Przejdź do treści

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy Camille Brodard/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Pyszny, słodki smak to niejedyna cecha męczennicy jadalnej, nazywanej marakują lub passiflorą. Co to jest marakuja? Ten egzotyczny owoc stosowany był już przez rdzenne plemiona w Amazonii, wywodzi się bowiem  z Ameryki Południowej, chociaż dotarł do Australii czy na Hawaje. Owoce marakui cechuje słodko-kwaśny smak i duża soczystość.

Marakuja – co to za owoc?

Marakuja znana jest także pod nazwą męczęnnicy jadalnej (Passiflora edulis). Jej owoce od wieków są używane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej do leczenia różnych dolegliwości oraz jako środek nasenny (z nasion marakui). Marakuja, którą znamy obecnie, trafiła do Europy głównie z Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.

Można wyróżnić dwa rodzaje marakui – męczennica fioletowa oraz męczennica żółta. Ta pierwsza charakteryzuje się mniejszą kwaskowatością i jest bardziej soczysta.

Marakuja – właściwości

Warto wiedzieć, jakie właściwości posiada marakuja – jej owoc jest prawdziwym bogactwem witaminy C, znajdują się w nim duże ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Fioletowa skórka męczennicy jadalnej zawiera składniki, które mogą być pomocne do łagodzenia albo leczenia objawów astmy. Bywa ona stosowana jako środek kojący kaszel, ponieważ osłabia jego napady i prowadzi do ustąpienia świstów oraz duszności. W tym celu należy spożywać ekstrakt sporządzany ze skórki marakui.

Marakuje doskonale sprawdzają się także jako środek obniżający ciśnienie ze względu na bardzo wysoką zawartość potasu. Owoce te pomagają w zmniejszeniu ogólnego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i lipidów. Nasiona z marakui mogą posłużyć jako środek uspokajający oraz wspomagający dobry sen. Passiflorę podaje się również pobudzonym dzieciom w celu ich wyciszenia.

Dużą zaletą opisywanego owocu jest ponadto jego niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 30. Jednocześnie jednak męczennica jadalna posiada relatywnie duży ładunek glikemiczny, przez co nie poleca się jej spożywania przez diabetyków w dużych ilościach. W 100 g passiflory znajduje się 97 kcal, na które składa się około 24 g węglowodanów. Niemal połowa z nich to cukry proste.

W marakujach znajdują się witaminy z grupy B, zwłaszcza:

  • B2,
  • B3,
  • B6,
  • B9.

Wysoka jest też zawartość witaminy A, co między innymi wspomaga wzrok. Passion fruit jest bardzo bogatym źródłem błonnika, przez co zapobiega zaparciom, wspiera pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe układu pokarmowego. Sok z marakui podaje się też na poprawę trawienia. Jest on szczególnie pomocny u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego na tle nerwowym, jak nerwica żołądka.

Soki owocowe

Marakuja – jak jeść?

Jak wygląda marakuja? Jej owoce to jagody o długości od 4 do 10 cm, które mają w sobie wiele nasion. Ich skóra jest zazwyczaj ciemnofioletowa, chociaż zależnie od gatunku może być też żółta. Męczennice fioletowe są słodsze w smaku, bardziej soczyste i mniej kwaskowate od żółtych. Dojrzałe passiflory można rozpoznać po nieco wyschniętej skórce.

Jak jeść marakuję? Nazwa tego owocu pochodzi o indiańskiego określenia „jednym haustem” i dobrze oddaje to, jak się je marakuję. Zjadać bowiem można nie tylko jej miąższ, ale również pestki. Jedzenie tych ostatnich nie jest polecane tylko kobietom w ciąży, chociaż wiele osób i tak je usuwa. Już po ukończeniu pierwszego roku życia można za to włączać passion fruit do diety dziecka. Jedynym elementem, jakiego należy się pozbyć, jest skórka.

Jak obrać marakuję?

  • Wystarczy przy użyciu noża przekroić owoc na pół – powinno się wybrać ostre narzędzie.
  • Po przekrojeniu środek passiflory wyciąga się łyżeczką.
  • Zjada się wyłącznie środek marakui, skórka jest niejadalna.
  • Miąższ męczennicy jadalnej nie jest bardzo soczysty, jego konsystencja jest raczej kleista i gęsta. Passion fruit w smaku jest zaś bardzo orzeźwiający i lekko kwaskowy.
Ania Starmach / Purella

Marakuja – przepisy

Passiflora wykorzystywana jest na wiele sposobów, a jednym z nich jest rzecz jasna spożywanie na surowo. Z miąższu przygotowuje się również galaretki i dżemy, zwłaszcza w połączeniu z ananasami. Owoc ten jest doskonałym dodatkiem do deserów lodowych i wszelkiej maści mlecznych produktów, np. kefiru czy jogurtu. Popularne jest serwowanie męczennicy jadalnej ze śmietaną i z cukrem albo dodawanie jej do koktajli, również alkoholowych. Świetnie komponuje się ona z owocami egzotycznymi, zwłaszcza w formie sałatki.

Z passiflory wykonuje się wiele produktów, nie tylko spożywczych. Jednym z najpopularniejszych z nich jest olej z marakui. Wykorzystuje się go jako naturalny kosmetyk do twarzy i ciała, ponieważ olejek z marakui jest bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Do lemoniady, ponczu, napojów gazowanych i koktajli można za to dodawać syrop z marakui – gdzie kupić taki produkt? Syrop z marakui jest dostępny w Internecie, najczęściej w sklepach oferujących akcesoria i produkty barmańskie.

Bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie męczennicy jadalnej jest dodawanie jej do ciast. Furorę robi tort mango – marakuja, a pyszny i łatwy w przygotowaniu jest sernik z marakują. Kluczowe jest wykonanie polewy z passiflory, do której potrzeba pulpy z około pięciu tych owoców i łyżeczki żelatyny. Jak przygotować taką polewę?

  • Żelatynę zalewa się zimną wodą w małej ilości, tylko do jej przykrycia i odstawia do napęcznienia.
  • Passiflorę podgrzewa się tymczasem niemal do wrzenia, zdejmuje z palnika i dodaje do niej żelatynę.
  • Całość trzeba wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie przestudzić i schłodzić, by zgęstniała.

Innym sposobem na wykorzystanie takiej polewy jest beza z marakują.

 

Bibliografia:

  1. Patel, Sita & Sheikuduman, Mohamed Saleem & Ravi, V & Shrestha, Bhupendra & Verma, Nitin & Karunakaran, Gauthaman, Passiflora incarnata Linn, w: A phytopharmacological review. International Journal of Green Pharmacy, 2009 r.
  2. K. Jawna et al., Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) – roślina lecznicza o wielokierunkowym działaniu farmakologicznym, Postępy Fitoterapii 4/2014.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?