Przejdź do treści

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza i jest wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede wszystkim z kuchnią, ma też wiele zastosowań w medycynie, kosmetologii i dietetyce.

Co to jest pieprz cayenne? 

Pieprz cayenne (czyt. pieprz kajen) produkowany jest z papryki z rodziny Capsicum. Nazwę zawdzięcza kolonii karnej Cayenne w Gujanie Francuskiej, gdzie masowo uprawiano to warzywo.

Ostry smak przyprawy to zasługą zawartej w niej kapsaicyny. Podrażnia ona receptory zakończeń nerwowych, stymulując uwalnianie neuropeptydów. W efekcie tego możesz odczuwać ból i pieczenie podczas posiłku z dodatkiem pieprzu cayenne.

Pieprz cayenne – cena

Cena pieprzu cayenne zależna jest od wielkości opakowania. Za najbardziej popularne 15 g zapłacisz ok. 2 zł. Koszt opakowań o wadze 1 kg wynosi ok. 20–30 zł.

Pieprz cayenne – gdzie kupić?

Pieprz cayenne jest bardzo popularną przyprawą. Bez trudu kupisz go zarówno w hipermarkecie, jak i osiedlowym sklepie spożywczym. Najkorzystniejsze ceny i najszerszy dostęp do produktów ekologicznych oferują jednak zakupy przez internet.

Pieprz cayenne – właściwości

Przyprawa cayenne stosowana jest w kuchni ze względu na pikantny smak, bez którego trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie. Tymczasem ma on szereg cech korzystnych dla zdrowia i urody. Są to przede wszystkim właściwości:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwutleniające,
  • rozrzedzające krew,
  • przyspieszające metabolizm,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • antynowotworowe.

Pieprz cayenne  – dawkowanie

Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania pikantnych przypraw możesz stosować pieprz cayenne bez ograniczeń. Nie ma ustalonej maksymalnej dawki, jaką można przyjąć w ciągu doby.

Inaczej jest z samą kapsaicyną. W dużych ilościach jest toksyczna. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się ok. 56-512 mg/kg masy ciała. Stanowi ona jednak nie więcej niż jeden proc. pieprzu cayenne.

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Pieprz cayenne – zastosowanie

Pieprz cayenne doceniany jest zarówno przez medycynę, jak i kosmetologię. Choć nie jest panaceum na otyłość, dolegliwości bólowe, czy nowotwory, to znacząco wspomaga ich terapię.

Pieprz cayenne w dietetyce

Stosowanie pieprzu cayenne na odchudzanie może pomóc ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Nasila bowiem termogenezę (podwyższa ciepłotę organizmu) i utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Ponadto spożycie potrawy z dodatkiem pieprzu cayenne wzmaga apoptozę (niszczenie) komórek lipidowych i jednocześnie spowalnia adipogenezę, czyli wytwarzanie nowych komórek tłuszczowych.

Jeśli masz tendencję do podjadania – wypij co kilka dni szklankę wody z połową łyżeczki pieprzu cayenne, a nie będziesz odczuwać silnego łaknienia, co pozwoli ci zachować równe odstępy pomiędzy posiłkami.

Pieprz cayenne w kosmetologii

Wpływ pieprzu cayenne na metabolizm komórkowy znajduje również zastosowanie w kosmetologii.

Stosowanie przyprawy na włosy przyspiesza ich wzrost. Nie nakładaj jej jednak bezpośrednio na głowę. Może bowiem podrażnić skórę. Zmieszaj dwie łyżki stołowe pieprzu cayenne z czterema łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju kokosowego i nałóż preparat na włosy na kilka godzin. Powtarzaj zabieg co tydzień, a bardzo szybko zauważysz poprawę w wyglądzie swojej fryzury.

Domowa przyprawa 5 smaków

Pieprz cayenne na problemy zdrowotne

Pieprz cayenne jest wykorzystywane również w celu łagodzenia wielu dolegliwości i wspomagania leczenia niektórych schorzeń. 

Picie wody z pieprzem cayenne powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji obniża ciśnienie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie – włącz tę przyprawę do swojej diety.

Chorujesz na cukrzycę? Pikantny dodatek prowokuje organizm do wydzielania insuliny zależnej od poziomu stężenia glukozy.

U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, bólami neuropatycznymi, czy fibromialgią (choroba reumatyczna tkanek miękkich) kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne redukuje dolegliwości bólowe

Pozytywny jej wpływ na profil lipidowy ma również duże znaczenie dla leczenia dolegliwości sercowo-naczyniowych i miażdżycy.

Przyprawa hamuje także cykl komórkowy i namnażanie komórek nowotworowych.

Czy pieprz cayenne szkodzi? Przeciwwskazania do stosowania

Mimo szeregu korzystnych właściwości pieprzu cayenne – nie jest to przyprawa odpowiednia dla każdego. Jej stosowanie nie jest wskazane gdy:

  • cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub wątroby,
  • przyjmujesz leki wspomagające pracę układu pokarmowego,
  • przyjmujesz leki obniżające ciśnienie, wspomagające serce i na chorobę niedokrwienną oraz rozrzedzające krew,
  • przyjmujesz leki na cukrzycę,
  • przyjmujesz leki na astmę oskrzelową,
  • w czasie terapii aspiryną.

 

 

Bibliografia:

  1. A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, „Nauki Inżynierskie i technologie” 2017, nr 4 (27), s. 55–65.
  2. J. Olszewska, Kapsaicyna – lek czy trucizna?, „Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych” 2010, t. 59, nr 1–2 (286–287), s.  133–139.
  3. Siudem, K. Paradowska, Kapsaicyna – palący temat w farmacji, „Lek w Polsce” 2018, vol. 28, nr 6/7, s. 10–17.
  4. T. Pieńko, Kapsaicyna  –  właściwości, zastosowania i perspektywy, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, nr 2, s. 11–17.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami