Przejdź do treści

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Mrożenie nie zawsze wydaje się takie oczywiste. Warto poznać kilka wskazówek dotyczących opakowań oraz czasu mrożenia, aby nasze jedzenie nie straciło swoich cennych walorów.

Pewnie nieraz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo mięsa lub ryb. A może była cenna promocja, której nie można było ominąć? Najlepszym sposobem na przechowanie białkowych produktów jest ich zamrożenie. Niska temperatura zatrzymuje rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu można bezpiecznie i długo przechowywać produkty, które szybko się psują w normalnych warunkach. Dzięki temu masz w zapasie trochę mięsa czy owoców morza, które mogą się przydać, gdy nie zdążysz zrobić zakupów. Zamrażarka to także świetny sposób na uniknięcie niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.

W czym mrozić jedzenie?

Nieocenionym przedmiotem są wszelkie plastikowe opakowania i torby. Świetnie znoszą niskie temperatury i nie zniekształcają się po odmrożeniu. Nie trzeba martwić się o ewentualne pęknięcia czy też inne wypadki. Warto przygotować sobie specjalny papier do mrożenia, który dodatkowo wzmocni ochronę mięsa. Taki pakunek dobrze jest zapakować jak prezent. Unikniesz niepotrzebnego powietrza, które może doprowadzić do utraty świeżości po odmrożeniu. Papier ten można również zastąpić folią aluminiową.

Jak mrozić?

  1. Przygotuj czyste pudełka.
  2. Podziel porcje mięsa, drobiu i owoców morza tak, aby każda porcja mogła być później odmrożona jednorazowo (pamiętaj, aby jedzenie zamrażać i odmrażać tylko raz). Staraj się nie mieszać różnych rodzajów mięsa i ryb.
  3. Zawiń każdą porcję papierem lub folią i umieść w plastikowej torebce. Nie zostawiaj pustego powietrza w torbie. Dociśnij każdą część jak najlepiej.
  4. Układaj jedzenie jedno na drugim, ale nie więcej niż trzy porcje na sobie.
  5. Pamiętaj o zapisaniu daty!
Czy można mrozić jajka?

Jak długo możemy przechowywać mrożonki?

W zależności od pochodzenia żywności i jej gatunku, czas jej przechowywania i mrożenia może ulegać zmianie. Podany czas jest maksymalny i nie należy go przedłużać, dlatego ważne jest, aby przy zamrażaniu zapisać datę:

  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie steku – 6-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie kotleta – 4-6 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie pieczeni – 4-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie mielonej – 3-4 miesiące,
  • cały kurczak lub indyk – 12 miesięcy,
  • części kurczaka, indyka – 9 miesięcy,
  • kiełbasa – 1-2 miesiące,
  • chude ryby – 6-8 miesięcy,
  • tłuste ryby – 2-3 miesiące,
  • mięczaki, kalmary, ośmiornice umyte i czyste – 3-6 miesięcy,
  • małże, ostrygi, przegrzebki – 3-6 miesięcy.

Staraj się wykorzystywać zamrożone jedzenie najszybciej jak się da. Dzięki temu zachowasz przyjemną świeżość i będziesz mieć większą pewność, że można je bezpiecznie spożyć. Do odmrożenia wybieraj te produkty, które znajdują się w zamrażarce dosyć długo.

 

Źródło: livestrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami