3 min.
Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!/ Zdjęcie: masz.talerz
Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Kiedy jesień już powoli zagląda za rogiem, proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!
Figi – pyszne i zdrowe!
Figi pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Badania dowodzą, że owoce te doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy. Są bogate w błonnik, co korzystnie działa na układ trawienny. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dobrze wpływają na układ krwionośny, wzrok i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Te niepozorne owoce działają przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i antynowotworowo. Figi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Je się je na surowo, pieczone, duszone, suszone albo zamarynowane w słodkim syropie. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, sałatek albo jako dodatek do chleba czy deserów.
Orzechy włoskie są znane ze swoich wartości zdrowotnych, jednak ‒ jak reszta orzechów ‒ są kaloryczne. Nie można zajadać ich bez opamiętania. Uwaga! Ważna informacja dla osób niejedzących ryb i mięsa ‒ orzechy włoskie zawierają mnóstwo białka i kwasów omega-3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Ponadto ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny do swojej diety wprowadzić orzechy włoskie. Zawierają one L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Oprócz tego orzechy chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz poprawiają wygląd cery.
Figi uwielbiają sery, dlatego w naszej propozycji nie zabraknie sera niebieskiego. Słodki smak fig wydobędzie kropla miodu, a leśny zapach rozmarynu wzbogaci całą kompozycję. To danie smakuje obłędnie, a jest zaskakująco proste!
Bruschetta z figami i niebieskim serem
Składniki (na 4 bruschetty):
– 2 figi
– ok. 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich
– 4 łyżki sera niebieskiego
– ok. 2 łyżek płynnego miodu
– kilka gałązek rozmarynu
– 4 kromki chleba
– olej z orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń figi i rozmaryn w folię aluminiową i piecz 20 minut. Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni grillowej, aż chleb ładnie się zarumieni. Pokrusz ser na zgrillowanym pieczywie, połóż pokrojoną w plastry figę, oprósz orzechami i polej miodem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022