Pobudzający tonik. Najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu
Pobudza, wzmacnia odporność i detoksykuje. Do tego zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i wykazuje działanie przeciwzapalne. Mowa o toniku porannym z przepisu Pauliny Jamrozik z Poradni Dietetycznej MEDIS. Jutro rano na pewno pojawi się u mnie na kuchennym stole!
Tonik poranny
„To najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu” – pisze w swoim najnowszym poście na Instagramie Paulina Jamrozik, dietetyczka kliniczna.
I dodaje, że przygotowanie porannego toniku zajmuje dwie minuty. To cenna informacja – doskonale wiemy, że rankiem wiele z nas nie ma czasu na zjedzenie śniadania.
Co składa się na tonik? M.in. kurkuma i imbir.
„Są dobrze znane ze swoich leczniczych korzyści, takich jak poprawa jakości trawienia, właściwości przeciwzapalne i oczyszczające – a to tylko kilka z nich” – wymienia dietetyczka.
Do przygotowania toniku będziemy także potrzebować ocet cytrynowy i ocet jabłkowy.
„To idealne składniki, które pomagają zabijać bakterie, naturalnie zmniejszać gromadzenie się śluzu, jednocześnie pomagając zrównoważyć poziom pH organizmu” – dodaje Paulina Jamrozik.
Co poza tym? Specjalistka zaleca dodanie do toniku pieprzu cayenne i cynamonu.
Tonik poranny – składniki
Specjalistka pisze, by w miarę naszych możliwości używać składników organicznych.
- 1 łyżeczka świeżego korzenia imbiru, startego (lub sproszkowanego),
- 1 łyżeczka świeżego korzenia kurkumy, startego (lub sproszkowanego),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- szczypta pieprzu cayenne lub pieprzu czarnego,
- szczypta mielonego cynamonu.
Tonik poranny – przygotowanie
„Dodaj wszystkie składniki do dużego kubka. Zalej gorącą wodą i dobrze wymieszaj! Pij ciepłe lub pozwól ostygnąć i wypij zimno. Jak wolisz. Na zdrowie” – pisze Paulina Jamrozik.
Rozwiń
Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu. Warto więc wstać pięć minut wcześniej, by przygotować tonik i wypić go przed wyjściem do pracy. Organizm nam za to podziękuje!
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?