Przejdź do treści

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków Nordwood Themes/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Bogactwo kolorów, aromatów i smaków – to wszystko skrywają w sobie przyprawy i zioła. To i wiele, wiele, wiele więcej… Jeśli tylko do podstawowego zestawu w postaci pieprzu i soli dodamy 10 roślinnych składników, już wkrótce zobaczymy efekty.

Dobro wprost z natury

Od wieków ludzie wykorzystują rośliny, ich łodygi, kwiaty, owoce, nasiona, korzenie do tego, by poprawić i wzmocnić smak różnych potraw. Poza tą funkcją wiele z nich ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Sprawdź, jakie prozdrowotne działanie kryje się w tych 10 przyprawach i ziołach.

Włącz te zioła i przyprawy do swojego menu

  • Cynamon

W czym tkwi moc cynamonu? Jak wykazały badania, jest on w stanie zmniejszyć stan zapalny, obniżyć poziom cukru we krwi oraz jej ciśnienie. Obok wysokiej wartości przeciwutleniaczy, zawiera on minerały takie jak: żelazo, wapń oraz mangan. Jego dodatkowym atutem jest to, że świetnie wpasuje się do dań na słodko, słono i ostro.

  • Bazylia

Jeśli w twojej kuchni zieleni się krzaczek bazylii to świetnie. Eksperci podkreślają jej wszechstronne prozdrowotne właściwości. Wystarczy wymienić działania: przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe Sprawdza się jako środek do detoksykacji organizmu i wspomagania procesu trawienia.

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce
  • Kurkuma

Kurkuma, a w niej kurkumina, to coś co, swobodnie możemy nazwać złotym środkiem. Jej jaskrawy kolor, łagodny smak i subtelny aromat sprawiają, że łatwo się w niej rozmiłować. Gdy na dobre zagości w naszej kuchni, podobnie jak w Indiach, będziemy mogli poznać jej wspaniałe właściwości. Wspomniana kurkumina jest związkiem działającym silnie przeciwzapalnie, wzmacnia również nasz system immunologiczny. Udowodniono, że zmniejsza ryzyko zachorować na raka i łagodzi objawy choroby Alzheimera.

  • Koper ogrodowy

Dla kobiet w ciąży nie będzie zaskoczeniem, że ta roślina pojawiła się na tej liście. Przyszłe mamy stosują koper jako naturalny środek do łagodzenia wszelkich problemów żołądkowych, w tym porannych mdłości. Wyciąg z kopru jest stosowany do leczenia chorób nerek, żołądka, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

  • Koper włoski

Kuzyn kopru ogrodowego, inaczej fenkuł włoski, ma równie cenne właściwości. Składniki odżywcze nasion kopru włoskiego to m.in. błonnik, żelazo, witamina C, mangan. Ten ostatni ma szczególne zasługi we wspomaganiu budowy układu kostnego, regulacji poziomu cukru we krwi czy w procesie gojenia ran. Dodatkowo fenkuł może się przysłużyć osobom, które pragną schudnąć. Badania potwierdzają, że picie herbaty z nasion tego warzywa zmniejsza uczucie głodu.

Zioła / istockphoto
  • Pieprz cayenne

Ostro, ostrzej, najostrzej! Po potrawach z pieprzem cayenne może ci się wydawać, że zioniesz ogniem. Dla amatorów ostrych przypraw mam dobrą wiadomość. Zawarta w nim kapsaicyna zwalcza wolne rodniki, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz stłuszczenia wątroby.

  • Mięta

Czujesz miętę do mięty? To znakomicie. Liście mięty nie tylko sprawdzą się jako dodatek do lemoniady, napar z nich poradzi sobie doskonale z wszelkimi problemami żołądkowymi. Pomoże w przypadku wzdęć, gazów i niestrawności.  Jej działanie nie ogranicza się jedynie do układu trawiennego. Eksperci udowodnili, że ma pozytywny wpływ na nasz mózg. Stosowanie olejków eterycznych z mięty pieprzowej może poprawić pamięć i inne funkcje poznawcze.

  • Kmin rzymski

Kuchnia polska nieco o nim zapomniała, ale ze względu na azjatyckich konsumentów, jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Poza ciekawym, orientalnym smakiem i aromatem powinnaś docenić jego działanie przeciwdrobnoustrojowe. Stanowi też wsparcie dla przewodu pokarmowego, regulując jego pracę. Zatem bierzmy w dłoń książki kucharskie lub przeszukajmy ulubione strony z przepisami w internecie na potrawy z kuminem. Będzie smacznie i zdrowo.

  • Rozmaryn

„O mój rozmarynie rozwijaj się” jak głosi stara, polska pieśń, często śpiewana na głosy. Rozmaryn cenimy przede wszystkim za oryginalny aromat, ale jego właściwości prozdrowotne są nieprzecenione. Zawiera naturalne substancję przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz udowodnione pozytywne wyniki w walce z nowotworami.

  • Tymianek

Tymianek, a w nim tymol, który jest bezlitosnym pogromcą zarazków i innych drobnoustrojów. Płukanie ust schłodzonym naparem z tej przyprawy, świetnie zastąpi płyn do płukania ust ze sklepowej półki. Sprawdzi się również w walce z nękającymi nas grzybami, w tym z grzybicą stóp czy pochwy.

 

Źródło: medicaldaily

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety