Przejdź do treści

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, jak zastąpić Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Pieprz ziołowy kojarzy się najczęściej z aromatycznym dodatkiem do potraw na bazie pieprzu. Zaskoczyć może nas fakt, że pod tą nazwą kryje się mieszanka różnych przypraw o orientalnym smaku, w której skład wcale nie wchodzi pieprz! Z czego powstaje pieprz ziołowy i jakie wykazuje on właściwości zdrowotne?

Czym jest pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy to mieszanka kilku przypraw chętnie wykorzystywanych w polskiej kuchni. Choć w rzeczywistości nie zawiera samego pieprzu, jest nazywany tym określeniem ze względu na ostry, charakterystyczny smak. Pod kątem aromatu przypomina jednak bardziej curry niż popularny czarny pieprz lub jego mniej powszechnie wykorzystywane wersje – pieprz biały i czerwony.

Rozpowszechnienie stosowania pieprzu ziołowego w rodzimej kuchni nastąpiło w wyniku niedoboru tradycyjnego pieprzu na sklepowych półkach. Przy wykorzystaniu opisywanej mieszanki o pikantnym smaku próbowano zastępować tę szeroko wykorzystywaną w tradycyjnych potrawach przyprawę o ograniczonej dostępności. Właśnie stąd wzięła się (obecnie nieco myląca) nazwa produktu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Skład pieprzu ziołowego

Składniki, które wchodzą w skład mieszanki nazywanej pieprzem ziołowym to:

  • kolendra,
  • gorczyca,
  • kminek,
  • majeranek,
  • papryka ostra,
  • czosnek.

Dodatkowo w mieszance mogą znaleźć się również przyprawy, takie jak ziele angielskie, tymianek i suszony korzeń chrzanu. Skład może znacząco się różnić w zależności od producenta odpowiadającego za jej wytwarzanie. Składniki pieprzu ziołowego łączone są w różnych proporcjach, w zależności od pożądanego smaku i aromatu.

Właściwości zdrowotne pieprzu ziołowego

Zioła i inne naturalne przyprawy stanowią bogactwo naturalnych substancji aktywnych biologicznie. Z zawartości tych związków wynikają ich właściwości prozdrowotne, które mogą opierać się zarówno na zapobieganiu, jak i wspomaganiu procesu leczenia niektórych chorób.

Przyprawom wchodzącym w skład pieprzu ziołowego przypisuje się wiele korzyści zdrowotnych:

  • kolendra – bogata w antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego w organizmie;
  • gorczyca – może przyczyniać się do poprawy pracy układu krążenia;
  • kminek – wspomaga trawienie dzięki zwiększaniu aktywności enzymów trawiennych oraz zwiększaniu wydzielania żółci potrzebnej do rozkładu tłuszczów;
  • majeranek – podobnie jak kolendra dostarcza dużej dawki antyoksydantów ochraniających komórki przed uszkodzeniami;
  • papryka ostra – zawiera działającą przeciwzapalnie kapsaicynę;
  • czosnek – jego spożycie może przyczyniać się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszać stężenie cholesterolu LDL we krwi (tzw. złego cholesterolu).

Włączanie przypraw takich jak pieprz ziołowy do codziennego jadłospisu jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych substancji biologicznie czynnych o korzystnych właściwościach.

Z wykorzystywaniem tej mieszanki powinny jednak uważać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Z reguły zaleca się im ograniczanie spożycia ostrych przypraw, ponieważ mogą one zwiększać produkcję soków trawiennych działających drażniąco na objęte stanem chorobowym narządy trawienne, przede wszystkim żołądek.

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Przepis na domowy pieprz ziołowy

Dostępny w sklepach pieprz ziołowy możemy zastąpić domową mieszanką przypraw. Jak zrobić pieprz ziołowy samemu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe i nie powinno przynieść większych trudności. Wystarczy zadbać o dobór odpowiednich ilości poszczególnych składników i zmielić przyprawy przy użyciu młynka do kawy, blendera lub moździerza.

Do zrobienia pieprzu ziołowego możesz wykorzystać proporcje zamieszczone poniżej:

  • 20 gramów kolendry,
  • 20 gramów gorczycy,
  • 10 gramów majeranku,
  • 10 gramów kminku,
  • 10 gramów ostrej papryki,
  • 10 gramów suszonego czosnku.

Po zmieleniu przyprawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Do czego wykorzystać pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy jest składnikiem wykorzystywanym często do przyprawiania mięs, np. pieczeni czy kotletów mielonych. Stosuje się go również do produkcji kiełbas. Chętnie dodawany jest także do wielu tradycyjnych polskich zup przygotowywanych na bazie nasion roślin strączkowych, np. grochówki czy zupy fasolowej. Stanowi również popularną przyprawę dodawaną do dań z kapusty kiszonej, w tym kapuśniaku i bigosu.

Mieszanka sprawdzi się również jako aromatyczny składnik wzmacniający smak wielu potraw wegetariańskich, np. burgerów czy gulaszów warzywnych.

Pieprz ziołowy może mieć zastosowanie również w przepisach na przystawki takie jak:

  • ogórki z pieprzem ziołowym (np. w postaci sałatki lub ogórków konserwowych w zalewie z tą mieszanką przypraw),
  • śledzie z pieprzem ziołowym,
  • cukinia w plastrach pieczona lub grillowana z pieprzem ziołowym.

Źródło:

  1. Kozak M., Sobczak P., Żukiewicz-Sobczak W. (2016) Właściwości prozdrowotne wybranych roślin zielarskich, Health Problems of Civilization, 10, 2: 64-70.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×