Przejdź do treści

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zdiagnozowana insulinooporność może spowodować wiele zmian. Jedną z nich, oprócz codziennego stosowania leków i wprowadzenia aktywności fizycznej, jest zdrowa, zbilansowana dieta. Zrezygnowałaś ze słodyczy, a zamiast nich sięgasz po suszone owoce? Uważaj. Taka zamiana wcale ci nie pomoże. 

Insulinooporność – czyli co?

Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona, jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.

– Insulinooporność często wiązana jest ze spożyciem cukrów, w które szczególnie bogate są właśnie suszone owoce. Suszoną śliwkę możemy porównać z żelką – jest do niej nie tylko podobna wizualnie, ale również pod względem zawartości cukru. Tu jednak kończą się podobieństwa. Na żywność musimy patrzeć szeroko i zachowując kontekst.

Żelki są dla naszego organizmu bezwartościowe, nie zawierają błonnika, a często także żadnych witamin, natomiast suszone owoce mają w sobie dużo związków przeciwzapalnych, które naturalnie przeciwdziałają insulinooporności i poprawiają metabolizm.

Insulinooporność jest związana ze stanem zapalnym organizmu, dlatego wszystkie substancje, które będą mu przeciwdziałać, są wysoce pożądane – tłumaczy specjalnie dla Hello Zdrowie Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk.

Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności?

Insulinooporność a suszone owoce

Czy to jednak oznacza, że suszone owoce są idealną przekąską dla osób z insulinoopornością? Nie do końca.

– Suszone owoce są rewelacyjnym rozwiązaniem jako cenne źródła wielu związków biologicznie aktywnych. Należy jednak podkreślić, że są wysoce kaloryczne. Większość osób z insulinoopornością choruje na otyłość lub ma nadwagę, w takich wypadkach ograniczamy ilość wysokokalorycznych produktów, jak na przykład właśnie suszone owoce.

Poziom oporności tkanek na insulinę może wzrastać już po jednym dniu obfitego biesiadowania, kiedy organizm widzi większą dostępność energii, którą chce magazynować. Dlatego suszone owoce mogą być skuteczne wtedy, kiedy nie są jedzone samodzielnie.

Jeśli do owsianki wrzucimy kilka suszonych fig, na pewno podniesiemy jej wartość. Jeśli jednak dodamy bogaty w tłuszcze nasycone olej kokosowy, to zaburzymy mechanizm transportu i uwalniania energii w komórkach, skutecznie zatykając je od środka. Dlatego świetnym rozwiązaniem będzie garstka orzechów czy siemię lniane – wyjaśnia psychodietetyk.

Ekspert wyjaśnia, że dodatkowo warto zwrócić uwagę na białka. Jeśli do naszej owsianki dolejemy mleko krowie, które nierzadko bywa bardziej insulinogenne (czyli powodujące wyrzut insuliny) niż sam cukier, to wyrzut insuliny nie będzie winą kilku suszonych owoców, tylko protein zawartych w mleku.

– Z pewnością w przypadku insulinooporności zalecałbym mleka roślinne. W związku z czym, mówiąc o jedzeniu, zawsze zwracajmy uwagę na całokształt – dodaje Mikołaj Choroszyński.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Mikołaj Choroszyński
Mikołaj Choroszyński

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kobieta

Masz PCOS i nieregularny okres? Zwróć uwagę na indeks glikemiczny! Wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów