Przejdź do treści

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni
Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Zioła dodają smaku i aromatu, sprawiają, że danie nabiera zupełnie innego, bardziej interesującego charakteru. Oto zioła, które warto mieć w każdej kuchni. Wypróbuj koniecznie, nie będziesz żałować!

Jeśli zioła to tylko świeże – suszone tracą część aromatu, a i na talerzu nie wyglądają tak apetycznie. Półki sklepowe uginają się od doniczek ze świeżymi ziołami, tak więc o każdej porze roku, swoją kuchnię możesz wzbogacić o świeże aromaty.

Zielona bazylia

Bazylii nikomu nie trzeba przedstawiać – to jedno z popularniejszych ziół, które zagościło w naszych kuchniach. Choć większości kojarzy się ze słoneczną Italią, to prawdopodobnie pochodzi z Indii, gdzie uprawiana jest od ponad 5000 lat.

Zanim przejdziemy do najpopularniejszych dań z jej udziałem, trochę o pielęgnacji. Bazylia uwielbia miejsca ciepłe i nasłonecznione, nie lubi przeciągów. Stale mokre podłoże odwdzięczy się bujnymi liśćmi.

Choć jej odmian jest ponad 150, to największą popularnością cieszy się klasyczna, zielona, lekko słodkawa Genovese Basil. Jednak tuż za nią, na drugim miejscu podium, uplasowała się fioletowa odmiana o intensywnym, purpurowo-brązowym kolorze, która choć smakiem nie różni się od swojej kuzynki, zachwyca wyglądem.

Aby móc skorzystać z  jej wyjątkowych walorów smakowych, dowiedzmy się, z jakimi daniami komponuje się najlepiej. Zielona bazylia stanowi podstawę włoskiego pesto, do przyrządzenia którego potrzebujemy jeszcze orzeszków pinii i oliwy. Bazylia świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, zup, sosów czy mięs. Idealnie komponuje się z orzeźwiającą lemoniadą i co ciekawe, bez obaw można ją wykorzystać w deserach. 

Zioła stanowią komponent kulinarny od wieków, wpływając na urozmaicenie smakowe potraw niezbyt wyrazistych w smaku. Pomagają organizmowi w lepszym trawieniu jedzenia, wzmacniają odporność, a nawet poprawiają nastrój – mówi Agata Ziemnicka, jedna z siedmiu twórczyń Fundacji „Kobiety bez diety”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta

Aromatyczny tymianek

Tymianek, zwany przez niektórych macierzanką, na stałe zagościł w większości polskich kuchni. Wszystko za sprawą wyrazistego smaku i intensywnego zapachu, który sprawdza się w wielu daniach. Zioło to idealnie komponuje się z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Podbije smak sosu pomidorowego, francuskich tartaletek, czy pieczonych warzyw korzennych. Poza tym trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez oliwy, a ta z odrobiną tymianku, wzbogaci smak wielu dań. To cudowne zioło rewelacyjnie współgra z drobiem, a zwłaszcza tym przygotowanym na grillu. Dlatego też podczas dobierania składników do marynaty, nie zapomnij o dodaniu kilku aromatycznych listków tymianku. Znudziła ci się klasyczna wątróbka? Zaszalej – połącz ją z nektarynkami i tymiankiem. To prawdziwy hit!

Igiełki rozmarynu

Lecznicze właściwości rozmarynu, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich, znane były już w czasach starożytnych. Rozmaryn pobudza krążenie, wzmacnia apetyt, wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Okazuje się jednak, że to nie tylko wspaniały środek leczniczy, ale też genialny kompan w kuchni. Te niezwykle aromatyczne igiełki, poprawią smak wielu potraw. Rewelacyjnie komponują się z drobiem, jagnięciną, jak również z rybami. Tworzą wspaniały duet z ziemniakami, korzeniem pietruszki, marchewką czy topinamburem. A rozmaryn z pieczywem? Oczywiście! Z powodzeniem można dodać go do chleba, bułeczek, pizzy czy focacci. Co ciekawe, w kuchni można wykorzystać również jego łodygę, która zastąpi patyczek w szaszłykach.

– Rozmaryn świetnie pobudza produkcję enzymów trawiennych w układzie pokarmowym, wpływa na polepszenie wydzielania soków żołądkowych, posiada właściwości wzmacniające – wiruso i bakteriobójcze, poprawia odporność. Co więcej, wzmacnia komórki trzustki produkujące insulinę, co wpływa pozytywnie, a dokładniej redukująco, na zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Tymianek, podobnie jak rozmaryn, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, ma działanie rozkurczające, dzięki czemu poprawia trawienie i przyswajanie składników z pożywienia. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Z kolei duże spożycie świeżych liści bazylii może poprawić nastrój – dodaje Agata Ziemnicka.

zioła na stole

Pachnąca kolendra

Kolendra nie bez powodu zwana jest chińską pietruszką. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie  komponuje się z daniami kuchni chińskiej, ale oczywiście nie tylko. Na stałe zagościła w daniach indyjskich, meksykańskich, marokańskich czy tajskich. Bez niej wiele potraw przestałoby istnieć. W zależności od regionu z którego pochodzi, różni się intensywnością smaku i zapachu, a najostrzejszą odmianę znajdziemy w Gruzji.

Liście kolendry, cechujące się intensywnym i charakterystycznym zapachem, wspaniale komponują się z limonką, kolbami kukurydzy czy czarną fasolą. Ale sposobów na jej wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Dodaj ją do owoców morza, sałatek, pasty curry, a nawet kanapek.

Uwodzicielski lubczyk

Zanim o wykorzystaniu lubczyku w kuchni, trochę o jego prozdrowotnym działaniu, docenionym już w czasach starożytności. Lubczyk w swoim składzie zawiera wiele cennych substancji, pomagających w dolegliwościach trawiennych, a zwłaszcza wzdęciach, niestrawności czy bólach brzucha.

Nadeszła pora na lubczyk w kuchni. Widzę lubczyk, myślę rosół! Nic, tak jak świeże gałązki lubczyku, nie wzmocni smaku bulionu. Na tym oczywiście nie koniec. Lubczyk podrasuje smak ryb i owoców morza, współgra z jagnięciną i wieprzowiną, a także z sosami grzybowymi. Należy jednak pamiętać, aby dodawać go z umiarem, ponieważ jest bardzo aromatyczny.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Leśny aromat szałwii

Szałwia, którą wciąż można spotkać na dzikich wybrzeżach Dalmacji, ma szereg pozytywnych właściwości. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa salvus co oznacza ocalić, leczyć. Zatem fakt, że znalazła zastosowanie w medycynie nie powinien nikogo dziwić.

Szałwię można pokochać albo znienawidzić, a wszystko za sprawą nieco leśnego, intensywnego aromatu, dlatego najlepsze doznania smakowe otrzymamy dodając do dań tylko odrobinę. Szałwia idzie w parze z makaronami, kopytkami i ravioli. A baranina czy jagnięcina nigdy nie powiedzą jej – nie! Kilka posiekanych listków nada ciekawego smaku pieczonej dyni czy zupie pomidorowej.

Bibliografia:

  • Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, II, PZWL, Warszawa 1987
  • Anrea-Anna Cavelius, Zioła w medycynie naturalnej, MAK Verlag GmbH, Bremen 2005

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×