Przejdź do treści

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Coraz więcej osób narzeka na wysoki poziom cholesterolu. Przyczyny są różne, jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Zdarza się też, że wysoki poziom cholesterolu jest uwarunkowany genetycznie. Nie ma jednej, skutecznej ma formy obniżania poziomu cholesterolu. Jednak wiele zależy od nas. Co na stałe powinno znaleźć się w jadłospisie osób, które mają problem z podwyższonym cholesterolem?

Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Często bagatelizujemy problemy z podwyższonym cholesterolem, myśląc, że to przecież nic groźnego. W końcu sporo osób ma podwyższony cholesterol i „jakoś” żyje. Nic bardziej błędnego. Pamiętaj! Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Zmiana trybu  życia, zrzucenie kilku kilogramów i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ogólny stan zdrowia.

Kluczową rolę odgrywa też dieta. Możesz kontrolować lepiej stan cholesterolu w organizmie, jedząc:

  • produkty pełnoziarniste,
  • świeże owoce, warzywa,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • rośliny strączkowe.

Z kolei, jeśli masz tendencję do podwyższonego cholestorolu, powinnaś unikać czerwonego mięsa, cukru i nadmiernie przetworzonej żywności.

Kobieta je lody

Idealna dieta na obniżenie cholesterolu. Co jeść?

Przedstawiamy kilka podstawowych produktów, które już dziś powinnaś na stałe wprowadzić do swojej diety, chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz niskim poziomem cholesterolu.

  • Owies

Owies zawiera rozpuszczalny błonnik zwany beta-glukanem (występujący również w drożdżach piekarniczych, jęczmieniu i niektórych grzybach). Zaprzyjaźnij się z owsianką – jest pyszna, pożywna i syta. To idealne śniadanie. Można łączyć ją ze świeżymi owocami i orzechami. Coraz bardziej popularne są też ciasteczka owsiane (mogą zastąpić nam czekoladę). Wiele osób piecze też domowych chleb na płatkach owsianych. Zapewniamy – jest pyszny i zdrowy!

  • Orzechy włoskie

To prawdziwe bogactwo  kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zdrowych tłuszczów. Orzechy  włoskie możemy dziś dodawać do sporej ilości dań. Na śniadanie, do wspomnianej już owsianki, ale też ciast, sałatek. Warto sięgać również po migdały.

  • Soja

Codzienna dawka soi obniża poziom cholesterolu nawet o pięć procent. Soja zawiera także izoflawony, lecytyny, saponiny i błonnik – obniżają ciśnienie krwi chronią przed chorobami serca.

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?
  • Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża poziom cholesterolu, łagodząc jednocześnie stany zapalne.  Warto też zaprzyjaźnić się z olejem lnianym.

  • Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to  jedynie źródło witaminy C? Nieprawda! To również cenne sterole roślinne, czyli fitosterole. Mają wiele pozytywnych właściwości, m.in. pomagają obniżyć stężenie „złego” cholesterolu (czyli LDL). Każdego dnia wypij chociaż szklankę zdrowego soku pomarańczowego. Dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin.

  • Awokado

Awokado jest kolejnym doskonałym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, fitosteroli i polifenoli, które wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Jeśli zastąpisz tłuszcze nasycone awokado i olejem z awokado, poziom cholesterolu może spaść nawet o 15 proc.

  • Ryby

Mówimy tutaj o wszystkich rybach, ale w szczególności o  łososiu i tuńczyku. To właśnie tłuste ryby morskie zawierają odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Chronią przed chorobami serca, ale też hamują wytwarzanie lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL), jest to wytwarzany w wątrobie rodzaj cholesterolu.

 

Źródło: Verywellfit

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów