Przejdź do treści

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Śniadanie na stole
Organizm daje ci znać, których składników potrzebuje. Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Bywa, że dopada nas zachcianka na konkretny smak. Czy to możliwe, że organizm wysyła nam ostrzeżenie, że czegoś mu brakuje? Przeczytaj!

Zachcianki nie tylko w ciąży

Każda z nas doświadczyła tego uczucia, kiedy nagle ni stąd, ni zowąd dopadła nas potrzeba zjedzenia czegoś o konkretnym smaku. Może to być ochota na słodkie, słone czy pikantne. Pragnieniu temu możesz się poddać lub zająć myśli czymś innym, np.: iść na spacer, zadzwonić do znajomych, rzucić się w wir pracy czy innych obowiązków. Jak mówi Michele Sidorenkov – szefowa RDN (Registered Dietitian Nutritionist), czyli organizacji zrzeszającej dietetyków w Stanach Zjednoczonych: „Ochota na dany smak to może być sygnał z twojego ciała, który mówi ci, że coś jest potrzebne”. W artykule przedstawimy 6 najczęstszych zachcianek i tłumaczymy, co mogą one oznaczać.

Dziewczyny jedzą słodycze i owoce na łóżku

6 najczęstszych zachcianek żywieniowych i ich znaczenie

  • Sód

Jest głównym składnikiem soli, więc zapotrzebowanie na ten elektrolit objawia się jako ochota na coś słonego. Mogą to być chipsy, słone paluszki, czy nawet kanapka z białym serem, pomidorem, jajkiem, ale mocno posolona. Poziom sodu warunkuje odpowiednie ciśnienie krwi i odpowiada za gospodarkę wodną organizmu. Sód jest dostarczany do organizmu z zewnątrz, więc łatwo o jego niedobory. Jeśli poziom sodu spada, organizm wysyła sygnał do mózgu i nachodzi cię ochota na słone przekąski. Dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zależne od wieku i wynosi dla dzieci 1 g, dla nastolatków 1,5 g, a dla osób dorosłych do 50 g. Nadmiar sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie, więc znaczne objadanie się słonymi produktami może spowodować uczucie spuchnięcia, a także może podwyższać ciśnienie. Jak podkreślają dietetycy, warto sięgać po sód w naturalnych, zdrowych produktach, takich jak buraki czy szpinak.

  • Zdrowe tłuszcze

Są niezbędne prawidłowego funkcjonowania organizmu i do życia. Jak mówi Sidorenkov: „Zdrowe tłuszcze są paliwem zapasowym dla mózgu”. Jeśli twoja dieta nie jest bogata w tłuszcze, organizm sam się o nie dopomina. Masz ochotę wtedy na mięso, wędliny. Nie broń się przed tym. Przekonanie, że od tłuszczów się tyje, nie jest do końca takie prawdziwe. Jeżeli jesz zdrowe tłuszcze, jest to dla organizmu bardzo dobre. Tłuste ryby bogate są w kwasy omega-3, które bardzo dobrze wpływają na twój mózg i układ nerwowy. Tłuszcz zawarty w rybie doda ci energii  – nie będziesz senna i osowiała. Niektóre rodzaje tłustych ryb stosuje się w diecie śródziemnomorskiej, która pomaga w odchudzaniu. Ważne jest, jakie tłuszcze wybierasz. Nie chodzi o to, żeby jeść kilogramy ociekających tłuszczem hamburgerów. Trzeba jeść mądrze, wybierać zdrowe produkty, twój organizm ci za to podziękuje, a ty nie nabierzesz zbędnych kilogramów. Zdrowe tłuszcze w diecie wpłyną pozytywnie na stan serca. Tłuszcze mają jednak więcej kalorii niż białka i węglowodany, więc spożycie ich też należy kontrolować. Zalecana zdrowa dawka to, np. 1/4 awokado lub 30 g orzechów. Staraj się, aby zdrowe tłuszcze stanowiły około 20-35 proc. całkowitej ilości spożytych kalorii.

