Przejdź do treści

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Smoczy owoc - co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości? Heather Ford/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Na rynku mamy bardzo szeroki asortyment warzyw i owoców, także tych z egzotycznych krajów. Przykładem takiego tropikalnego produktu, który warto wypróbować, jest pitaja – czyli truskawkowa gruszka lub też smoczy owoc. Właściwości tego smakowitego produktu znali już rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej. A czy znasz je ty? Czy wiesz, jak smakuje pitaja i jak się je smoczy owoc?

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc to jeden z gatunków… kaktusa! Pochodzi z Ameryki Środkowej, jednak obecnie na skalę światową jest uprawiany w Azji. Pitaja to okrągły owoc kaktusowatej rośliny o czerwonej lub żółtej skórce z której wyrastają charakterystyczne, spiczaste i twardawe listki. Stąd też intrygująca nazwa smoczego owocu. Istnieje kilka jego odmian o różnych kolorach skórki i miąższu – jednak smak każdej z nich pozostaje bardzo charakterystyczny – łagodny, orzeźwiający, ale i aromatyczny. Mówi się, że to połączenie gruszki i truskawki, stąd też kolejna nazwa tego owocu – truskawkowa gruszka.

Smoczy owoc – uprawa

Ciekawe jest to, jak rośnie smoczy owoc – bowiem jest to roślina wieloletnia i po posadzeniu może rosnąć w jednym miejscu nawet 20 lat. Uprawa smoczego owocu nie jest jednak bardzo wydajna, ponieważ z 1 hektara plantacji smoczego owocu uzyskuje się poniżej 1000 owoców. Tym niemniej jest to chętnie eksportowany produkt, popyt zwłaszcza na rynkach europejskich – jak na owoc egzotyczny – jest stosunkowo duży. Co więcej, na rynku można spotkać nie tylko świeżą pitaję, ale często też można kupić sproszkowany smoczy owoc. Gdzie kupić taki produkt? Często można spotkać sproszkowaną pitaję na półkach sklepów z żywnością bio, ekologiczną i tak zwaną „zdrową żywnością” albo też z łatwością można dostać ją w sklepach internetowych. Można ją dodawać do owsianek, koktajli, smoothie, deserów.

Ile kosztuje smoczy owoc?

Cena truskawkowej gruszki to kilkanaście złotych za kilogram, ale można też spotkać się ze sprzedażą tych owoców na sztuki. Wówczas cena smoczego owocu to nawet 5 złotych za jedną sztukę. Jeśli zaś chodzi o sproszkowany smoczy owoc – cena takiego produktu to od kilkunastu do nawet 35 złotych za 100 gramów produktu.

Soki owocowe

Gdzie kupić smoczy owoc?

Pitaję znajdziemy w wielu marketach, cyklicznie pojawia się w ofercie dyskontów, jest także dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Owoce kupimy także na lokalnych „bio bazarach”, ale czasem są także dostępne na dobrze zaopatrzonych targowiskach owocowo-warzywnych.

Pitaja, smoczy owoc – wartości odżywcze

Pitaja to owoc należący do tych średnio bogatych w kalorie – 100 gramów owoców zawiera 60 kcal, w tym nieco ponad 1 gram białka, około 13 gramów węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu. Jest stosunkowo dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, a także magnezu, żelaza i wapnia – w odniesieniu do innych owoców, oczywiście. 100 gramów owoców pitai zawiera także około 3 gramy błonnika.

Właściwości smoczego owocu

Badania naukowe, w których sprawdzano efekty regularnego spożycia smoczego owocu wykazały, że owoc smoczy cechuje się właściwościami:

  • przeciwcukrzycowymi – może wpływać korzystnie na obniżenie stężenia glukozy we krwi,
  • przeciwcholesterolowymi, przeciwmiażdżycowymi – jej spożywanie wpływa na obniżenie wartości triglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia wartości cholesterolu HDL,
  • przeciwutleniającymi, przeciwstarzeniowymi, a w związku z tym nawet antynowotworowymi (to ostatnie zwłaszcza z uwagi na zawartość związku zwanego likopenem, obecnego w smoczym owocu),
  • ochronnymi w stosunku do układu krwionośnego – za ten korzystny, wzmacniający wpływ na naczynia krwionośne odpowiadają zwłaszcza związki zwane betalainami, zawarte w smoczych owocach.

Mimo bardzo korzystnego wpływu spożywania smoczych owoców na zdrowie człowieka, nie każdy może jeść pitaję bez ograniczeń. Niestety wykazano, że smoczy owoc cechuje się dość silnym działaniem alergizującym i powinien być spożywany z ostrożnością. Zwłaszcza dotyczy to osób, które już borykają się z jakąś alergią pokarmową lub też alergią na pyłki brzozy. Objawy alergii pokarmowej po spożyciu smoczego owocu to przede wszystkim: wysypka/egzema, biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha.

Jak się je smoczy owoc?

Wiele osób stroni od zakupu smoczego owocu i spróbowania go, ponieważ obawia się, że nie będzie potrafiło go odpowiednio przygotować. Jak jeść smoczy owoc? Jest to bardzo proste, bowiem pitaję je się podobnie, jak kiwi. Można po prostu przekrawać owoce na pół i wydrążyć miąższ łyżeczką. Skórka łatwo oddziela się od miąższu smoczego owocu, dlatego można te owoce pokroić w plastry, nacinać skórkę w jednym miejscu i obrać ją. Warto też pamiętać o tym, w jaki sposób przechowywać pitaję – trzymanie jej w lodówce to najlepszy sposób na zachowanie świeżości i podkreślenie smaku owoców.

Jeśli więc następnym razem zobaczysz pitaję w sklepie, a nigdy jeszcze jej nie próbowałaś, to koniecznie się na nią skuś! Będzie to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dla ciebie wybór.

 

Bibliografia:

  1. https://www.usda.gov/
  2. Le Bellec F. i wsp.: Pitahaya (Hylocereus spp.): a new fruit crop, a market with a future. Fruits, 2006, vol. 61, p. 237-250.
  3. O. Hernandez, Yolanda & Carrillo-Salazar, José: Pitahaya (Hylocereus spp.): A short review. Comunicata Scientiae. 2012, 3. 220-237.
  4. S. de Freitas, Quality of pitaya fruit (Hylocereus undatus) as influenced by storage temperature and packaging. Scientia Agricola. 2013.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol