Przejdź do treści

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje! / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Wygląda jak niewyrośnięte jabłko, a smakuje jak cytryna. Mowa o pigwie, która choć skrywa w sobie zdrowotny potencjał, nie cieszy się szczególną popularnością. O tym, dlaczego warto jednak sięgać po ten owoc rozmawiamy z dietetyczką, Pauliną Jamrozik.

Owoce pigwy są żółte i swoim kształtem przypominają miniaturowe jabłka. Ich średnica wynosi zazwyczaj około 6 cm. W Polsce rosną na krzewach, które osiągają wysokość do ok. 3 metrów. Pigwa dojrzewa jesienią, jej zbiór następuje najczęściej pod koniec października. Za sprawą lekko kwaskowatego i cierpkiego smaku nazywana jest polską cytryną. Ale nie tylko smak łączy te dwa owoce.

Pigwa – właściwości zdrowotne

Pigwę, podobnie jak cytrynę, możemy dodawać w plasterkach do zimowych, rozgrzewających herbatek. Ponadto jak jej koleżanka zawiera całe pokłady witaminy C.

– Zawartość witaminy C w pigwie wynosi średnio 10 mg na 100 g owoców. Warto jednak podkreślić, że chodzi o owoce surowe, a nie te poddane obróbce termicznej. Każda obróbka wpływa na spadek poziomu witaminy C – wyjaśnia dietetyczka Paulina Jamrozik.

Jak podkreśla nasza ekspertka, pigwa jest źródłem nie tylko witaminy C, ale również witaminy B6, kwasu foliowego, dlatego nie ma przeciwwskazań, a wręcz zaleca się jej spożywanie kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

– Jeśli chodzi o minerały, to jest to bardzo dobre źródło potasu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia i fosforu. Pigwa zawiera również pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik), które mają właściwości żelujące. I właśnie z tego względu pigwa świetnie sprawdza się jako składnik galaretek i dżemów. Ze zdrowotnego punktu widzenia jedzenie przetworów z pigwy bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit – tłumaczy dietetyczka.

Pigwa jest też niskokaloryczna. – Średnia sztuka pigwy zawiera ok. 60 kcal. Nie podnosi poziomu cukru, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby, które borykają się z cukrzycą, otyłością, insulinoopornością – dodaje ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Pigwa – zastosowanie

Pigwa nie należy do najsmaczniejszych owoców na surowo, ponieważ jest cierpka w smaku i dość ciężkostrawna, ale gdy tylko poddamy ją obróbce cieplnej, możemy się pozytywnie zaskoczyć. Konfitury, nalewki lub syropy – to tylko kilka pomysłów na wykorzystanie owoców pigwy w kuchni. Dla fanów zdrowych słodkości świetną propozycją będą ciasteczka z pigwą. Entuzjastom naturalnych metod leczenia proponujemy przygotowanie domowej galaretki jako panaceum na ból gardła.

– Wyekstrahowany galaretowaty ekstrakt z pigwy można stosować w przypadku suchego gardła, ponieważ świetnie nawilża wysuszoną błonę śluzową górnych dróg oddechowych – tłumaczy dietetyczka.

Taki ekstrakt uzyskamy podgrzewając pigwę w kąpieli wodnej.

syrop z aronii

Jak podkreśla Paulina Jamrozik, syropy z pigwy warto przygotowywać z kontrolowaną ilością cukru, bo wiele przepisów ma w składzie pokaźną zawartość tego składnika. – Domowy syrop z pigwy po pewnym czasie będzie miał galaretowatą konsystencję z widocznymi grudkami żelującymi, dlatego najlepiej go rozpuszczać w ciepłej wodzie. Można się nim wspomagać w okresie infekcyjnym, a także dodawać do zimowych herbat – wyjaśnia dietetyczka.

Pigwa zawiera aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Po pigwę warto sięgać także z innego powodu. Otóż jako jeden z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska. Nie należy jednak spożywać nasion pigwy, ponieważ stwierdzono, że mają toksyczne właściwości.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×