Przejdź do treści

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Bruschetta z figami
Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Kiedy jesień już powoli zagląda za rogiem, proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!

Figi – pyszne i zdrowe!

Figi pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Badania dowodzą, że owoce te doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy. Są bogate w błonnik, co korzystnie działa na układ trawienny. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dobrze wpływają na układ krwionośny, wzrok i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Te niepozorne owoce działają przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i antynowotworowo. Figi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Je się je na surowo, pieczone, duszone, suszone albo zamarynowane w słodkim syropie. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, sałatek albo jako dodatek do chleba czy deserów.

Orzechy włoskie są znane ze swoich wartości zdrowotnych, jednak ‒ jak reszta orzechów ‒ są kaloryczne. Nie można zajadać ich bez opamiętania. Uwaga! Ważna informacja dla osób niejedzących ryb i mięsa ‒ orzechy włoskie zawierają mnóstwo białka i kwasów omega-3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Ponadto ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny do swojej diety wprowadzić orzechy włoskie. Zawierają one L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Oprócz tego orzechy chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz poprawiają wygląd cery.

Figi uwielbiają sery, dlatego w naszej propozycji nie zabraknie sera niebieskiego. Słodki smak fig wydobędzie kropla miodu, a leśny zapach rozmarynu wzbogaci całą kompozycję. To danie smakuje obłędnie, a jest zaskakująco proste!

Bruschetta z figami i niebieskim serem

Składniki (na 4 bruschetty):

– 2 figi
– ok. 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich
– 4 łyżki sera niebieskiego
– ok. 2 łyżek płynnego miodu
– kilka gałązek rozmarynu
– 4 kromki chleba
– olej z orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń figi i rozmaryn w folię aluminiową i piecz 20 minut. Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni grillowej, aż chleb ładnie się zarumieni. Pokrusz ser na zgrillowanym pieczywie, połóż pokrojoną w plastry figę, oprósz orzechami i polej miodem.

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: