Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

freepik.com
freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Oliwa z oliwek jest znanym źródłem witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy najróżniejsze jej odmiany, droższe i tańsze, z Grecji, Hiszpanii albo z Włoch. Wybór jest spory, więc warto wiedzieć, jak wybierać mądrze.

Oliwa z oliwek – jaka powinna być?

Przede wszystkim dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Inaczej nie warto ryzykować, bo zamiast oliwy możemy niechcący kupić mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Jak się przekonać, że w zakupionej butelce jest faktycznie oliwa? Prawdziwa oliwa extra virgin po włożeniu do lodówki zgęstnieje, a w temperaturze pokojowej powróci do pierwotnej konsystencji. Przysłowie „chytry dwa razy traci” ma zastosowanie także przy zakupach oliwy.

Zbyt okazyjna cena powinna nas odstraszyć. Tłoczenie oliwy na zimno w hydraulicznej tłoczni nie jest tanim procesem. Poza tym warto zwracać uwagę na kolor butelki. Oryginalna oliwa z oliwek zawsze jest w ciemnej butelce.

Oliwa smakowa

Nie warto również przepłacać i kupować znacznie droższej oliwy smakowej, z dodatkiem ziół, czosnku czy papryczek peperoncino. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni. Kiedy już kupimy oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, na dno butelki wrzucamy obrane ząbki czosnku, posiekaną bazylię albo rozmaryn. Nie polecam wrzucać całej gałązki rozmarynu, bo jeżeli zacznie wystawać powyżej poziomu oliwy, szybko spleśnieje. Trzeba pamiętać, żeby wszystko to, co wrzucimy do oliwy z oliwek, spoczęło na dnie butelki.

Czy oliwa jest zdrowa?

Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo to zdrowy i pyszny dodatek do różnego rodzaju sałat i sałatek. Można na niej smażyć, ale krótko, żeby nie straciła swoich cennych wartości odżywczych. Fantastycznie smakuje sama z chlebem. Wystarczy nalać trochę oliwy na talerz, dodać świeżo mielony pieprz i sól, i zanurzyć w niej kromkę chleba.

A poza tym to świetne koło ratunkowe, gdy zabraknie nam balsamu do ciała. Zanim sięgniemy po ręcznik, możemy wetrzeć w mokre ciało trochę oliwy z oliwek. Skóra stanie się gładka i odżywiona – bez chemii!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać