Przejdź do treści

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

syrop z aronii
Syrop z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie sama naturalne antybiotyki/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

W trakcie przeziębienia łykamy tabletki i kupne syropy a naturalne antybiotyki rosną często obok naszego domu. Czarny bez, aronia i pigwa – wykorzystaj je! Te prawdziwe bomby witamin pomogą zwalczyć gorączkę, kaszel i ból gardła. Pożegnaj przeziębienie i ciesz się złotą jesienią bez osłabienia.

Syrop z czarnego bzu

Krzewy bzu czarnego (łac. Sambuca nigra) rosną głównie dziko i można spotkać je nawet w środku miasta. Na przełomie wiosny i lata kwitną białokremowym, drobnym kwieciem, silnie pachnącym i zebranym w charakterystyczne baldachy. Jesienią natomiast możemy cieszyć się owocowymi gronami, które już od lata dojrzewają i nabierają koloru. Warto sięgnąć po nie w szczególności w sezonie przeziębieniowym, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Bogate także w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe i sole mineralne będą skuteczną ochroną przed wirusami. Czarny bez bowiem w postaci syropu obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów.

Warto wiedzieć jednak, że czarny bez zawiera duże ilości prunazyny i sambunigryny, które wykazują działanie drażniące na układ pokarmowy. Nie należy więc spożywać kwiatów i owoców czarnego bzu na surowo, ponieważ prowadzi to do osłabienia i wymiotów, a w skrajnych przypadkach do zgonu. Zbieramy więc tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, które mają czarnofioletowy, głęboki kolor. Zielone i niedojrzałe owoce odrzucamy. Choć dojrzałe owoce również zawierają toksyczne związki, po obróbce termicznej zanikają.

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (waga po oddzieleniu od łodyżek),
  • 500 g cukru
  • 1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Umyte i obrane z gałązek jagody bzu (tylko bardzo dojrzałe, czarne owoce) umieść w garnku. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 min, aż owoce bzu porządnie popękają i puszczą sok. Zdejmij z płomienia i przelej zawartość do drugiego garnka przez bardzo gęste sito (ewentualnie przez kilka warstw dużego kawałka gazy). Pozostaw do samoistnego ocieknięcia a owoce przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i zagotuj całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Gorący syrop nalej do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzuj sok 15 min.

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Syrop z pigwy

Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, warto przygotować sobie własny wyrób z pigwy. Ten mały owoc jest prawdziwą bombą witamin, więc idealnie sprawdzi się przy wzmacnianiu odporności, wspierając układ immunologiczny i łagodząc efekty infekcji. W 100 g owoców znajduje się aż 15 mg witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. W skład pigwy wchodzą także cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny, witamina B, wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez. Owoc ten, jako jeden z nielicznych jest w niewielkim stopniu także podatny na zanieczyszczenia środowiska. Warto więc wzbogacić swoje przetwory na zimę o syrop z pigwy, który idealnie sprawdzi się przy leczeniu suchego kaszlu.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Zrobienie syropu z pigwy nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i duży słoik. Umyte i pozbawione pestek i nasion owoce kroimy w kostkę. Jeśli otrzymaliśmy szklankę owoców, potrzebujemy szklankę cukru (stosunek cukru do owoców powinien być 1:1). Następnie wkładamy owoce warstwami do słoika, podsypując cukrem, aż wypełnimy cały słoik. Całość odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas poruszając słoikiem, by wymieszać cukier. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.

Syrop z aronii

Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Tak, ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Warto ją docenić, ponieważ pomimo cierpkiego smaku ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmocni odporność i rozprawi się z przeziębieniem. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom działa odmładzająco, przeciwdziała chorobom wieku starczego oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ponadto aronia jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt.

Z powodzeniem więc możemy spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach.

Przepis na syrop z aronii

Składniki:

  • 4 kg aronii,
  • 2 kg cukru,
  • sok z 4 cytryn,
  • 1/2 l wody.

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną aronię mrozimy przez co najmniej dobę. Choć mrożenie nie jest konieczne, złagodzi to jej smak, przez co nie będzie cierpka. Następnie przemrożone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy około 20 minut i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10-15 min.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: