Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

freepik.com
freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Oliwa z oliwek jest znanym źródłem witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy najróżniejsze jej odmiany, droższe i tańsze, z Grecji, Hiszpanii albo z Włoch. Wybór jest spory, więc warto wiedzieć, jak wybierać mądrze.

Oliwa z oliwek – jaka powinna być?

Przede wszystkim dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Inaczej nie warto ryzykować, bo zamiast oliwy możemy niechcący kupić mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Jak się przekonać, że w zakupionej butelce jest faktycznie oliwa? Prawdziwa oliwa extra virgin po włożeniu do lodówki zgęstnieje, a w temperaturze pokojowej powróci do pierwotnej konsystencji. Przysłowie „chytry dwa razy traci” ma zastosowanie także przy zakupach oliwy.

Zbyt okazyjna cena powinna nas odstraszyć. Tłoczenie oliwy na zimno w hydraulicznej tłoczni nie jest tanim procesem. Poza tym warto zwracać uwagę na kolor butelki. Oryginalna oliwa z oliwek zawsze jest w ciemnej butelce.

Oliwa smakowa

Nie warto również przepłacać i kupować znacznie droższej oliwy smakowej, z dodatkiem ziół, czosnku czy papryczek peperoncino. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni. Kiedy już kupimy oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, na dno butelki wrzucamy obrane ząbki czosnku, posiekaną bazylię albo rozmaryn. Nie polecam wrzucać całej gałązki rozmarynu, bo jeżeli zacznie wystawać powyżej poziomu oliwy, szybko spleśnieje. Trzeba pamiętać, żeby wszystko to, co wrzucimy do oliwy z oliwek, spoczęło na dnie butelki.

Czy oliwa jest zdrowa?

Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo to zdrowy i pyszny dodatek do różnego rodzaju sałat i sałatek. Można na niej smażyć, ale krótko, żeby nie straciła swoich cennych wartości odżywczych. Fantastycznie smakuje sama z chlebem. Wystarczy nalać trochę oliwy na talerz, dodać świeżo mielony pieprz i sól, i zanurzyć w niej kromkę chleba.

A poza tym to świetne koło ratunkowe, gdy zabraknie nam balsamu do ciała. Zanim sięgniemy po ręcznik, możemy wetrzeć w mokre ciało trochę oliwy z oliwek. Skóra stanie się gładka i odżywiona – bez chemii!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami