Przejdź do treści

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może dobrym pomysłem jest jego mrożenie?

Masło można mrozić, jednak wszystko zależy od jego składu. Jeśli posiadasz masło solone, to możesz przechowywać je w zamrażarce do roku, natomiast to, które w składzie nie ma soli, wytrzyma pół roku. Oczywiście może okazać się, że masło będzie ci służyło dłużej, jednak najbezpieczniej jest je wykorzystać właśnie w wyżej wymienionych ramach czasowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak zamrażać masło?

Uwierz, że nie ma w tym nic trudnego. Jeśli masz za dużo masła, to najlepiej będzie zamrozić je w takim opakowaniu, w jakim je kupiłaś. Jeśli zdążyłaś wyrzucić oryginalne opakowanie, wówczas możesz korzystać z plastikowych woreczków lub aluminium. Tutaj może przydać ci się jedna wskazówka. Jeśli nie masz dużej rodziny lub po prostu nie jecie dużej ilości masła „na raz”, to najlepiej jest pokroić daną kostkę na mniejsze części. Będzie to dla ciebie zdecydowanie wygodniejsza opcja. Koniecznie oddziel również masło od innych zamrożonych warzyw czy owoców, które mają intensywny zapach. Możesz tego nie wiedzieć, ale masło bardzo szybko przechwytuje intensywne zapachy.

Czy można mrozić jajka?

Zamrożone masło w użyciu

Jeśli chcesz zacząć wykorzystywać zamrożone masło, to pamiętaj, aby wyjąć je w odpowiednim momencie. Produkt ten dość szybko się rozpuszcza, więc jeśli potrzebujesz go do smażenia czy pieczenia potraw, to możesz użyć go od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli chcesz zacząć używać masła np. do kanapek, to najlepiej wyjąć je na kilka godzin przed użyciem i zostawić w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie masła wieczorem i zostawienie go do rozmrożenia na całą noc w lodówce. Jeśli ci się spieszy, użyj mikrofalówki, jednak pilnuj, aby masło nie przybrało całkowicie oleistej formy. Lepszym pomysłem wydaje się starcie masła na tarce – w tej formie roztopi się dość szybko, w ciągu mniej więcej godziny. Pamiętaj, aby rozmrożone masło wykorzystać jak najszybciej. A jeśli nie wiesz, co z nim zrobić i boisz się, że nie dasz rady go spożytkować, zrób ciasto. Jest wiele przepisów, które wymagają użycia właśnie zimnego masła, np. na biszkopt czy ciasto maślane.

 

Źródła: usdairy, thespruceeats, landolakes

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×