Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”
Syrop glukozowo-fruktozowy cieszy się (słusznie) jak najgorszą sławą. Gorszą nawet niż cukier. Tymczasem, jak pisze Anna Reguła, dietetyczka prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie, oba te składniki są równie złe.
Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy – podobieństwa
Sacharoza (którą potocznie nazywamy właśnie cukrem) i syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy niemal we wszystkich słodyczach. Jak pisze Niekoniecznie Dietetycznie, nie ma między nimi dużej różnicy.
W Europie najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy o 42-procentowej zawartości fruktozy. Jest w zasadzie taki sam jak cukier - zarówno pod względem składu, jak i energetyczności.
Energetyczność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego wynosi 4 kcal/g, organizm absorbuje je w taki sam sposób. Glukoza i fruktoza w sacharozie (cukrze) związane są wiązaniem α,β-1,2-
No, dwie małe różnice występują – syrop glukozowo-fruktozowy jest tańszy i nie krystalizuje.
RozwińUważaj z każdym cukrem
Dietetyczka Anna Reguła zaznacza również, że każdy rodzaj cukru powinien być ograniczany w diecie. Nawet jeśli to miód, syrop z agawy czy syrop daktylowy. Wszystkie, spożywane w nadmiarze, będą niosły negatywne konsekwencje dla zdrowia. Niekoniecznie Dietetycznie dodaje także, że samo spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego nie powoduje otyłości. W jego przypadku jest tak, jak z innymi substancjami – łącznie ze wzrostem spożycia syropu, rośnie po prostu spożycie kalorii.
A jak jest u Was? Wybieracie częściej cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy? A może zupełnie udało wam się zrezygnować z tych składników w swojej diecie?
Zobacz także
WHO zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 10 łyżeczek cukru. Myślisz, że tyle nie jesz? Wystarczy, że wypijesz colę
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?