3 min.
Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie? Istock.com
16.08.2022
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
16.08.2022
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
15.08.2022
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
15.08.2022
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
15.08.2022
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem
Mrożenie nie zawsze wydaje się takie oczywiste. Warto poznać kilka wskazówek dotyczących opakowań oraz czasu mrożenia, aby nasze jedzenie nie straciło swoich cennych walorów.
Pewnie nieraz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo mięsa lub ryb. A może była cenna promocja, której nie można było ominąć? Najlepszym sposobem na przechowanie białkowych produktów jest ich zamrożenie. Niska temperatura zatrzymuje rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu można bezpiecznie i długo przechowywać produkty, które szybko się psują w normalnych warunkach. Dzięki temu masz w zapasie trochę mięsa czy owoców morza, które mogą się przydać, gdy nie zdążysz zrobić zakupów. Zamrażarka to także świetny sposób na uniknięcie niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.
W czym mrozić jedzenie?
Nieocenionym przedmiotem są wszelkie plastikowe opakowania i torby. Świetnie znoszą niskie temperatury i nie zniekształcają się po odmrożeniu. Nie trzeba martwić się o ewentualne pęknięcia czy też inne wypadki. Warto przygotować sobie specjalny papier do mrożenia, który dodatkowo wzmocni ochronę mięsa. Taki pakunek dobrze jest zapakować jak prezent. Unikniesz niepotrzebnego powietrza, które może doprowadzić do utraty świeżości po odmrożeniu. Papier ten można również zastąpić folią aluminiową.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jak mrozić?
- Przygotuj czyste pudełka.
- Podziel porcje mięsa, drobiu i owoców morza tak, aby każda porcja mogła być później odmrożona jednorazowo (pamiętaj, aby jedzenie zamrażać i odmrażać tylko raz). Staraj się nie mieszać różnych rodzajów mięsa i ryb.
- Zawiń każdą porcję papierem lub folią i umieść w plastikowej torebce. Nie zostawiaj pustego powietrza w torbie. Dociśnij każdą część jak najlepiej.
- Układaj jedzenie jedno na drugim, ale nie więcej niż trzy porcje na sobie.
- Pamiętaj o zapisaniu daty!
Jak długo możemy przechowywać mrożonki?
W zależności od pochodzenia żywności i jej gatunku, czas jej przechowywania i mrożenia może ulegać zmianie. Podany czas jest maksymalny i nie należy go przedłużać, dlatego ważne jest, aby przy zamrażaniu zapisać datę:
- wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie steku – 6-12 miesięcy,
- wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie kotleta – 4-6 miesięcy,
- wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie pieczeni – 4-12 miesięcy,
- wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie mielonej – 3-4 miesiące,
- cały kurczak lub indyk – 12 miesięcy,
- części kurczaka, indyka – 9 miesięcy,
- kiełbasa – 1-2 miesiące,
- chude ryby – 6-8 miesięcy,
- tłuste ryby – 2-3 miesiące,
- mięczaki, kalmary, ośmiornice umyte i czyste – 3-6 miesięcy,
- małże, ostrygi, przegrzebki – 3-6 miesięcy.
Staraj się wykorzystywać zamrożone jedzenie najszybciej jak się da. Dzięki temu zachowasz przyjemną świeżość i będziesz mieć większą pewność, że można je bezpiecznie spożyć. Do odmrożenia wybieraj te produkty, które znajdują się w zamrażarce dosyć długo.
Źródło: livestrong
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022