Przejdź do treści

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków Nordwood Themes/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Bogactwo kolorów, aromatów i smaków – to wszystko skrywają w sobie przyprawy i zioła. To i wiele, wiele, wiele więcej… Jeśli tylko do podstawowego zestawu w postaci pieprzu i soli dodamy 10 roślinnych składników, już wkrótce zobaczymy efekty.

Dobro wprost z natury

Od wieków ludzie wykorzystują rośliny, ich łodygi, kwiaty, owoce, nasiona, korzenie do tego, by poprawić i wzmocnić smak różnych potraw. Poza tą funkcją wiele z nich ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Sprawdź, jakie prozdrowotne działanie kryje się w tych 10 przyprawach i ziołach.

Włącz te zioła i przyprawy do swojego menu

  • Cynamon

W czym tkwi moc cynamonu? Jak wykazały badania, jest on w stanie zmniejszyć stan zapalny, obniżyć poziom cukru we krwi oraz jej ciśnienie. Obok wysokiej wartości przeciwutleniaczy, zawiera on minerały takie jak: żelazo, wapń oraz mangan. Jego dodatkowym atutem jest to, że świetnie wpasuje się do dań na słodko, słono i ostro.

  • Bazylia

Jeśli w twojej kuchni zieleni się krzaczek bazylii to świetnie. Eksperci podkreślają jej wszechstronne prozdrowotne właściwości. Wystarczy wymienić działania: przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe Sprawdza się jako środek do detoksykacji organizmu i wspomagania procesu trawienia.

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce
  • Kurkuma

Kurkuma, a w niej kurkumina, to coś co, swobodnie możemy nazwać złotym środkiem. Jej jaskrawy kolor, łagodny smak i subtelny aromat sprawiają, że łatwo się w niej rozmiłować. Gdy na dobre zagości w naszej kuchni, podobnie jak w Indiach, będziemy mogli poznać jej wspaniałe właściwości. Wspomniana kurkumina jest związkiem działającym silnie przeciwzapalnie, wzmacnia również nasz system immunologiczny. Udowodniono, że zmniejsza ryzyko zachorować na raka i łagodzi objawy choroby Alzheimera.

  • Koper ogrodowy

Dla kobiet w ciąży nie będzie zaskoczeniem, że ta roślina pojawiła się na tej liście. Przyszłe mamy stosują koper jako naturalny środek do łagodzenia wszelkich problemów żołądkowych, w tym porannych mdłości. Wyciąg z kopru jest stosowany do leczenia chorób nerek, żołądka, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

  • Koper włoski

Kuzyn kopru ogrodowego, inaczej fenkuł włoski, ma równie cenne właściwości. Składniki odżywcze nasion kopru włoskiego to m.in. błonnik, żelazo, witamina C, mangan. Ten ostatni ma szczególne zasługi we wspomaganiu budowy układu kostnego, regulacji poziomu cukru we krwi czy w procesie gojenia ran. Dodatkowo fenkuł może się przysłużyć osobom, które pragną schudnąć. Badania potwierdzają, że picie herbaty z nasion tego warzywa zmniejsza uczucie głodu.

Zioła / istockphoto
  • Pieprz cayenne

Ostro, ostrzej, najostrzej! Po potrawach z pieprzem cayenne może ci się wydawać, że zioniesz ogniem. Dla amatorów ostrych przypraw mam dobrą wiadomość. Zawarta w nim kapsaicyna zwalcza wolne rodniki, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz stłuszczenia wątroby.

  • Mięta

Czujesz miętę do mięty? To znakomicie. Liście mięty nie tylko sprawdzą się jako dodatek do lemoniady, napar z nich poradzi sobie doskonale z wszelkimi problemami żołądkowymi. Pomoże w przypadku wzdęć, gazów i niestrawności.  Jej działanie nie ogranicza się jedynie do układu trawiennego. Eksperci udowodnili, że ma pozytywny wpływ na nasz mózg. Stosowanie olejków eterycznych z mięty pieprzowej może poprawić pamięć i inne funkcje poznawcze.

  • Kmin rzymski

Kuchnia polska nieco o nim zapomniała, ale ze względu na azjatyckich konsumentów, jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Poza ciekawym, orientalnym smakiem i aromatem powinnaś docenić jego działanie przeciwdrobnoustrojowe. Stanowi też wsparcie dla przewodu pokarmowego, regulując jego pracę. Zatem bierzmy w dłoń książki kucharskie lub przeszukajmy ulubione strony z przepisami w internecie na potrawy z kuminem. Będzie smacznie i zdrowo.

  • Rozmaryn

„O mój rozmarynie rozwijaj się” jak głosi stara, polska pieśń, często śpiewana na głosy. Rozmaryn cenimy przede wszystkim za oryginalny aromat, ale jego właściwości prozdrowotne są nieprzecenione. Zawiera naturalne substancję przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz udowodnione pozytywne wyniki w walce z nowotworami.

  • Tymianek

Tymianek, a w nim tymol, który jest bezlitosnym pogromcą zarazków i innych drobnoustrojów. Płukanie ust schłodzonym naparem z tej przyprawy, świetnie zastąpi płyn do płukania ust ze sklepowej półki. Sprawdzi się również w walce z nękającymi nas grzybami, w tym z grzybicą stóp czy pochwy.

 

Źródło: medicaldaily

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

7 zdrowotnych właściwości imbiru

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku