Przejdź do treści

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Ania Starmach / Purella
Ania Starmach / Purella
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką marki Purella. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o swoich postanowieniach, superfoods i miłości do zdrowej, pysznej kuchni. 

Magdalena Bury: Robisz postanowienia na Nowy Rok?

Ania Starmach: Nie miewam postanowień noworocznych, codziennie mam te same. Każdego dnia chcę lepiej się odżywiać, mieć więcej czasu dla mojej rodziny, mieć więcej czasu na realizowanie mojej pasji, mieć więcej czasu na czytanie książek, mieć więcej czasu na ćwiczenia…

Ale może nie wszystko na raz, więc przyjmuję te postanowienia na spokojnie. Myślę, że moim głównym postanowieniem jest to, aby ten rok był lepszy.

Chcesz lepiej się odżywiać. Czym jest dla ciebie zdrowe gotowanie?

Jest to korzystanie z produktów sezonowych, kupowanie produktów u lokalnych dostawców, korzystanie ze sprawdzonych przepisów i – przede wszystkim -gotowanie domowe, bo tylko tak wiemy co tak naprawdę trafia do naszych garnków, na nasze talerze, a finalnie do naszego organizmu. Jest to w końcu gotowanie ze składnikami o wysokich wartościach odżywczych, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana.

Właśnie dlatego warto do swojej kuchni zaprosić produkty superfoods i zaprzyjaźnić się z nimi na co dzień. Superfoods, jeśli chodzi o bogactwo mikro i makro elementów, są najlepsze. Są idealne do wzbogacania dań, a postać proszku, ziaren czy suszonych owoców, pozwala korzystać z nich przez cały rok.

Zdrowa kuchnia może być pyszna?

Jasne! Jeśli nie byłaby pyszna, to ja bym nie jadła. Dla mnie kuchnia przede wszystkim musi być pyszna, nie lubię złych dań. Produkty najwyższej jakości to głównie smak, to odpowiednie wartości, które łączymy w swoje kompozycje.

żurawina

Wróćmy do wspomnianych przez ciebie superfoods. Czego o nich nie wiemy?

Mianem superfood określa się żywność niezwykle bogatą w wartości odżywcze, mające bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka Superżywność to produkty, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe, takie jak: witaminy, minerały, aminokwasy lub inne substancje egzogenne, których może brakować w codziennej diecie.

Mają też udokumentowaną wartość prozdrowotną. Co ważne, zawartość tych cennych składników w produktach superfood, jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych.

Są to produkty dla naszego organizmu po prostu najlepsze (śmiech)!

Jak je stosować?

Gama zastosowań jest niezwykle obszerna. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię dodawać je do śniadań. Moje owsianki, jaglanki z chią, morwą, goją i miechunką są bombą, w której zakochują się wszyscy moi domownicy i goście. Uwielbiam też dodawać je do różnego rodzaju shake’ów – moringa, chlorella, białko konopne, wspaniale sprawdzają się w shake’ach, np. z awokado, gruszką, ze szpinakiem, z jarmużem. Proszę spróbować!

Skąd mam mieć pewność, że kupione superfoods są dobrej jakości?

Przy zakupie produktów superfoods trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość oraz wybierać te od zaufanych dostawców. Bardzo ważna jest certyfikacja, aby mieć pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości. Równie ważny jest kraj pochodzenia –  pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, jagody Maqui z Chile, chlorella najlepszej jakości będzie np. z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru.

Zapamiętajmy to: kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdradzisz nam jakiś przepis z wykorzystaniem superfoods?

Na mojej stronie znajdziecie ponad 40 przepisów z użyciem superfoods: od śniadań, przez lunche, obiady, kolacje, na deserach kończąc. Znajdziecie również opisy produktów oraz przekierowanie do sklepu e-commerce, gdzie jest pełna gama produktów do gotowania, jak i pozostałe produkty, takie jak: gotowe chrupiące musli czy mieszanki ziołowe do zaparzania. Wszystko oczywiście z dodatkiem superfoods.

A jakie jest twoje ulubione danie?

Wspominałam wcześniej o jaglance, więc wróćmy do niej. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym, dodajemy jagody acai, maqui i banana, to wszystko miksujemy, posypujemy chią, morwą, jagodami goji, dodajemy oczywiście moją ukochaną miechunkę peruwiańską.

Wcześniej możemy dodać odrobinę baobabu, lucumy i w ten sposób dosłodzić. Świeża mięta, może kiwi, marakuja i mamy wspaniałe danie.

Co jest najważniejsze w zdrowym stylu życia?

Konsekwencja i zdrowe nawyki. I to jest bardzo trudne. Ja nie raz się zachwiałam i nie raz zawiodłam samą siebie, ale za każdym razem powracałam na tę dobrą drogę. Więc jeśli ty, jeśli wy się zgubicie, zabłądzicie to pamiętajcie, że zawsze można wrócić.

Czy da się przekonać kogoś do zdrowszego jedzenia?

Najprościej lekko zmienić swoje nawyki żywieniowe i obserwować swój organizm, badać, co na niego dobrze wpływa. Mięso na jednych wpływa dobrze, na drugich źle, owoce na niektórych wpływają wspaniale, a niektórzy wolą je ograniczać i jeść je tylko do południa.

Podobnie jest z nabiałem i glutenem. Więc obserwujmy siebie, spróbujmy poznać swój organizm i myślę, że to on nam podpowie, jakie nawyki powinniśmy wprowadzić.

Najczęściej nadużywamy soli i cukru. Zastępujesz je czymś w swojej diecie?

Sól można ograniczyć i tego uczy mnie moja córka, ponieważ ona do swoich dań nie ma dodawanej soli, więc ja wyeliminowałam prawie w ogóle sól i tylko doprawiam odrobiną soli himalajskiej gotowe już dania, ale nie solę ich podczas przygotowania. A jeśli chodzi o cukier, to fajnym zamiennikiem może być lucuma, czyli naturalny zdrowy słodzik.

Pętla wisielcza z żelka

Co najbardziej motywuje cię w osiąganiu wyznaczonych celów?

Efekty (śmiech)! A żeby one nastąpiły, to potrzeba wiele pracy. Upór i ambicja – te cechy miałam zawsze w sobie i myślę, że one mi towarzyszą od najmłodszych lat do teraz.

Jak zamierzasz wspierać wszystkie kobiety, które zdecydują się przejść z „Purellą” na „zdrową stronę mocy”?

Myślę, że od wsparcia jest Ewa Chodakowska, a ja jestem od uśmiechu i od powiedzenia: „Spróbuj! Może się uda. Spróbuj! To nie jest trudne. Spróbuj! Gotowanie może być smaczne i proste. Zajrzyj na moją stronę i może ona cię zachęci”.


Purella Superfoods rozwija dwie marki. Pierwsza to Purella Superfoods – koncept innowacyjnych produktów opartych o SUPERFOODS, czyli owoców, przypraw i mieszanek roślinnych o najwyższych wartościach odżywczych. Druga linia to marka BeRAW z Ewą Chodakowską, w której znajdziecie zdrowe batony funkcjonalne oraz przekąski i smoothies.
Wszystkie produkty będą dostępne od stycznia w sieci sklepów Rossmann, Carrefour oraz na www.purella.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×