Przejdź do treści

Syrop z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie sama naturalne antybiotyki

syrop z aronii
Syrop z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie sama naturalne antybiotyki/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

W trakcie przeziębienia łykamy tabletki i kupne syropy a naturalne antybiotyki rosną często obok naszego domu. Czarny bez, aronia i pigwa – wykorzystaj je! Te prawdziwe bomby witamin pomogą zwalczyć gorączkę, kaszel i ból gardła. Pożegnaj przeziębienie i ciesz się złotą jesienią bez osłabienia.

Syrop z czarnego bzu

Krzewy bzu czarnego (łac. Sambuca nigra) rosną głównie dziko i można spotkać je nawet w środku miasta. Na przełomie wiosny i lata kwitną białokremowym, drobnym kwieciem, silnie pachnącym i zebranym w charakterystyczne baldachy. Jesienią natomiast możemy cieszyć się owocowymi gronami, które już od lata dojrzewają i nabierają koloru. Warto sięgnąć po nie w szczególności w sezonie przeziębieniowym, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Bogate także w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe i sole mineralne będą skuteczną ochroną przed wirusami. Czarny bez bowiem w postaci syropu obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów.

Warto jednak wiedzieć, że czarny bez zawiera duże ilości prunazyny i sambunigryny, które wykazują działanie drażniące na układ pokarmowy. Nie należy więc spożywać kwiatów i owoców czarnego bzu na surowo, ponieważ prowadzi to do osłabienia i wymiotów, a w skrajnych przypadkach do zgonu. Zbieramy więc tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, które mają czarnofioletowy, głęboki kolor. Zielone i niedojrzałe owoce odrzucamy. Choć dojrzałe owoce również zawierają toksyczne związki, po obróbce termicznej zanikają.

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (waga po oddzieleniu od łodyżek)
  • 500 g cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane z gałązek jagody bzu (tylko bardzo dojrzałe, czarne owoce) umieść w garnku. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 min, aż owoce bzu porządnie popękają i puszczą sok. Zdejmij z płomienia i przelej zawartość do drugiego garnka przez bardzo gęste sito (ewentualnie przez kilka warstw dużego kawałka gazy). Pozostaw do samoistnego ocieknięcia a owoce przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i zagotuj całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Gorący syrop nalej do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzuj sok 15 min.

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Syrop z pigwy

Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, warto przygotować sobie własny wyrób z pigwy. Ten mały owoc jest prawdziwą bombą witamin, więc idealnie sprawdzi się przy wzmacnianiu odporności, wspierając układ immunologiczny i łagodząc efekty infekcji. W 100 g owoców znajduje się aż 15 mg witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. W skład pigwy wchodzą także cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny, witamina B, wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez. Owoc ten, jako jeden z nielicznych jest w niewielkim stopniu także podatny na zanieczyszczenia środowiska. Warto więc wzbogacić swoje przetwory na zimę o syrop z pigwy, który idealnie sprawdzi się przy leczeniu suchego kaszlu.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Zrobienie syropu z pigwy nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i duży słoik. Umyte i pozbawione pestek i nasion owoce kroimy w kostkę. Jeśli otrzymaliśmy szklankę owoców, potrzebujemy szklankę cukru (stosunek cukru do owoców powinien być 1:1). Następnie wkładamy owoce warstwami do słoika, podsypując cukrem, aż wypełnimy cały słoik. Całość odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas poruszając słoikiem, by wymieszać cukier. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.

Syrop z aronii

Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Tak, ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Warto ją docenić, ponieważ pomimo cierpkiego smaku ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmocni odporność i rozprawi się z przeziębieniem. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom działa odmładzająco, przeciwdziała chorobom wieku starczego oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ponadto aronia jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt.

Z powodzeniem więc możemy spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach.

Przepis na syrop z aronii

Składniki:

  • 4 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 1/2 l wody

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną aronię mrozimy przez co najmniej dobę. Choć mrożenie nie jest konieczne, złagodzi to jej smak, przez co nie będzie cierpka. Następnie przemrożone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy około 20 minut i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 – 15 min.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Dłoń z kroplami do nosa

Popularne krople do nosa wycofane z obrotu. Sprawdź, czy masz je w domu

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Cebula

Syrop z cebuli – naturalny lek na kaszel i przeziębienie. I bardzo łatwo go przygotować

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami