Przejdź do treści

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Ania Starmach / Purella
Ania Starmach / Purella
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką marki Purella. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o swoich postanowieniach, superfoods i miłości do zdrowej, pysznej kuchni. 

Magdalena Bury: Robisz postanowienia na Nowy Rok?

Ania Starmach: Nie miewam postanowień noworocznych, codziennie mam te same. Każdego dnia chcę lepiej się odżywiać, mieć więcej czasu dla mojej rodziny, mieć więcej czasu na realizowanie mojej pasji, mieć więcej czasu na czytanie książek, mieć więcej czasu na ćwiczenia…

Ale może nie wszystko na raz, więc przyjmuję te postanowienia na spokojnie. Myślę, że moim głównym postanowieniem jest to, aby ten rok był lepszy.

Chcesz lepiej się odżywiać. Czym jest dla ciebie zdrowe gotowanie?

Jest to korzystanie z produktów sezonowych, kupowanie produktów u lokalnych dostawców, korzystanie ze sprawdzonych przepisów i – przede wszystkim -gotowanie domowe, bo tylko tak wiemy co tak naprawdę trafia do naszych garnków, na nasze talerze, a finalnie do naszego organizmu. Jest to w końcu gotowanie ze składnikami o wysokich wartościach odżywczych, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana.

Właśnie dlatego warto do swojej kuchni zaprosić produkty superfoods i zaprzyjaźnić się z nimi na co dzień. Superfoods, jeśli chodzi o bogactwo mikro i makro elementów, są najlepsze. Są idealne do wzbogacania dań, a postać proszku, ziaren czy suszonych owoców, pozwala korzystać z nich przez cały rok.

Zdrowa kuchnia może być pyszna?

Jasne! Jeśli nie byłaby pyszna, to ja bym nie jadła. Dla mnie kuchnia przede wszystkim musi być pyszna, nie lubię złych dań. Produkty najwyższej jakości to głównie smak, to odpowiednie wartości, które łączymy w swoje kompozycje.

żurawina

Wróćmy do wspomnianych przez ciebie superfoods. Czego o nich nie wiemy?

Mianem superfood określa się żywność niezwykle bogatą w wartości odżywcze, mające bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka Superżywność to produkty, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe, takie jak: witaminy, minerały, aminokwasy lub inne substancje egzogenne, których może brakować w codziennej diecie.

Mają też udokumentowaną wartość prozdrowotną. Co ważne, zawartość tych cennych składników w produktach superfood, jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych.

Są to produkty dla naszego organizmu po prostu najlepsze (śmiech)!

Jak je stosować?

Gama zastosowań jest niezwykle obszerna. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię dodawać je do śniadań. Moje owsianki, jaglanki z chią, morwą, goją i miechunką są bombą, w której zakochują się wszyscy moi domownicy i goście. Uwielbiam też dodawać je do różnego rodzaju shake’ów – moringa, chlorella, białko konopne, wspaniale sprawdzają się w shake’ach, np. z awokado, gruszką, ze szpinakiem, z jarmużem. Proszę spróbować!

Skąd mam mieć pewność, że kupione superfoods są dobrej jakości?

Przy zakupie produktów superfoods trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość oraz wybierać te od zaufanych dostawców. Bardzo ważna jest certyfikacja, aby mieć pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości. Równie ważny jest kraj pochodzenia –  pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, jagody Maqui z Chile, chlorella najlepszej jakości będzie np. z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru.

Zapamiętajmy to: kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.

Zdradzisz nam jakiś przepis z wykorzystaniem superfoods?

Na mojej stronie znajdziecie ponad 40 przepisów z użyciem superfoods: od śniadań, przez lunche, obiady, kolacje, na deserach kończąc. Znajdziecie również opisy produktów oraz przekierowanie do sklepu e-commerce, gdzie jest pełna gama produktów do gotowania, jak i pozostałe produkty, takie jak: gotowe chrupiące musli czy mieszanki ziołowe do zaparzania. Wszystko oczywiście z dodatkiem superfoods.

A jakie jest twoje ulubione danie?

Wspominałam wcześniej o jaglance, więc wróćmy do niej. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym, dodajemy jagody acai, maqui i banana, to wszystko miksujemy, posypujemy chią, morwą, jagodami goji, dodajemy oczywiście moją ukochaną miechunkę peruwiańską.

Wcześniej możemy dodać odrobinę baobabu, lucumy i w ten sposób dosłodzić. Świeża mięta, może kiwi, marakuja i mamy wspaniałe danie.

Co jest najważniejsze w zdrowym stylu życia?

Konsekwencja i zdrowe nawyki. I to jest bardzo trudne. Ja nie raz się zachwiałam i nie raz zawiodłam samą siebie, ale za każdym razem powracałam na tę dobrą drogę. Więc jeśli ty, jeśli wy się zgubicie, zabłądzicie to pamiętajcie, że zawsze można wrócić.

Czy da się przekonać kogoś do zdrowszego jedzenia?

Najprościej lekko zmienić swoje nawyki żywieniowe i obserwować swój organizm, badać, co na niego dobrze wpływa. Mięso na jednych wpływa dobrze, na drugich źle, owoce na niektórych wpływają wspaniale, a niektórzy wolą je ograniczać i jeść je tylko do południa.

Podobnie jest z nabiałem i glutenem. Więc obserwujmy siebie, spróbujmy poznać swój organizm i myślę, że to on nam podpowie, jakie nawyki powinniśmy wprowadzić.

Najczęściej nadużywamy soli i cukru. Zastępujesz je czymś w swojej diecie?

Sól można ograniczyć i tego uczy mnie moja córka, ponieważ ona do swoich dań nie ma dodawanej soli, więc ja wyeliminowałam prawie w ogóle sól i tylko doprawiam odrobiną soli himalajskiej gotowe już dania, ale nie solę ich podczas przygotowania. A jeśli chodzi o cukier, to fajnym zamiennikiem może być lucuma, czyli naturalny zdrowy słodzik.

Pętla wisielcza z żelka

Co najbardziej motywuje cię w osiąganiu wyznaczonych celów?

Efekty (śmiech)! A żeby one nastąpiły, to potrzeba wiele pracy. Upór i ambicja – te cechy miałam zawsze w sobie i myślę, że one mi towarzyszą od najmłodszych lat do teraz.

Jak zamierzasz wspierać wszystkie kobiety, które zdecydują się przejść z „Purellą” na „zdrową stronę mocy”?

Myślę, że od wsparcia jest Ewa Chodakowska, a ja jestem od uśmiechu i od powiedzenia: „Spróbuj! Może się uda. Spróbuj! To nie jest trudne. Spróbuj! Gotowanie może być smaczne i proste. Zajrzyj na moją stronę i może ona cię zachęci”.


Purella Superfoods rozwija dwie marki. Pierwsza to Purella Superfoods – koncept innowacyjnych produktów opartych o SUPERFOODS, czyli owoców, przypraw i mieszanek roślinnych o najwyższych wartościach odżywczych. Druga linia to marka BeRAW z Ewą Chodakowską, w której znajdziecie zdrowe batony funkcjonalne oraz przekąski i smoothies.
Wszystkie produkty będą dostępne od stycznia w sieci sklepów Rossmann, Carrefour oraz na www.purella.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku