Przejdź do treści

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje! / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Wygląda jak niewyrośnięte jabłko, a smakuje jak cytryna. Mowa o pigwie, która choć skrywa w sobie zdrowotny potencjał, nie cieszy się szczególną popularnością. O tym, dlaczego warto jednak sięgać po ten owoc rozmawiamy z dietetyczką, Pauliną Jamrozik.

Owoce pigwy są żółte i swoim kształtem przypominają miniaturowe jabłka. Ich średnica wynosi zazwyczaj około 6 cm. W Polsce rosną na krzewach, które osiągają wysokość do ok. 3 metrów. Pigwa dojrzewa jesienią, jej zbiór następuje najczęściej pod koniec października. Za sprawą lekko kwaskowatego i cierpkiego smaku nazywana jest polską cytryną. Ale nie tylko smak łączy te dwa owoce.

Pigwa – właściwości zdrowotne

Pigwę, podobnie jak cytrynę, możemy dodawać w plasterkach do zimowych, rozgrzewających herbatek. Ponadto jak jej koleżanka zawiera całe pokłady witaminy C.

– Zawartość witaminy C w pigwie wynosi średnio 10 mg na 100 g owoców. Warto jednak podkreślić, że chodzi o owoce surowe, a nie te poddane obróbce termicznej. Każda obróbka wpływa na spadek poziomu witaminy C – wyjaśnia dietetyczka Paulina Jamrozik.

Jak podkreśla nasza ekspertka, pigwa jest źródłem nie tylko witaminy C, ale również witaminy B6, kwasu foliowego, dlatego nie ma przeciwwskazań, a wręcz zaleca się jej spożywanie kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

– Jeśli chodzi o minerały, to jest to bardzo dobre źródło potasu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia i fosforu. Pigwa zawiera również pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik), które mają właściwości żelujące. I właśnie z tego względu pigwa świetnie sprawdza się jako składnik galaretek i dżemów. Ze zdrowotnego punktu widzenia jedzenie przetworów z pigwy bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit – tłumaczy dietetyczka.

Pigwa jest też niskokaloryczna. – Średnia sztuka pigwy zawiera ok. 60 kcal. Nie podnosi poziomu cukru, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby, które borykają się z cukrzycą, otyłością, insulinoopornością – dodaje ekspertka.

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Pigwa – zastosowanie

Pigwa nie należy do najsmaczniejszych owoców na surowo, ponieważ jest cierpka w smaku i dość ciężkostrawna, ale gdy tylko poddamy ją obróbce cieplnej, możemy się pozytywnie zaskoczyć. Konfitury, nalewki lub syropy – to tylko kilka pomysłów na wykorzystanie owoców pigwy w kuchni. Dla fanów zdrowych słodkości świetną propozycją będą ciasteczka z pigwą. Entuzjastom naturalnych metod leczenia proponujemy przygotowanie domowej galaretki jako panaceum na ból gardła.

– Wyekstrahowany galaretowaty ekstrakt z pigwy można stosować w przypadku suchego gardła, ponieważ świetnie nawilża wysuszoną błonę śluzową górnych dróg oddechowych – tłumaczy dietetyczka.

Taki ekstrakt uzyskamy podgrzewając pigwę w kąpieli wodnej.

syrop z aronii

Jak podkreśla Paulina Jamrozik, syropy z pigwy warto przygotowywać z kontrolowaną ilością cukru, bo wiele przepisów ma w składzie pokaźną zawartość tego składnika. – Domowy syrop z pigwy po pewnym czasie będzie miał galaretowatą konsystencję z widocznymi grudkami żelującymi, dlatego najlepiej go rozpuszczać w ciepłej wodzie. Można się nim wspomagać w okresie infekcyjnym, a także dodawać do zimowych herbat – wyjaśnia dietetyczka.

Pigwa zawiera aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Po pigwę warto sięgać także z innego powodu. Otóż jako jeden z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska. Nie należy jednak spożywać nasion pigwy, ponieważ stwierdzono, że mają toksyczne właściwości.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”