  • Cukier

Określany jest przez wielu jako „biała śmierć” i kojarzony z problemem otyłości. Cukier nas uzależnił i naprawdę spożywamy go sporo. Badania wykazały, że przeciętny Amerykanin zużywa 22 łyżeczki cukru dziennie, co przekłada się na 350 pustych kalorii. Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom dopaminy (hormon „dobrego samopoczucia”) i powoduje, że mamy świetny humor i więcej energii. Jednak gdy przesadzimy z ilością cukru zawartego w sztucznej, przetworzonej żywności, staniemy się ociężałe, powolne i zmęczone. Jeśli jednak mądrze zaplanujemy spożywanie cukrów, wpłynie to korzystnie na dobre samopoczucie i doda nam pozytywnej energii. Naturalny, zdrowy cukier zawarty jest w niektórych owocach i warzywach, które warto jeść. Są to jabłka, jagody, marchewka, buraki. W składzie mają także cenny błonnik, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Dobra rada. Jeśli czujesz się zła, zaniepokojona i masz ochotę na coś słodkiego, wybierz się na spacer, weź kąpiel w ciepłej wodzie, zadzwoń do przyjaciółki, aby oszukać pragnienie. Zadbaj o regularny rytm dobowy, co też pozytywnie wpłynie na to, że rzadziej sięgała po słodkie produkty.

  • Pikantne potrawy

Jeśli łapie cię ochota na ostre jedzenie, warto pomyśleć o urozmaiceniu codziennego jadłospisu. Organizm bowiem daje sygnał o niskim poziomie różnych składników odżywczych. Przez monotonne jedzenie mniej dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji. Więc jeśli twoje menu jest stałe, powtarzalne, warto odkryć nowe smaki. Może do codziennej kanapki z wędliną dodaj pomidora, ogórka czy cebulę, pizzę z kurczakiem zamień na meksykańską lub z rybą, gotując, pobaw się przyprawami lub poszukaj nowych, ciekawych przepisów. Jeśli sama nie masz pomysłów, poszukaj ich w sieci lub poradź się mamy, przyjaciółki czy cioci. Możesz też pokusić się o stworzenie własnej, niepowtarzalnej mieszanki przypraw.

  • Tryptofan

Jest aminokwasem znajdującym się w indyku, kurczaku, chudych rybach, serze, mleku, jajkach, pestkach dyni czy soi. Wytwarza on melatoninę i serotoninę, która powoduje, że czujesz się najedzona, syta i senna. Dlatego wiele osób odczuwa senność po zjedzeniu większej ilości mięsa. Jeśli czujesz się śpiąca po obiedzie, zrób sobie półgodzinną drzemkę. Odpoczynek poprawia odporność i nastrój. Warto też położyć się wcześniej spać, gdy tylko poczujesz taką potrzebę. Dobry sen pomaga w utracie masy ciała i poprawia stan zdrowia.

  •  Woda

Uczucia głodu i pragnienia pochodzą z tej samej części mózgu. Sygnały wysyłane przez organizm mogą więc być mylnie interpretowane. Wrażenie głodu może być wynikiem odwodnienia. Nie oznacza to, że jeśli poczujesz się głodna, musisz pić szklankę wody, ale warto o pamiętać o tym, że może to być właśnie pierwszym objawem dehydratacji. Jak mówi Sidorenkov „Odwodnienie utożsamiamy z nadmiernym poceniem się lub spożywaniem słonych pokarmów, ale istnieje wiele innych czynników, które wpływają na stan nawodnienia organizmu”. Woda jest tracona nie tylko podczas pocenia, ale też przez suchą skórę, oddech. Zalecane jest picie około 2-4 litrów wody dziennie. Pij wodę regularnie, a wtedy nie będziesz się musiała martwić, czy dobrze interpretujesz potrzebę jedzenia. Istnieje wiele aplikacji na telefon, które mogą przypominać ci o wypiciu szklanki wody.

 

Źródło: blog.myfitnesspal

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol