Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka
Pierś z indyka często trafia na stoły w postaci filetów, polędwiczek czy gulaszu z warzywami. Odpowiednio przyrządzone mięso indycze jest bardzo smaczne, a przy tym łatwostrawne i bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in. wartościowe białko, potas, fosfor, witaminę D oraz witaminy B6 i B12. W przeciwieństwie do innych mięs, mięso indycze zawiera więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, dlatego jest rekomendowane m.in. w diecie hipolipemicznej, śródziemnomorskiej, DASH czy diecie redukcyjnej.
Mięso z indyka – skład i wartości odżywcze
Mięso z indyka nie bez przyczyny uważane jest za dietetyczny, zdrowy produkt o wysokich walorach odżywczych. Filet i udo z indyka zawierają szczególnie dużo pełnowartościowego białka. Dostarczają do organizmu znaczne ilości aminokwasów egzogennych: lizyny, metioniny, waliny, leucyny, izoleucyny, treoniny, fenyloalaniny i tryptofamu. W 100 gramach indyczego mięsa znajduje się ok. 15-19.5 grama białka, natomiast zawartość tłuszczu jest niewielka i wynosi 0,7 grama. Z tego właśnie względu ten gatunek mięsa zaleca się osobom z miażdżycą i dyslipidemią. Pierś z indyka bez skóry ma jedynie 85 kcal na 100 gramów produktu.
Indycze mięso cenione jest ze względu na wysoką zawartość potasu i niską zawartość sodu. Potas wspiera pracę serca, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Ograniczona podaż sodu jest ważna w kontekście zapobiegania powstawania nadciśnienia tętniczego. Inne składniki mineralne występujące w mięsie z indyka to:
- fosfor wpływający na zdrowe kości i zęby,
- cynk odpowiadający za gojenie się ran,
- witaminy z grupy B: witamina B2 niwelująca uczucie zmęczenia, witamina B6 wspierająca układ nerwowy, witamina B12 biorąca udział w produkcji czerwonych krwinek,
- witamina D pobudzająca układ odpornościowy.
Jak wykorzystać mięso indycze w kuchni?
Zastanawiasz się, co zrobić z piersi indyka? Możliwości jest naprawdę dużo. Wiele osób przygotowuje pieczoną pierś z indyka, kotlety z indyka, sznycle z indyka w sosie czy potrawkę z indyka. Delikatna struktura i łagodny zapach mięsa indyczego sprawiają, że wykorzystanie go w kuchni jest naprawdę proste. Niemniej jednak, aby zachować wartości odżywcze produktu, warto przyrządzać indyka w odpowiedni sposób. Rekomendowanymi technikami obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii bądź naczyniu żaroodpornym lub grillowanie na patelni. Niewskazane jest długotrwale smażenie w głębokim tłuszczu oraz tradycyjne grillowanie.
Jakie przyprawy do indyka sprawdzą się najlepiej? Klasycznie indyka przyprawia się solą, pieprzem i czosnkiem. W wersji na słodko do piersi z indyka warto dodać miód, cynamon, imbir i sól. Osoby lubiące ostry smak powinny postawić na indyka z pieprzem cayenne i papryczką chilli.
Filet z indyka – przepisy
Polędwiczki z indyka na parze z warzywami
Składniki:
- Pierś z indyka bez skóry – 1 szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Kalafior – 1 szt.
- Cukinia – 1 szt.
- Brokuł – 1 szt.
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: tymianek, majeranek, rozmaryn, pieprz, sól
- Czosnek – kilka ząbków
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać pod wodą. Marchew obrać i pokroić w słupki, kalafior i brokuł podzielić na różyczki, cukinię pokroić na plastry.
- Filet z indyka osuszyć, oczyścić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Mięso pokroić na kawałki.
- Przygotować marynatę z przyprawami i oliwą z oliwek, włożyć do nich mięso i odstawić na godzinę.
- Wszystkie składniki umieścić w parowarze i gotować około 30 minut.
Indyk gotowany w sosie ze śmietanką i marchewką
Składniki:
- Pierś z indyka – 1 szt.
- Marchewka – 1szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Cebula – 1 szt.
- Mąka pszenna – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Słodka śmietanka 30% -150 ml
- Pieprz
- Sól
- Ryż– pół szklanki
- Buraki ćwikłowe – 100 g
Składniki na bulion:
- Szyja i skrzydło z indyka
- Marchewka – 3 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Seler- ½ sztuki
- Por – ½ szt.
- Kostka rosołowa
- Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe.
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion. Warzywa umyj, marchewkę i pietruszkę pokrój na plastry, cebulę obierz z łupiny. Umieść je w garnku wraz mięsem, selerem, porem i przyprawami. Zalej 1 litrem wody i gotuj przez 1,5 godziny. Bulion przecedź przez sitko, dodaj do niego kostkę rosołową.
- Przygotuj indyka. Pierś z indyka pokrój w plastry, natrzyj startym czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu i przez krótką chwilę smaż na patelni do lekkiego zarumienienia. Mięso umieść w gotującym się bulionie. Gotuj przez 25 minut.
- W międzyczasie przygotuj ryż. Opłucz ryż pod wodą. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Wsyp ryż i co jakiś czas mieszaj w garnku. Ryż będzie gotowy po 10-15 minutach.
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulkę i startą marchewkę. Dodaj je do bulionu i gotuj go przez ok. 5 minut.
- Do osobnego naczynia wlej śmietankę i zagęść ją mąką. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do wywaru. Gotuj przez kilka minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i startymi burakami.
Źródła:
- Jarosz M., Normy żywienia dl populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
- Kunachowicz H. i wsp., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, Warszawa, Wydawnictwo PZWL, 2017.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Dieta trzustkowa – co wolno jeść przy zapaleniu trzustki?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – poradnik dla początkujących
Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki
się ten artykuł?