Przejdź do treści

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy Camille Brodard/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Pyszny, słodki smak to niejedyna cecha męczennicy jadalnej, nazywanej marakują lub passiflorą. Co to jest marakuja? Ten egzotyczny owoc stosowany był już przez rdzenne plemiona w Amazonii, wywodzi się bowiem  z Ameryki Południowej, chociaż dotarł do Australii czy na Hawaje. Owoce marakui cechuje słodko-kwaśny smak i duża soczystość.

Marakuja – co to za owoc?

Marakuja znana jest także pod nazwą męczęnnicy jadalnej (Passiflora edulis). Jej owoce od wieków są używane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej do leczenia różnych dolegliwości oraz jako środek nasenny (z nasion marakui). Marakuja, którą znamy obecnie, trafiła do Europy głównie z Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.

Można wyróżnić dwa rodzaje marakui – męczennica fioletowa oraz męczennica żółta. Ta pierwsza charakteryzuje się mniejszą kwaskowatością i jest bardziej soczysta.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Marakuja – właściwości

Warto wiedzieć, jakie właściwości posiada marakuja – jej owoc jest prawdziwym bogactwem witaminy C, znajdują się w nim duże ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Fioletowa skórka męczennicy jadalnej zawiera składniki, które mogą być pomocne do łagodzenia albo leczenia objawów astmy. Bywa ona stosowana jako środek kojący kaszel, ponieważ osłabia jego napady i prowadzi do ustąpienia świstów oraz duszności. W tym celu należy spożywać ekstrakt sporządzany ze skórki marakui.

Marakuje doskonale sprawdzają się także jako środek obniżający ciśnienie ze względu na bardzo wysoką zawartość potasu. Owoce te pomagają w zmniejszeniu ogólnego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i lipidów. Nasiona z marakui mogą posłużyć jako środek uspokajający oraz wspomagający dobry sen. Passiflorę podaje się również pobudzonym dzieciom w celu ich wyciszenia.

Dużą zaletą opisywanego owocu jest ponadto jego niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 30. Jednocześnie jednak męczennica jadalna posiada relatywnie duży ładunek glikemiczny, przez co nie poleca się jej spożywania przez diabetyków w dużych ilościach. W 100 g passiflory znajduje się 97 kcal, na które składa się około 24 g węglowodanów. Niemal połowa z nich to cukry proste.

W marakujach znajdują się witaminy z grupy B, zwłaszcza:

  • B2,
  • B3,
  • B6,
  • B9.

Wysoka jest też zawartość witaminy A, co między innymi wspomaga wzrok. Passion fruit jest bardzo bogatym źródłem błonnika, przez co zapobiega zaparciom, wspiera pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe układu pokarmowego. Sok z marakui podaje się też na poprawę trawienia. Jest on szczególnie pomocny u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego na tle nerwowym, jak nerwica żołądka.

Soki owocowe

Marakuja – jak jeść?

Jak wygląda marakuja? Jej owoce to jagody o długości od 4 do 10 cm, które mają w sobie wiele nasion. Ich skóra jest zazwyczaj ciemnofioletowa, chociaż zależnie od gatunku może być też żółta. Męczennice fioletowe są słodsze w smaku, bardziej soczyste i mniej kwaskowate od żółtych. Dojrzałe passiflory można rozpoznać po nieco wyschniętej skórce.

Jak jeść marakuję? Nazwa tego owocu pochodzi o indiańskiego określenia „jednym haustem” i dobrze oddaje to, jak się je marakuję. Zjadać bowiem można nie tylko jej miąższ, ale również pestki. Jedzenie tych ostatnich nie jest polecane tylko kobietom w ciąży, chociaż wiele osób i tak je usuwa. Już po ukończeniu pierwszego roku życia można za to włączać passion fruit do diety dziecka. Jedynym elementem, jakiego należy się pozbyć, jest skórka.

Jak obrać marakuję?

  • Wystarczy przy użyciu noża przekroić owoc na pół – powinno się wybrać ostre narzędzie.
  • Po przekrojeniu środek passiflory wyciąga się łyżeczką.
  • Zjada się wyłącznie środek marakui, skórka jest niejadalna.
  • Miąższ męczennicy jadalnej nie jest bardzo soczysty, jego konsystencja jest raczej kleista i gęsta. Passion fruit w smaku jest zaś bardzo orzeźwiający i lekko kwaskowy.
Ania Starmach / Purella

Marakuja – przepisy

Passiflora wykorzystywana jest na wiele sposobów, a jednym z nich jest rzecz jasna spożywanie na surowo. Z miąższu przygotowuje się również galaretki i dżemy, zwłaszcza w połączeniu z ananasami. Owoc ten jest doskonałym dodatkiem do deserów lodowych i wszelkiej maści mlecznych produktów, np. kefiru czy jogurtu. Popularne jest serwowanie męczennicy jadalnej ze śmietaną i z cukrem albo dodawanie jej do koktajli, również alkoholowych. Świetnie komponuje się ona z owocami egzotycznymi, zwłaszcza w formie sałatki.

Z passiflory wykonuje się wiele produktów, nie tylko spożywczych. Jednym z najpopularniejszych z nich jest olej z marakui. Wykorzystuje się go jako naturalny kosmetyk do twarzy i ciała, ponieważ olejek z marakui jest bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Do lemoniady, ponczu, napojów gazowanych i koktajli można za to dodawać syrop z marakui – gdzie kupić taki produkt? Syrop z marakui jest dostępny w Internecie, najczęściej w sklepach oferujących akcesoria i produkty barmańskie.

Bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie męczennicy jadalnej jest dodawanie jej do ciast. Furorę robi tort mango – marakuja, a pyszny i łatwy w przygotowaniu jest sernik z marakują. Kluczowe jest wykonanie polewy z passiflory, do której potrzeba pulpy z około pięciu tych owoców i łyżeczki żelatyny. Jak przygotować taką polewę?

  • Żelatynę zalewa się zimną wodą w małej ilości, tylko do jej przykrycia i odstawia do napęcznienia.
  • Passiflorę podgrzewa się tymczasem niemal do wrzenia, zdejmuje z palnika i dodaje do niej żelatynę.
  • Całość trzeba wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie przestudzić i schłodzić, by zgęstniała.

Innym sposobem na wykorzystanie takiej polewy jest beza z marakują.

 

Bibliografia:

  1. Patel, Sita & Sheikuduman, Mohamed Saleem & Ravi, V & Shrestha, Bhupendra & Verma, Nitin & Karunakaran, Gauthaman, Passiflora incarnata Linn, w: A phytopharmacological review. International Journal of Green Pharmacy, 2009 r.
  2. K. Jawna et al., Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) – roślina lecznicza o wielokierunkowym działaniu farmakologicznym, Postępy Fitoterapii 4/2014.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa – co to jest, właściwości, zastosowanie

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×