Przejdź do treści

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje! / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Wygląda jak niewyrośnięte jabłko, a smakuje jak cytryna. Mowa o pigwie, która choć skrywa w sobie zdrowotny potencjał, nie cieszy się szczególną popularnością. O tym, dlaczego warto jednak sięgać po ten owoc rozmawiamy z dietetyczką, Pauliną Jamrozik.

Owoce pigwy są żółte i swoim kształtem przypominają miniaturowe jabłka. Ich średnica wynosi zazwyczaj około 6 cm. W Polsce rosną na krzewach, które osiągają wysokość do ok. 3 metrów. Pigwa dojrzewa jesienią, jej zbiór następuje najczęściej pod koniec października. Za sprawą lekko kwaskowatego i cierpkiego smaku nazywana jest polską cytryną. Ale nie tylko smak łączy te dwa owoce.

Pigwa – właściwości zdrowotne

Pigwę, podobnie jak cytrynę, możemy dodawać w plasterkach do zimowych, rozgrzewających herbatek. Ponadto jak jej koleżanka zawiera całe pokłady witaminy C.

– Zawartość witaminy C w pigwie wynosi średnio 10 mg na 100 g owoców. Warto jednak podkreślić, że chodzi o owoce surowe, a nie te poddane obróbce termicznej. Każda obróbka wpływa na spadek poziomu witaminy C – wyjaśnia dietetyczka Paulina Jamrozik.

Jak podkreśla nasza ekspertka, pigwa jest źródłem nie tylko witaminy C, ale również witaminy B6, kwasu foliowego, dlatego nie ma przeciwwskazań, a wręcz zaleca się jej spożywanie kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

– Jeśli chodzi o minerały, to jest to bardzo dobre źródło potasu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia i fosforu. Pigwa zawiera również pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik), które mają właściwości żelujące. I właśnie z tego względu pigwa świetnie sprawdza się jako składnik galaretek i dżemów. Ze zdrowotnego punktu widzenia jedzenie przetworów z pigwy bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit – tłumaczy dietetyczka.

Pigwa jest też niskokaloryczna. – Średnia sztuka pigwy zawiera ok. 60 kcal. Nie podnosi poziomu cukru, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby, które borykają się z cukrzycą, otyłością, insulinoopornością – dodaje ekspertka.

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Pigwa – zastosowanie

Pigwa nie należy do najsmaczniejszych owoców na surowo, ponieważ jest cierpka w smaku i dość ciężkostrawna, ale gdy tylko poddamy ją obróbce cieplnej, możemy się pozytywnie zaskoczyć. Konfitury, nalewki lub syropy – to tylko kilka pomysłów na wykorzystanie owoców pigwy w kuchni. Dla fanów zdrowych słodkości świetną propozycją będą ciasteczka z pigwą. Entuzjastom naturalnych metod leczenia proponujemy przygotowanie domowej galaretki jako panaceum na ból gardła.

– Wyekstrahowany galaretowaty ekstrakt z pigwy można stosować w przypadku suchego gardła, ponieważ świetnie nawilża wysuszoną błonę śluzową górnych dróg oddechowych – tłumaczy dietetyczka.

Taki ekstrakt uzyskamy podgrzewając pigwę w kąpieli wodnej.

syrop z aronii

Jak podkreśla Paulina Jamrozik, syropy z pigwy warto przygotowywać z kontrolowaną ilością cukru, bo wiele przepisów ma w składzie pokaźną zawartość tego składnika. – Domowy syrop z pigwy po pewnym czasie będzie miał galaretowatą konsystencję z widocznymi grudkami żelującymi, dlatego najlepiej go rozpuszczać w ciepłej wodzie. Można się nim wspomagać w okresie infekcyjnym, a także dodawać do zimowych herbat – wyjaśnia dietetyczka.

Pigwa zawiera aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Po pigwę warto sięgać także z innego powodu. Otóż jako jeden z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska. Nie należy jednak spożywać nasion pigwy, ponieważ stwierdzono, że mają toksyczne właściwości.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Picie naparu z mięty / unsplash.com

Pijesz napar z mięty na problemy z żołądkiem? Lekarka wyjaśnia, jak działa to na organizm

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami