Przejdź do treści

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Coraz więcej osób narzeka na wysoki poziom cholesterolu. Przyczyny są różne, jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Zdarza się też, że wysoki poziom cholesterolu jest uwarunkowany genetycznie. Nie ma jednej, skutecznej ma formy obniżania poziomu cholesterolu. Jednak wiele zależy od nas. Co na stałe powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które mają problem z podwyższonym cholesterolem?

Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Często bagatelizujemy problemy z podwyższonym cholesterolem, myśląc, że to przecież nic groźnego. W końcu sporo osób ma podwyższony cholesterol i „jakoś” żyje. Nic bardziej błędnego. Pamiętaj! Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Zmiana trybu  życia, zrzucenie kilku kilogramów i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ogólny stan zdrowia.

Kluczową rolę odgrywa też dieta. Możesz kontrolować lepiej stan cholesterolu w organizmie, jedząc:

  • produkty pełnoziarniste,
  • świeże owoce, warzywa,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • rośliny strączkowe.

Z kolei, jeśli masz tendencję do podwyższonego cholestorolu, powinnaś unikać czerwonego mięsa, cukru i nadmiernie przetworzonej żywności.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta je lody

Idealna dieta na obniżenie cholesterolu. Co jeść?

Przedstawiamy kilka podstawowych produktów, które już dziś powinnaś na stałe wprowadzić do swojej diety, chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz niskim poziomem cholesterolu.

  • Owies

Owies zawiera rozpuszczalny błonnik zwany beta-glukanem (występujący również w drożdżach piekarniczych, jęczmieniu i niektórych grzybach). Zaprzyjaźnij się z owsianką – jest pyszna, pożywna i syta. To idealne śniadanie. Można łączyć ją ze świeżymi owocami i orzechami. Coraz bardziej popularne są też ciasteczka owsiane (mogą zastąpić nam czekoladę). Wiele osób piecze też domowych chleb na płatkach owsianych. Zapewniamy – jest pyszny i zdrowy!

  • Orzechy włoskie

To prawdziwe bogactwo  kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zdrowych tłuszczów. Orzechy  włoskie możemy dziś dodawać do sporej ilości dań. Na śniadanie, do wspomnianej już owsianki, ale też ciast, sałatek. Warto sięgać również po migdały.

  • Soja

Codzienna dawka soi obniża poziom cholesterolu nawet o pięć procent. Soja zawiera także izoflawony, lecytyny, saponiny i błonnik – obniżają ciśnienie krwi chronią przed chorobami serca.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

Oliwa z oliwek to doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża poziom cholesterolu, łagodząc jednocześnie stany zapalne.  Warto też zaprzyjaźnić się z olejem lnianym.

  • Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to  jedynie źródło witaminy C? Nieprawda! To również cenne sterole roślinne, czyli fitosterole. Mają wiele pozytywnych właściwości, m.in. pomagają obniżyć stężenie „złego” cholesterolu (czyli LDL). Każdego dnia wypij chociaż szklankę zdrowego soku pomarańczowego. Dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin.

  • Awokado

Awokado jest kolejnym doskonałym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, fitosteroli i polifenoli, które wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone awokado i olejem z awokado, poziom cholesterolu może spaść nawet o 15 proc.

  • Ryby

Mówimy tutaj o wszystkich rybach, ale w szczególności o  łososiu i tuńczyku. To właśnie tłuste ryby morskie zawierają odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Chronią przed chorobami serca, ale też hamują wytwarzanie lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL), jest to wytwarzany w wątrobie rodzaj cholesterolu.

 

Źródło: Verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×