Przejdź do treści

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk | www.mrmrssandman.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Już w dzieciństwie staliśmy się skrytopigwożercami, skradając się do ogródka sąsiada, który jako jedyny w okolicy hodował pigwę. Pigwę traktowaliśmy jak owoc egzotyczny, czytaliśmy o nim w atlasie roślin, a potem wykorzystywaliśmy do przygotowywania pierwszych potraw w domku na drzewie.

Już wtedy intuicja nas nie zawiodła – choć nie czytaliśmy kolorowej prasy, a o internecie nawet jeszcze nie słyszeliśmy, czuliśmy, że w pigwie tkwi wielki potencjał. Ponoć owoce nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Dobrze też radzą sobie z toksynami w naszym organizmie. Obniżają poziom cholesterolu, zawierają całe pokłady witaminy C, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, wzmacniają więc układ odpornościowy.

Smak pigwy i zapach, jaki pozostawia na palcach, dotyk twardej skórki wciąż przypominają nam o pierwszych kulinarnych eksperymentach, teraz jednak znacznie lepiej wiemy, jak wykorzystać pigwę w kuchni. Ot, chociażby do takich ciasteczek kukurydzianych. Kruchość, delikatność ciasta kontrastuje z intensywnością konfitury pigwowo-imbirowej. Ciasteczka są nie tylko pyszne i łatwe w przygotowaniu, ale też bezglutenowe!

Kukurydziane kruche ciasteczka z konfiturą pigwowo-imbirową – składniki

Zdjęcie: Iwona i Rafał Bortniczuk

Składniki na konfiturę:

– 500 g pigwy
– 170 g cukru trzcinowego
– 10 g imbiru

Ciasteczka:

– 300 g mąki kukurydzianej  
– 150 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 2 łyżki wody
– opcjonalnie: żółtko jaja

Z podanej gramatury pigwy wyjdzie dokładnie tyle konfitury, ile potrzeba do ciasteczek, a i na kanapkę zostanie. Pigwę dokładnie myjemy, a następnie kroimy – okrawamy owoce na około, odrzucając gniazda i pestki. Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody (aby ledwie przykryła owoce), doprowadzamy do wrzenia i – na najmniejszym ogniu – pozwalamy bulgotać przez 15 minut. To dobra pora na dosypanie cukru i starcie kawałka imbiru. Potem co jakiś czas mieszamy, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję – u nas zwykle trwa godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Teraz ciasteczka! Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i rozcieramy w palcach, aż do uzyskania konsystencji piasku. Jeśli brakuje nam cierpliwości, a masa nie chce się połączyć, możemy dodać żółtko. My z jajka zrezygnowaliśmy.

Wałkujemy ciasto – dość grubo, na ok. 1 cm, w razie potrzeby podsypujemy mąkę. Szklanką wykrawamy krążki, dobieramy je w pary. Jeden powinien być cały, w drugim kieliszkiem wykrawamy małe kółko. Składamy dwie warstwy ciasta, a w dziurkę nakładamy łyżkę konfitury. Pieczemy przez około 20 min. w temperaturze 170 st. (termoobieg).

Iwona i Rafał Bortniczuk – wielbiciele książek, nieznający się na literaturze. Teoretycy biegania, piszący o bieganiu. Praktycy gotowania, nieumiejący gotować. Miłośnicy kina, wybierający tylko nudne filmy. Połączyła ich nieumiejętność skupienia się na jednym, intelektualne ADHD. Jako Mr. & Mrs. Sandman fotografiami opowiadają kulinarne historie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie