Przejdź do treści

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może dobrym pomysłem jest jego mrożenie?

Jak zamrażać masło?

Masło można mrozić, jednak wszystko zależy od jego składu. Jeśli posiadasz masło solone, to możesz przechowywać je w zamrażarce do roku, natomiast to, które w składzie nie ma soli, wytrzyma pół roku. Oczywiście może okazać się, że masło będzie ci służyło dłużej, jednak najbezpieczniej jest je wykorzystać właśnie w wyżej wymienionych ramach czasowych.

Uwierz, że w mrożeniu masła nie ma nic trudnego. Jeśli masz go za dużo, to najlepiej będzie zamrozić je w takim opakowaniu, w jakim je kupiłaś. Jeśli zdążyłaś wyrzucić oryginalne opakowanie, wówczas możesz korzystać z plastikowych woreczków lub aluminium. Tutaj może przydać ci się jedna wskazówka.

Jeśli nie masz dużej rodziny lub po prostu nie jecie dużej ilości masła „na raz”, to najlepiej jest pokroić daną kostkę na mniejsze części. Będzie to dla ciebie zdecydowanie wygodniejsza opcja. Koniecznie oddziel również masło od innych zamrożonych warzyw czy owoców, które mają intensywny zapach. Możesz tego nie wiedzieć, ale masło bardzo szybko przechwytuje intensywne zapachy.

Na czym najlepiej smażyć, a co jest gorszą opcją? Wyjaśnia Michał Kot

Zamrożone masło w użyciu

Jeśli chcesz zacząć wykorzystywać zamrożone masło, to pamiętaj, aby wyjąć je w odpowiednim momencie. Produkt ten dość szybko się rozpuszcza, więc jeśli potrzebujesz go do smażenia czy pieczenia potraw, to możesz użyć go od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli chcesz zacząć używać masła np. do kanapek, to najlepiej wyjąć je na kilka godzin przed użyciem i zostawić w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie masła wieczorem i zostawienie go do rozmrożenia na całą noc w lodówce. Jeśli ci się spieszy, użyj mikrofalówki, jednak pilnuj, aby masło nie przybrało całkowicie oleistej formy.

Lepszym pomysłem wydaje się starcie masła na tarce – w tej formie roztopi się dość szybko, w ciągu mniej więcej godziny. Pamiętaj, aby rozmrożone masło wykorzystać jak najszybciej. A jeśli nie wiesz, co z nim zrobić i boisz się, że nie dasz rady go spożytkować, zrób ciasto. Jest wiele przepisów, które wymagają użycia właśnie zimnego masła, np. na biszkopt czy ciasto maślane.

 

Źródła: usdairy, thespruceeats, landolakes

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

×