Przejdź do treści

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Ania Starmach / Purella
Ania Starmach / Purella
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Gotująca z pasją i sercem jurorka programów telewizyjnych, autorka książek kucharskich i portalu kucharskiego, kobieta, żona, mama. Taka jest Ania Starmach, która niedawno stała się też, wspólnie z Ewą Chodakowską, ambasadorką marki Purella. W rozmowie z Hello Zdrowie opowiada o swoich postanowieniach, superfoods i miłości do zdrowej, pysznej kuchni. 

Magdalena Bury: Robisz postanowienia na Nowy Rok?

Ania Starmach: Nie miewam postanowień noworocznych, codziennie mam te same. Każdego dnia chcę lepiej się odżywiać, mieć więcej czasu dla mojej rodziny, mieć więcej czasu na realizowanie mojej pasji, mieć więcej czasu na czytanie książek, mieć więcej czasu na ćwiczenia…

Ale może nie wszystko na raz, więc przyjmuję te postanowienia na spokojnie. Myślę, że moim głównym postanowieniem jest to, aby ten rok był lepszy.

Chcesz lepiej się odżywiać. Czym jest dla ciebie zdrowe gotowanie?

Jest to korzystanie z produktów sezonowych, kupowanie produktów u lokalnych dostawców, korzystanie ze sprawdzonych przepisów i – przede wszystkim -gotowanie domowe, bo tylko tak wiemy co tak naprawdę trafia do naszych garnków, na nasze talerze, a finalnie do naszego organizmu. Jest to w końcu gotowanie ze składnikami o wysokich wartościach odżywczych, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana.

Właśnie dlatego warto do swojej kuchni zaprosić produkty superfoods i zaprzyjaźnić się z nimi na co dzień. Superfoods, jeśli chodzi o bogactwo mikro i makro elementów, są najlepsze. Są idealne do wzbogacania dań, a postać proszku, ziaren czy suszonych owoców, pozwala korzystać z nich przez cały rok.

Zdrowa kuchnia może być pyszna?

Jasne! Jeśli nie byłaby pyszna, to ja bym nie jadła. Dla mnie kuchnia przede wszystkim musi być pyszna, nie lubię złych dań. Produkty najwyższej jakości to głównie smak, to odpowiednie wartości, które łączymy w swoje kompozycje.

żurawina

Wróćmy do wspomnianych przez ciebie superfoods. Czego o nich nie wiemy?

Mianem superfood określa się żywność niezwykle bogatą w wartości odżywcze, mające bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka Superżywność to produkty, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe, takie jak: witaminy, minerały, aminokwasy lub inne substancje egzogenne, których może brakować w codziennej diecie.

Mają też udokumentowaną wartość prozdrowotną. Co ważne, zawartość tych cennych składników w produktach superfood, jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych.

Są to produkty dla naszego organizmu po prostu najlepsze (śmiech)!

Jak je stosować?

Gama zastosowań jest niezwykle obszerna. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię dodawać je do śniadań. Moje owsianki, jaglanki z chią, morwą, goją i miechunką są bombą, w której zakochują się wszyscy moi domownicy i goście. Uwielbiam też dodawać je do różnego rodzaju shake’ów – moringa, chlorella, białko konopne, wspaniale sprawdzają się w shake’ach, np. z awokado, gruszką, ze szpinakiem, z jarmużem. Proszę spróbować!

Skąd mam mieć pewność, że kupione superfoods są dobrej jakości?

Przy zakupie produktów superfoods trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość oraz wybierać te od zaufanych dostawców. Bardzo ważna jest certyfikacja, aby mieć pewność, że sięgamy po produkty sprawdzone, czyste, najwyższej jakości. Równie ważny jest kraj pochodzenia –  pamiętajmy, że konkretne produkty pochodzą z określonych regionów, gdzie są autochtoniczne; np. jagody ACAI pochodzą z Brazylii, jagody Maqui z Chile, chlorella najlepszej jakości będzie np. z Korei Południowej, a korzeń maca czy owoce camu camu najlepiej kupować z Peru.

