Przejdź do treści

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może dobrym pomysłem jest jego mrożenie?

Masło można mrozić, jednak wszystko zależy od jego składu. Jeśli posiadasz masło solone, to możesz przechowywać je w zamrażarce do roku, natomiast to, które w składzie nie ma soli, wytrzyma pół roku. Oczywiście może okazać się, że masło będzie ci służyło dłużej, jednak najbezpieczniej jest je wykorzystać właśnie w wyżej wymienionych ramach czasowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak zamrażać masło?

Uwierz, że nie ma w tym nic trudnego. Jeśli masz za dużo masła, to najlepiej będzie zamrozić je w takim opakowaniu, w jakim je kupiłaś. Jeśli zdążyłaś wyrzucić oryginalne opakowanie, wówczas możesz korzystać z plastikowych woreczków lub aluminium. Tutaj może przydać ci się jedna wskazówka. Jeśli nie masz dużej rodziny lub po prostu nie jecie dużej ilości masła „na raz”, to najlepiej jest pokroić daną kostkę na mniejsze części. Będzie to dla ciebie zdecydowanie wygodniejsza opcja. Koniecznie oddziel również masło od innych zamrożonych warzyw czy owoców, które mają intensywny zapach. Możesz tego nie wiedzieć, ale masło bardzo szybko przechwytuje intensywne zapachy.

Czy można mrozić jajka?

Zamrożone masło w użyciu

Jeśli chcesz zacząć wykorzystywać zamrożone masło, to pamiętaj, aby wyjąć je w odpowiednim momencie. Produkt ten dość szybko się rozpuszcza, więc jeśli potrzebujesz go do smażenia czy pieczenia potraw, to możesz użyć go od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli chcesz zacząć używać masła np. do kanapek, to najlepiej wyjąć je na kilka godzin przed użyciem i zostawić w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie masła wieczorem i zostawienie go do rozmrożenia na całą noc w lodówce. Jeśli ci się spieszy, użyj mikrofalówki, jednak pilnuj, aby masło nie przybrało całkowicie oleistej formy. Lepszym pomysłem wydaje się starcie masła na tarce – w tej formie roztopi się dość szybko, w ciągu mniej więcej godziny. Pamiętaj, aby rozmrożone masło wykorzystać jak najszybciej. A jeśli nie wiesz, co z nim zrobić i boisz się, że nie dasz rady go spożytkować, zrób ciasto. Jest wiele przepisów, które wymagają użycia właśnie zimnego masła, np. na biszkopt czy ciasto maślane.

 

Źródła: usdairy, thespruceeats, landolakes

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×