać wiele porad na to, w jaki sposób pozbyć się chorobotwórczych substancji ze skórki. Niestety nie są one skuteczne.

Publikowałam wcześniej fragmenty artykułu, pokazującego, że w przypadku imazalilu żadne stosowane w badaniu metody mycia nie pomagały – pisze Panek.

Jedną z fałszywych rad jest mycie owocu płynem do zmywania naczyń. W ten sposób jednak dodatkowo wcieramy toksyny z płynu w skórkę, dlatego nie jest to dobry pomysł. Na szczęście szkodliwe substancje konserwujące ze skórki przechodzą do owocu jedynie w śladowych ilościach.Ważne jednak, by umyć ręce po zetknięciu ze skórką, aby nie przenieść jednego z toksycznych związków do ust, pozwalając jednocześnie na wniknięcie go do organizmu.

Badania do których udało mi się dotrzeć pokazują, że bardzo niewielkie ilość dwóch wspomnianych fungicydów przechodzą do owocu, więc tu nie ma się czego obawiać – wyjaśnia chemiczka i ostrzega – Problem pojawia się, jeśli ktoś wrzuca do herbaty cytrynę ze skórką, ściera skórkę do deserów lub używa suszonej albo kandyzowanej. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Warto rozejrzeć się więc za cytrusami z upraw ekologicznych, które mają jadalne skórki. Wtedy można cieszyć się całym owocem bez obaw, że szkodzimy swojemu zdrowiu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

×