Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza i jest wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede wszystkim z kuchnią, ma też wiele zastosowań w medycynie, kosmetologii i dietetyce.
Co to jest pieprz cayenne?
Pieprz cayenne (czyt. pieprz kajen) produkowany jest z papryki z rodziny Capsicum. Nazwę zawdzięcza kolonii karnej Cayenne w Gujanie Francuskiej, gdzie masowo uprawiano to warzywo.
Ostry smak przyprawy to zasługą zawartej w niej kapsaicyny. Podrażnia ona receptory zakończeń nerwowych, stymulując uwalnianie neuropeptydów. W efekcie tego możesz odczuwać ból i pieczenie podczas posiłku z dodatkiem pieprzu cayenne.
Pieprz cayenne – cena
Cena pieprzu cayenne zależna jest od wielkości opakowania. Za najbardziej popularne 15 g zapłacisz ok. 2 zł. Koszt opakowań o wadze 1 kg wynosi ok. 20–30 zł.
Pieprz cayenne – gdzie kupić?
Pieprz cayenne jest bardzo popularną przyprawą. Bez trudu kupisz go zarówno w hipermarkecie, jak i osiedlowym sklepie spożywczym. Najkorzystniejsze ceny i najszerszy dostęp do produktów ekologicznych oferują jednak zakupy przez internet.
Pieprz cayenne – właściwości
Przyprawa cayenne stosowana jest w kuchni ze względu na pikantny smak, bez którego trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie. Tymczasem ma on szereg cech korzystnych dla zdrowia i urody. Są to przede wszystkim właściwości:
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwutleniające,
- rozrzedzające krew,
- przyspieszające metabolizm,
- obniżające ciśnienie krwi,
- antynowotworowe.
Pieprz cayenne – dawkowanie
Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania pikantnych przypraw możesz stosować pieprz cayenne bez ograniczeń. Nie ma ustalonej maksymalnej dawki, jaką można przyjąć w ciągu doby.
Inaczej jest z samą kapsaicyną. W dużych ilościach jest toksyczna. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się ok. 56-512 mg/kg masy ciała. Stanowi ona jednak nie więcej niż jeden proc. pieprzu cayenne.
Pieprz cayenne – zastosowanie
Pieprz cayenne doceniany jest zarówno przez medycynę, jak i kosmetologię. Choć nie jest panaceum na otyłość, dolegliwości bólowe, czy nowotwory, to znacząco wspomaga ich terapię.
Pieprz cayenne w dietetyce
Stosowanie pieprzu cayenne na odchudzanie może pomóc ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Nasila bowiem termogenezę (podwyższa ciepłotę organizmu) i utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Ponadto spożycie potrawy z dodatkiem pieprzu cayenne wzmaga apoptozę (niszczenie) komórek lipidowych i jednocześnie spowalnia adipogenezę, czyli wytwarzanie nowych komórek tłuszczowych.
Jeśli masz tendencję do podjadania – wypij co kilka dni szklankę wody z połową łyżeczki pieprzu cayenne, a nie będziesz odczuwać silnego łaknienia, co pozwoli ci zachować równe odstępy pomiędzy posiłkami.
Pieprz cayenne w kosmetologii
Wpływ pieprzu cayenne na metabolizm komórkowy znajduje również zastosowanie w kosmetologii.
Stosowanie przyprawy na włosy przyspiesza ich wzrost. Nie nakładaj jej jednak bezpośrednio na głowę. Może bowiem podrażnić skórę. Zmieszaj dwie łyżki stołowe pieprzu cayenne z czterema łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju kokosowego i nałóż preparat na włosy na kilka godzin. Powtarzaj zabieg co tydzień, a bardzo szybko zauważysz poprawę w wyglądzie swojej fryzury.
Pieprz cayenne na problemy zdrowotne
Pieprz cayenne jest wykorzystywane również w celu łagodzenia wielu dolegliwości i wspomagania leczenia niektórych schorzeń.
Picie wody z pieprzem cayenne powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji obniża ciśnienie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie – włącz tę przyprawę do swojej diety.
Chorujesz na cukrzycę? Pikantny dodatek prowokuje organizm do wydzielania insuliny zależnej od poziomu stężenia glukozy.
U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, bólami neuropatycznymi, czy fibromialgią (choroba reumatyczna tkanek miękkich) kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne redukuje dolegliwości bólowe.
Pozytywny jej wpływ na profil lipidowy ma również duże znaczenie dla leczenia dolegliwości sercowo-naczyniowych i miażdżycy.
Przyprawa hamuje także cykl komórkowy i namnażanie komórek nowotworowych.
Czy pieprz cayenne szkodzi? Przeciwwskazania do stosowania
Mimo szeregu korzystnych właściwości pieprzu cayenne – nie jest to przyprawa odpowiednia dla każdego. Jej stosowanie nie jest wskazane gdy:
- cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub wątroby,
- przyjmujesz leki wspomagające pracę układu pokarmowego,
- przyjmujesz leki obniżające ciśnienie, wspomagające serce i na chorobę niedokrwienną oraz rozrzedzające krew,
- przyjmujesz leki na cukrzycę,
- przyjmujesz leki na astmę oskrzelową,
- w czasie terapii aspiryną.
Bibliografia:
- A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, „Nauki Inżynierskie i technologie” 2017, nr 4 (27), s. 55–65.
- J. Olszewska, Kapsaicyna – lek czy trucizna?, „Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych” 2010, t. 59, nr 1–2 (286–287), s. 133–139.
- Siudem, K. Paradowska, Kapsaicyna – palący temat w farmacji, „Lek w Polsce” 2018, vol. 28, nr 6/7, s. 10–17.
- T. Pieńko, Kapsaicyna – właściwości, zastosowania i perspektywy, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, nr 2, s. 11–17.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?