Przejdź do treści

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza i jest wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede wszystkim z kuchnią, ma też wiele zastosowań w medycynie, kosmetologii i dietetyce.

Co to jest pieprz cayenne? 

Pieprz cayenne (czyt. pieprz kajen) produkowany jest z papryki z rodziny Capsicum. Nazwę zawdzięcza kolonii karnej Cayenne w Gujanie Francuskiej, gdzie masowo uprawiano to warzywo.

Ostry smak przyprawy to zasługą zawartej w niej kapsaicyny. Podrażnia ona receptory zakończeń nerwowych, stymulując uwalnianie neuropeptydów. W efekcie tego możesz odczuwać ból i pieczenie podczas posiłku z dodatkiem pieprzu cayenne.

Pieprz cayenne – cena

Cena pieprzu cayenne zależna jest od wielkości opakowania. Za najbardziej popularne 15 g zapłacisz ok. 2 zł. Koszt opakowań o wadze 1 kg wynosi ok. 20–30 zł.

Pieprz cayenne – gdzie kupić?

Pieprz cayenne jest bardzo popularną przyprawą. Bez trudu kupisz go zarówno w hipermarkecie, jak i osiedlowym sklepie spożywczym. Najkorzystniejsze ceny i najszerszy dostęp do produktów ekologicznych oferują jednak zakupy przez internet.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pieprz cayenne – właściwości

Przyprawa cayenne stosowana jest w kuchni ze względu na pikantny smak, bez którego trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie. Tymczasem ma on szereg cech korzystnych dla zdrowia i urody. Są to przede wszystkim właściwości:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwutleniające,
  • rozrzedzające krew,
  • przyspieszające metabolizm,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • antynowotworowe.

Pieprz cayenne  – dawkowanie

Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania pikantnych przypraw możesz stosować pieprz cayenne bez ograniczeń. Nie ma ustalonej maksymalnej dawki, jaką można przyjąć w ciągu doby.

Inaczej jest z samą kapsaicyną. W dużych ilościach jest toksyczna. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się ok. 56-512 mg/kg masy ciała. Stanowi ona jednak nie więcej niż jeden proc. pieprzu cayenne.

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Pieprz cayenne – zastosowanie

Pieprz cayenne doceniany jest zarówno przez medycynę, jak i kosmetologię. Choć nie jest panaceum na otyłość, dolegliwości bólowe, czy nowotwory, to znacząco wspomaga ich terapię.

Pieprz cayenne w dietetyce

Stosowanie pieprzu cayenne na odchudzanie może pomóc ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Nasila bowiem termogenezę (podwyższa ciepłotę organizmu) i utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Ponadto spożycie potrawy z dodatkiem pieprzu cayenne wzmaga apoptozę (niszczenie) komórek lipidowych i jednocześnie spowalnia adipogenezę, czyli wytwarzanie nowych komórek tłuszczowych.

Jeśli masz tendencję do podjadania – wypij co kilka dni szklankę wody z połową łyżeczki pieprzu cayenne, a nie będziesz odczuwać silnego łaknienia, co pozwoli ci zachować równe odstępy pomiędzy posiłkami.

Pieprz cayenne w kosmetologii

Wpływ pieprzu cayenne na metabolizm komórkowy znajduje również zastosowanie w kosmetologii.

Stosowanie przyprawy na włosy przyspiesza ich wzrost. Nie nakładaj jej jednak bezpośrednio na głowę. Może bowiem podrażnić skórę. Zmieszaj dwie łyżki stołowe pieprzu cayenne z czterema łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju kokosowego i nałóż preparat na włosy na kilka godzin. Powtarzaj zabieg co tydzień, a bardzo szybko zauważysz poprawę w wyglądzie swojej fryzury.

Domowa przyprawa 5 smaków

Pieprz cayenne na problemy zdrowotne

Pieprz cayenne jest wykorzystywane również w celu łagodzenia wielu dolegliwości i wspomagania leczenia niektórych schorzeń. 

Picie wody z pieprzem cayenne powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji obniża ciśnienie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie – włącz tę przyprawę do swojej diety.

Chorujesz na cukrzycę? Pikantny dodatek prowokuje organizm do wydzielania insuliny zależnej od poziomu stężenia glukozy.

U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, bólami neuropatycznymi, czy fibromialgią (choroba reumatyczna tkanek miękkich) kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne redukuje dolegliwości bólowe

Pozytywny jej wpływ na profil lipidowy ma również duże znaczenie dla leczenia dolegliwości sercowo-naczyniowych i miażdżycy.

Przyprawa hamuje także cykl komórkowy i namnażanie komórek nowotworowych.

Czy pieprz cayenne szkodzi? Przeciwwskazania do stosowania

Mimo szeregu korzystnych właściwości pieprzu cayenne – nie jest to przyprawa odpowiednia dla każdego. Jej stosowanie nie jest wskazane gdy:

  • cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub wątroby,
  • przyjmujesz leki wspomagające pracę układu pokarmowego,
  • przyjmujesz leki obniżające ciśnienie, wspomagające serce i na chorobę niedokrwienną oraz rozrzedzające krew,
  • przyjmujesz leki na cukrzycę,
  • przyjmujesz leki na astmę oskrzelową,
  • w czasie terapii aspiryną.

 

 

Bibliografia:

  1. A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, „Nauki Inżynierskie i technologie” 2017, nr 4 (27), s. 55–65.
  2. J. Olszewska, Kapsaicyna – lek czy trucizna?, „Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych” 2010, t. 59, nr 1–2 (286–287), s.  133–139.
  3. Siudem, K. Paradowska, Kapsaicyna – palący temat w farmacji, „Lek w Polsce” 2018, vol. 28, nr 6/7, s. 10–17.
  4. T. Pieńko, Kapsaicyna  –  właściwości, zastosowania i perspektywy, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, nr 2, s. 11–17.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×