Przejdź do treści

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje!/ Unpslash fot. Monika Grabkowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Skórki cytryn, pomarańczy czy mandarynek mogą zawierać szkodliwe substancje, wywołujące nowotwory i bezpłodność. Ale samo mycie nie wystarczy! Ostrzega chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Jesień i zima zdecydowanie pachną pomarańczami. Kiedyś kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, dziś można cieszyć się nimi przez cały rok. Jednak czy wiesz, że jedząc cytrusy, oprócz ogromnej dawki witaminy C, antyoksydantów, a także bioflawonoidów możesz dostarczyć swojemu organizmowi jedną z groźnych dla zdrowia substancji? Nie myjesz rąk po obraniu cytrusów ze skórki? A może pijesz herbatę z cytryną, aby uniknąć przeziębienia i nie odkrawasz skórki? W ten sposób spożywasz toksyczną substancję chemiczną, której nie pozbędziesz się nawet płucząc pod wodą wcześniej cały owoc.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

„Wiem, że pisałam o tym już mnóstwo razy, ale ostatnio przybyło tu sporo nowych osób, więc przypomnę Wam o tym, aby NIE JEŚĆ skórek cytrusów”tak zaczyna się post chemiczki Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych, prowadzi także bloga, na którym w ciekawy sposób dzieli się wiedzą. Tym razem postanowiła wziąć pod lupę skórki cytrusów.

Skórka cytrusów – co zawiera?

Większość cytrusów, które można spotkać w polskich sklepach, pochodzi z upraw, na których używa się środków chemicznych nie tylko grzybo- i bakteriobójczych, ale także konserwujących. Ponieważ niektóre owoce nie przetrwałyby długiego transportu, producenci używają substancji, które utrzymają je w dobrym stanie przez dłuższy czas. Ponadto owoce na koniec nabłyszcza się i woskuje, aby wyglądały zachęcająco. Jak wymienia Panek, na skórce cytrusów może znaleźć się więc jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Kupując cytrusy w marketach zerknijcie na karton, w którym się znajdują. Mogę się założyć, że znajdziecie tam jedną z dwóch nazw: IMAZALIL lub THIABENDAZOL. Te dwie substancje to fungicydy, którymi opryskiwane są owoce, aby nie uległy popsuciu w trakcie długiego transportu. Oczywiście używane są też inne substancje, np. woski, dzięki którym cytrynka ma wyglądać atrakcyjnie.

Ważne więc, aby przed kupnem sprawdzać etykietę na opakowaniu czy pudełku od cytrusów. Na większości z nich znajduje się informacja o tym, że skórka owocu nie nadaje się do spożycia.

Czy umycie skórki wystarczy?

W internecie można spotkać wiele porad na to, w jaki sposób pozbyć się chorobotwórczych substancji ze skórki. Niestety nie są one skuteczne.

Publikowałam wcześniej fragmenty artykułu, pokazującego, że w przypadku imazalilu żadne stosowane w badaniu metody mycia nie pomagały – pisze Panek.

Jedną z fałszywych rad jest mycie owocu płynem do zmywania naczyń. W ten sposób jednak dodatkowo wcieramy toksyny z płynu w skórkę, dlatego nie jest to dobry pomysł. Na szczęście szkodliwe substancje konserwujące ze skórki przechodzą do owocu jedynie w śladowych ilościach.Ważne jednak, by umyć ręce po zetknięciu ze skórką, aby nie przenieść jednego z toksycznych związków do ust, pozwalając jednocześnie na wniknięcie go do organizmu.

Badania do których udało mi się dotrzeć pokazują, że bardzo niewielkie ilość dwóch wspomnianych fungicydów przechodzą do owocu, więc tu nie ma się czego obawiać – wyjaśnia chemiczka i ostrzega – Problem pojawia się, jeśli ktoś wrzuca do herbaty cytrynę ze skórką, ściera skórkę do deserów lub używa suszonej albo kandyzowanej. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Warto rozejrzeć się więc za cytrusami z upraw ekologicznych, które mają jadalne skórki. Wtedy można cieszyć się całym owocem bez obaw, że szkodzimy swojemu zdrowiu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?