Przejdź do treści

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Smoczy owoc - co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości? Heather Ford/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Na rynku mamy bardzo szeroki asortyment warzyw i owoców, także tych z egzotycznych krajów. Przykładem takiego tropikalnego produktu, który warto wypróbować, jest pitaja – czyli truskawkowa gruszka lub też smoczy owoc. Właściwości tego smakowitego produktu znali już rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej. A czy znasz je ty? Czy wiesz, jak smakuje pitaja i jak się je smoczy owoc?

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc to jeden z gatunków… kaktusa! Pochodzi z Ameryki Środkowej, jednak obecnie na skalę światową jest uprawiany w Azji. Pitaja to okrągły owoc kaktusowatej rośliny o czerwonej lub żółtej skórce z której wyrastają charakterystyczne, spiczaste i twardawe listki. Stąd też intrygująca nazwa smoczego owocu. Istnieje kilka jego odmian o różnych kolorach skórki i miąższu – jednak smak każdej z nich pozostaje bardzo charakterystyczny – łagodny, orzeźwiający, ale i aromatyczny. Mówi się, że to połączenie gruszki i truskawki, stąd też kolejna nazwa tego owocu – truskawkowa gruszka.

Smoczy owoc – uprawa

Ciekawe jest to, jak rośnie smoczy owoc – bowiem jest to roślina wieloletnia i po posadzeniu może rosnąć w jednym miejscu nawet 20 lat. Uprawa smoczego owocu nie jest jednak bardzo wydajna, ponieważ z 1 hektara plantacji smoczego owocu uzyskuje się poniżej 1000 owoców. Tym niemniej jest to chętnie eksportowany produkt, popyt zwłaszcza na rynkach europejskich – jak na owoc egzotyczny – jest stosunkowo duży. Co więcej, na rynku można spotkać nie tylko świeżą pitaję, ale często też można kupić sproszkowany smoczy owoc. Gdzie kupić taki produkt? Często można spotkać sproszkowaną pitaję na półkach sklepów z żywnością bio, ekologiczną i tak zwaną „zdrową żywnością” albo też z łatwością można dostać ją w sklepach internetowych. Można ją dodawać do owsianek, koktajli, smoothie, deserów.

Ile kosztuje smoczy owoc?

Cena truskawkowej gruszki to kilkanaście złotych za kilogram, ale można też spotkać się ze sprzedażą tych owoców na sztuki. Wówczas cena smoczego owocu to nawet 5 złotych za jedną sztukę. Jeśli zaś chodzi o sproszkowany smoczy owoc – cena takiego produktu to od kilkunastu do nawet 35 złotych za 100 gramów produktu.

Soki owocowe

Gdzie kupić smoczy owoc?

Pitaję znajdziemy w wielu marketach, cyklicznie pojawia się w ofercie dyskontów, jest także dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Owoce kupimy także na lokalnych „bio bazarach”, ale czasem są także dostępne na dobrze zaopatrzonych targowiskach owocowo-warzywnych.

Pitaja, smoczy owoc – wartości odżywcze

Pitaja to owoc należący do tych średnio bogatych w kalorie – 100 gramów owoców zawiera 60 kcal, w tym nieco ponad 1 gram białka, około 13 gramów węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu. Jest stosunkowo dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, a także magnezu, żelaza i wapnia – w odniesieniu do innych owoców, oczywiście. 100 gramów owoców pitai zawiera także około 3 gramy błonnika.

Właściwości smoczego owocu

Badania naukowe, w których sprawdzano efekty regularnego spożycia smoczego owocu wykazały, że owoc smoczy cechuje się właściwościami:

  • przeciwcukrzycowymi – może wpływać korzystnie na obniżenie stężenia glukozy we krwi,
  • przeciwcholesterolowymi, przeciwmiażdżycowymi – jej spożywanie wpływa na obniżenie wartości triglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia wartości cholesterolu HDL,
  • przeciwutleniającymi, przeciwstarzeniowymi, a w związku z tym nawet antynowotworowymi (to ostatnie zwłaszcza z uwagi na zawartość związku zwanego likopenem, obecnego w smoczym owocu),
  • ochronnymi w stosunku do układu krwionośnego – za ten korzystny, wzmacniający wpływ na naczynia krwionośne odpowiadają zwłaszcza związki zwane betalainami, zawarte w smoczych owocach.

Mimo bardzo korzystnego wpływu spożywania smoczych owoców na zdrowie człowieka, nie każdy może jeść pitaję bez ograniczeń. Niestety wykazano, że smoczy owoc cechuje się dość silnym działaniem alergizującym i powinien być spożywany z ostrożnością. Zwłaszcza dotyczy to osób, które już borykają się z jakąś alergią pokarmową lub też alergią na pyłki brzozy. Objawy alergii pokarmowej po spożyciu smoczego owocu to przede wszystkim: wysypka/egzema, biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha.

Jak się je smoczy owoc?

Wiele osób stroni od zakupu smoczego owocu i spróbowania go, ponieważ obawia się, że nie będzie potrafiło go odpowiednio przygotować. Jak jeść smoczy owoc? Jest to bardzo proste, bowiem pitaję je się podobnie, jak kiwi. Można po prostu przekrawać owoce na pół i wydrążyć miąższ łyżeczką. Skórka łatwo oddziela się od miąższu smoczego owocu, dlatego można te owoce pokroić w plastry, nacinać skórkę w jednym miejscu i obrać ją. Warto też pamiętać o tym, w jaki sposób przechowywać pitaję – trzymanie jej w lodówce to najlepszy sposób na zachowanie świeżości i podkreślenie smaku owoców.

Jeśli więc następnym razem zobaczysz pitaję w sklepie, a nigdy jeszcze jej nie próbowałaś, to koniecznie się na nią skuś! Będzie to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dla ciebie wybór.

 

Bibliografia:

  1. https://www.usda.gov/
  2. Le Bellec F. i wsp.: Pitahaya (Hylocereus spp.): a new fruit crop, a market with a future. Fruits, 2006, vol. 61, p. 237-250.
  3. O. Hernandez, Yolanda & Carrillo-Salazar, José: Pitahaya (Hylocereus spp.): A short review. Comunicata Scientiae. 2012, 3. 220-237.
  4. S. de Freitas, Quality of pitaya fruit (Hylocereus undatus) as influenced by storage temperature and packaging. Scientia Agricola. 2013.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami