Przejdź do treści

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy Camille Brodard/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Pyszny, słodki smak to niejedyna cecha męczennicy jadalnej, nazywanej marakują lub passiflorą. Co to jest marakuja? Ten egzotyczny owoc stosowany był już przez rdzenne plemiona w Amazonii, wywodzi się bowiem  z Ameryki Południowej, chociaż dotarł do Australii czy na Hawaje. Owoce marakui cechuje słodko-kwaśny smak i duża soczystość.

Marakuja – co to za owoc?

Marakuja znana jest także pod nazwą męczęnnicy jadalnej (Passiflora edulis). Jej owoce od wieków są używane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej do leczenia różnych dolegliwości oraz jako środek nasenny (z nasion marakui). Marakuja, którą znamy obecnie, trafiła do Europy głównie z Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.

Można wyróżnić dwa rodzaje marakui – męczennica fioletowa oraz męczennica żółta. Ta pierwsza charakteryzuje się mniejszą kwaskowatością i jest bardziej soczysta.

Marakuja – właściwości

Warto wiedzieć, jakie właściwości posiada marakuja – jej owoc jest prawdziwym bogactwem witaminy C, znajdują się w nim duże ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Fioletowa skórka męczennicy jadalnej zawiera składniki, które mogą być pomocne do łagodzenia albo leczenia objawów astmy. Bywa ona stosowana jako środek kojący kaszel, ponieważ osłabia jego napady i prowadzi do ustąpienia świstów oraz duszności. W tym celu należy spożywać ekstrakt sporządzany ze skórki marakui.

Marakuje doskonale sprawdzają się także jako środek obniżający ciśnienie ze względu na bardzo wysoką zawartość potasu. Owoce te pomagają w zmniejszeniu ogólnego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i lipidów. Nasiona z marakui mogą posłużyć jako środek uspokajający oraz wspomagający dobry sen. Passiflorę podaje się również pobudzonym dzieciom w celu ich wyciszenia.

Dużą zaletą opisywanego owocu jest ponadto jego niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 30. Jednocześnie jednak męczennica jadalna posiada relatywnie duży ładunek glikemiczny, przez co nie poleca się jej spożywania przez diabetyków w dużych ilościach. W 100 g passiflory znajduje się 97 kcal, na które składa się około 24 g węglowodanów. Niemal połowa z nich to cukry proste.

W marakujach znajdują się witaminy z grupy B, zwłaszcza:

  • B2,
  • B3,
  • B6,
  • B9.

Wysoka jest też zawartość witaminy A, co między innymi wspomaga wzrok. Passion fruit jest bardzo bogatym źródłem błonnika, przez co zapobiega zaparciom, wspiera pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe układu pokarmowego. Sok z marakui podaje się też na poprawę trawienia. Jest on szczególnie pomocny u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego na tle nerwowym, jak nerwica żołądka.

Soki owocowe

Marakuja – jak jeść?

Jak wygląda marakuja? Jej owoce to jagody o długości od 4 do 10 cm, które mają w sobie wiele nasion. Ich skóra jest zazwyczaj ciemnofioletowa, chociaż zależnie od gatunku może być też żółta. Męczennice fioletowe są słodsze w smaku, bardziej soczyste i mniej kwaskowate od żółtych. Dojrzałe passiflory można rozpoznać po nieco wyschniętej skórce.

Jak jeść marakuję? Nazwa tego owocu pochodzi o indiańskiego określenia „jednym haustem” i dobrze oddaje to, jak się je marakuję. Zjadać bowiem można nie tylko jej miąższ, ale również pestki. Jedzenie tych ostatnich nie jest polecane tylko kobietom w ciąży, chociaż wiele osób i tak je usuwa. Już po ukończeniu pierwszego roku życia można za to włączać passion fruit do diety dziecka. Jedynym elementem, jakiego należy się pozbyć, jest skórka.

Jak obrać marakuję?

  • Wystarczy przy użyciu noża przekroić owoc na pół – powinno się wybrać ostre narzędzie.
  • Po przekrojeniu środek passiflory wyciąga się łyżeczką.
  • Zjada się wyłącznie środek marakui, skórka jest niejadalna.
  • Miąższ męczennicy jadalnej nie jest bardzo soczysty, jego konsystencja jest raczej kleista i gęsta. Passion fruit w smaku jest zaś bardzo orzeźwiający i lekko kwaskowy.
Ania Starmach / Purella

Marakuja – przepisy

Passiflora wykorzystywana jest na wiele sposobów, a jednym z nich jest rzecz jasna spożywanie na surowo. Z miąższu przygotowuje się również galaretki i dżemy, zwłaszcza w połączeniu z ananasami. Owoc ten jest doskonałym dodatkiem do deserów lodowych i wszelkiej maści mlecznych produktów, np. kefiru czy jogurtu. Popularne jest serwowanie męczennicy jadalnej ze śmietaną i z cukrem albo dodawanie jej do koktajli, również alkoholowych. Świetnie komponuje się ona z owocami egzotycznymi, zwłaszcza w formie sałatki.

Z passiflory wykonuje się wiele produktów, nie tylko spożywczych. Jednym z najpopularniejszych z nich jest olej z marakui. Wykorzystuje się go jako naturalny kosmetyk do twarzy i ciała, ponieważ olejek z marakui jest bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Do lemoniady, ponczu, napojów gazowanych i koktajli można za to dodawać syrop z marakui – gdzie kupić taki produkt? Syrop z marakui jest dostępny w Internecie, najczęściej w sklepach oferujących akcesoria i produkty barmańskie.

Bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie męczennicy jadalnej jest dodawanie jej do ciast. Furorę robi tort mango – marakuja, a pyszny i łatwy w przygotowaniu jest sernik z marakują. Kluczowe jest wykonanie polewy z passiflory, do której potrzeba pulpy z około pięciu tych owoców i łyżeczki żelatyny. Jak przygotować taką polewę?

  • Żelatynę zalewa się zimną wodą w małej ilości, tylko do jej przykrycia i odstawia do napęcznienia.
  • Passiflorę podgrzewa się tymczasem niemal do wrzenia, zdejmuje z palnika i dodaje do niej żelatynę.
  • Całość trzeba wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie przestudzić i schłodzić, by zgęstniała.

Innym sposobem na wykorzystanie takiej polewy jest beza z marakują.

 

Bibliografia:

  1. Patel, Sita & Sheikuduman, Mohamed Saleem & Ravi, V & Shrestha, Bhupendra & Verma, Nitin & Karunakaran, Gauthaman, Passiflora incarnata Linn, w: A phytopharmacological review. International Journal of Green Pharmacy, 2009 r.
  2. K. Jawna et al., Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) – roślina lecznicza o wielokierunkowym działaniu farmakologicznym, Postępy Fitoterapii 4/2014.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami