Przejdź do treści

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza i jest wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede wszystkim z kuchnią, ma też wiele zastosowań w medycynie, kosmetologii i dietetyce.

Co to jest pieprz cayenne? 

Pieprz cayenne (czyt. pieprz kajen) produkowany jest z papryki z rodziny Capsicum. Nazwę zawdzięcza kolonii karnej Cayenne w Gujanie Francuskiej, gdzie masowo uprawiano to warzywo.

Ostry smak przyprawy to zasługą zawartej w niej kapsaicyny. Podrażnia ona receptory zakończeń nerwowych, stymulując uwalnianie neuropeptydów. W efekcie tego możesz odczuwać ból i pieczenie podczas posiłku z dodatkiem pieprzu cayenne.

Pieprz cayenne – cena

Cena pieprzu cayenne zależna jest od wielkości opakowania. Za najbardziej popularne 15 g zapłacisz ok. 2 zł. Koszt opakowań o wadze 1 kg wynosi ok. 20–30 zł.

Pieprz cayenne – gdzie kupić?

Pieprz cayenne jest bardzo popularną przyprawą. Bez trudu kupisz go zarówno w hipermarkecie, jak i osiedlowym sklepie spożywczym. Najkorzystniejsze ceny i najszerszy dostęp do produktów ekologicznych oferują jednak zakupy przez internet.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pieprz cayenne – właściwości

Przyprawa cayenne stosowana jest w kuchni ze względu na pikantny smak, bez którego trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie. Tymczasem ma on szereg cech korzystnych dla zdrowia i urody. Są to przede wszystkim właściwości:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwutleniające,
  • rozrzedzające krew,
  • przyspieszające metabolizm,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • antynowotworowe.

Pieprz cayenne  – dawkowanie

Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania pikantnych przypraw możesz stosować pieprz cayenne bez ograniczeń. Nie ma ustalonej maksymalnej dawki, jaką można przyjąć w ciągu doby.

Inaczej jest z samą kapsaicyną. W dużych ilościach jest toksyczna. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się ok. 56-512 mg/kg masy ciała. Stanowi ona jednak nie więcej niż jeden proc. pieprzu cayenne.

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Pieprz cayenne – zastosowanie

Pieprz cayenne doceniany jest zarówno przez medycynę, jak i kosmetologię. Choć nie jest panaceum na otyłość, dolegliwości bólowe, czy nowotwory, to znacząco wspomaga ich terapię.

Pieprz cayenne w dietetyce

Stosowanie pieprzu cayenne na odchudzanie może pomóc ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Nasila bowiem termogenezę (podwyższa ciepłotę organizmu) i utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Ponadto spożycie potrawy z dodatkiem pieprzu cayenne wzmaga apoptozę (niszczenie) komórek lipidowych i jednocześnie spowalnia adipogenezę, czyli wytwarzanie nowych komórek tłuszczowych.

Jeśli masz tendencję do podjadania – wypij co kilka dni szklankę wody z połową łyżeczki pieprzu cayenne, a nie będziesz odczuwać silnego łaknienia, co pozwoli ci zachować równe odstępy pomiędzy posiłkami.

Pieprz cayenne w kosmetologii

Wpływ pieprzu cayenne na metabolizm komórkowy znajduje również zastosowanie w kosmetologii.

Stosowanie przyprawy na włosy przyspiesza ich wzrost. Nie nakładaj jej jednak bezpośrednio na głowę. Może bowiem podrażnić skórę. Zmieszaj dwie łyżki stołowe pieprzu cayenne z czterema łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju kokosowego i nałóż preparat na włosy na kilka godzin. Powtarzaj zabieg co tydzień, a bardzo szybko zauważysz poprawę w wyglądzie swojej fryzury.

Domowa przyprawa 5 smaków

Pieprz cayenne na problemy zdrowotne

Pieprz cayenne jest wykorzystywane również w celu łagodzenia wielu dolegliwości i wspomagania leczenia niektórych schorzeń. 

Picie wody z pieprzem cayenne powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i w konsekwencji obniża ciśnienie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie – włącz tę przyprawę do swojej diety.

Chorujesz na cukrzycę? Pikantny dodatek prowokuje organizm do wydzielania insuliny zależnej od poziomu stężenia glukozy.

U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, bólami neuropatycznymi, czy fibromialgią (choroba reumatyczna tkanek miękkich) kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne redukuje dolegliwości bólowe

Pozytywny jej wpływ na profil lipidowy ma również duże znaczenie dla leczenia dolegliwości sercowo-naczyniowych i miażdżycy.

Przyprawa hamuje także cykl komórkowy i namnażanie komórek nowotworowych.

Czy pieprz cayenne szkodzi? Przeciwwskazania do stosowania

Mimo szeregu korzystnych właściwości pieprzu cayenne – nie jest to przyprawa odpowiednia dla każdego. Jej stosowanie nie jest wskazane gdy:

  • cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub wątroby,
  • przyjmujesz leki wspomagające pracę układu pokarmowego,
  • przyjmujesz leki obniżające ciśnienie, wspomagające serce i na chorobę niedokrwienną oraz rozrzedzające krew,
  • przyjmujesz leki na cukrzycę,
  • przyjmujesz leki na astmę oskrzelową,
  • w czasie terapii aspiryną.

 

 

Bibliografia:

  1. A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, „Nauki Inżynierskie i technologie” 2017, nr 4 (27), s. 55–65.
  2. J. Olszewska, Kapsaicyna – lek czy trucizna?, „Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych” 2010, t. 59, nr 1–2 (286–287), s.  133–139.
  3. Siudem, K. Paradowska, Kapsaicyna – palący temat w farmacji, „Lek w Polsce” 2018, vol. 28, nr 6/7, s. 10–17.
  4. T. Pieńko, Kapsaicyna  –  właściwości, zastosowania i perspektywy, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, nr 2, s. 11–17.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×