Przejdź do treści

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Mrożenie nie zawsze wydaje się takie oczywiste. Warto poznać kilka wskazówek dotyczących opakowań oraz czasu mrożenia, aby nasze jedzenie nie straciło swoich cennych walorów.

Pewnie nieraz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo mięsa lub ryb. A może była cenna promocja, której nie można było ominąć? Najlepszym sposobem na przechowanie białkowych produktów jest ich zamrożenie. Niska temperatura zatrzymuje rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu można bezpiecznie i długo przechowywać produkty, które szybko się psują w normalnych warunkach. Dzięki temu masz w zapasie trochę mięsa czy owoców morza, które mogą się przydać, gdy nie zdążysz zrobić zakupów. Zamrażarka to także świetny sposób na uniknięcie niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.

W czym mrozić jedzenie?

Nieocenionym przedmiotem są wszelkie plastikowe opakowania i torby. Świetnie znoszą niskie temperatury i nie zniekształcają się po odmrożeniu. Nie trzeba martwić się o ewentualne pęknięcia czy też inne wypadki. Warto przygotować sobie specjalny papier do mrożenia, który dodatkowo wzmocni ochronę mięsa. Taki pakunek dobrze jest zapakować jak prezent. Unikniesz niepotrzebnego powietrza, które może doprowadzić do utraty świeżości po odmrożeniu. Papier ten można również zastąpić folią aluminiową.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak mrozić?

  1. Przygotuj czyste pudełka.
  2. Podziel porcje mięsa, drobiu i owoców morza tak, aby każda porcja mogła być później odmrożona jednorazowo (pamiętaj, aby jedzenie zamrażać i odmrażać tylko raz). Staraj się nie mieszać różnych rodzajów mięsa i ryb.
  3. Zawiń każdą porcję papierem lub folią i umieść w plastikowej torebce. Nie zostawiaj pustego powietrza w torbie. Dociśnij każdą część jak najlepiej.
  4. Układaj jedzenie jedno na drugim, ale nie więcej niż trzy porcje na sobie.
  5. Pamiętaj o zapisaniu daty!
Czy można mrozić jajka?

Jak długo możemy przechowywać mrożonki?

W zależności od pochodzenia żywności i jej gatunku, czas jej przechowywania i mrożenia może ulegać zmianie. Podany czas jest maksymalny i nie należy go przedłużać, dlatego ważne jest, aby przy zamrażaniu zapisać datę:

  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie steku – 6-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie kotleta – 4-6 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie pieczeni – 4-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie mielonej – 3-4 miesiące,
  • cały kurczak lub indyk – 12 miesięcy,
  • części kurczaka, indyka – 9 miesięcy,
  • kiełbasa – 1-2 miesiące,
  • chude ryby – 6-8 miesięcy,
  • tłuste ryby – 2-3 miesiące,
  • mięczaki, kalmary, ośmiornice umyte i czyste – 3-6 miesięcy,
  • małże, ostrygi, przegrzebki – 3-6 miesięcy.

Staraj się wykorzystywać zamrożone jedzenie najszybciej jak się da. Dzięki temu zachowasz przyjemną świeżość i będziesz mieć większą pewność, że można je bezpiecznie spożyć. Do odmrożenia wybieraj te produkty, które znajdują się w zamrażarce dosyć długo.

 

Źródło: livestrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Mrożonki

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

×