Zapamiętajmy to: kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać.

Zdradzisz nam jakiś przepis z wykorzystaniem superfoods?

Na mojej stronie znajdziecie ponad 40 przepisów z użyciem superfoods: od śniadań, przez lunche, obiady, kolacje, na deserach kończąc. Znajdziecie również opisy produktów oraz przekierowanie do sklepu e-commerce, gdzie jest pełna gama produktów do gotowania, jak i pozostałe produkty, takie jak: gotowe chrupiące musli czy mieszanki ziołowe do zaparzania. Wszystko oczywiście z dodatkiem superfoods.

A jakie jest twoje ulubione danie?

Wspominałam wcześniej o jaglance, więc wróćmy do niej. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym, dodajemy jagody acai, maqui i banana, to wszystko miksujemy, posypujemy chią, morwą, jagodami goji, dodajemy oczywiście moją ukochaną miechunkę peruwiańską.

Wcześniej możemy dodać odrobinę baobabu, lucumy i w ten sposób dosłodzić. Świeża mięta, może kiwi, marakuja i mamy wspaniałe danie.

Co jest najważniejsze w zdrowym stylu życia?

Konsekwencja i zdrowe nawyki. I to jest bardzo trudne. Ja nie raz się zachwiałam i nie raz zawiodłam samą siebie, ale za każdym razem powracałam na tę dobrą drogę. Więc jeśli ty, jeśli wy się zgubicie, zabłądzicie to pamiętajcie, że zawsze można wrócić.

Czy da się przekonać kogoś do zdrowszego jedzenia?

Najprościej lekko zmienić swoje nawyki żywieniowe i obserwować swój organizm, badać, co na niego dobrze wpływa. Mięso na jednych wpływa dobrze, na drugich źle, owoce na niektórych wpływają wspaniale, a niektórzy wolą je ograniczać i jeść je tylko do południa.

Podobnie jest z nabiałem i glutenem. Więc obserwujmy siebie, spróbujmy poznać swój organizm i myślę, że to on nam podpowie, jakie nawyki powinniśmy wprowadzić.

Najczęściej nadużywamy soli i cukru. Zastępujesz je czymś w swojej diecie?

Sól można ograniczyć i tego uczy mnie moja córka, ponieważ ona do swoich dań nie ma dodawanej soli, więc ja wyeliminowałam prawie w ogóle sól i tylko doprawiam odrobiną soli himalajskiej gotowe już dania, ale nie solę ich podczas przygotowania. A jeśli chodzi o cukier, to fajnym zamiennikiem może być lucuma, czyli naturalny zdrowy słodzik.

Pętla wisielcza z żelka

Co najbardziej motywuje cię w osiąganiu wyznaczonych celów?

Efekty (śmiech)! A żeby one nastąpiły, to potrzeba wiele pracy. Upór i ambicja – te cechy miałam zawsze w sobie i myślę, że one mi towarzyszą od najmłodszych lat do teraz.

Jak zamierzasz wspierać wszystkie kobiety, które zdecydują się przejść z „Purellą” na „zdrową stronę mocy”?

Myślę, że od wsparcia jest Ewa Chodakowska, a ja jestem od uśmiechu i od powiedzenia: „Spróbuj! Może się uda. Spróbuj! To nie jest trudne. Spróbuj! Gotowanie może być smaczne i proste. Zajrzyj na moją stronę i może ona cię zachęci”.


Purella Superfoods rozwija dwie marki. Pierwsza to Purella Superfoods – koncept innowacyjnych produktów opartych o SUPERFOODS, czyli owoców, przypraw i mieszanek roślinnych o najwyższych wartościach odżywczych. Druga linia to marka BeRAW z Ewą Chodakowską, w której znajdziecie zdrowe batony funkcjonalne oraz przekąski i smoothies.
Wszystkie produkty będą dostępne od stycznia w sieci sklepów Rossmann, Carrefour oraz na www.purella.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów