Przejdź do treści

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może dobrym pomysłem jest jego mrożenie?

Masło można mrozić, jednak wszystko zależy od jego składu. Jeśli posiadasz masło solone, to możesz przechowywać je w zamrażarce do roku, natomiast to, które w składzie nie ma soli, wytrzyma pół roku. Oczywiście może okazać się, że masło będzie ci służyło dłużej, jednak najbezpieczniej jest je wykorzystać właśnie w wyżej wymienionych ramach czasowych.

Jak zamrażać masło?

Uwierz, że nie ma w tym nic trudnego. Jeśli masz za dużo masła, to najlepiej będzie zamrozić je w takim opakowaniu, w jakim je kupiłaś. Jeśli zdążyłaś wyrzucić oryginalne opakowanie, wówczas możesz korzystać z plastikowych woreczków lub aluminium. Tutaj może przydać ci się jedna wskazówka. Jeśli nie masz dużej rodziny lub po prostu nie jecie dużej ilości masła „na raz”, to najlepiej jest pokroić daną kostkę na mniejsze części. Będzie to dla ciebie zdecydowanie wygodniejsza opcja. Koniecznie oddziel również masło od innych zamrożonych warzyw czy owoców, które mają intensywny zapach. Możesz tego nie wiedzieć, ale masło bardzo szybko przechwytuje intensywne zapachy.

Czy można mrozić jajka?

Zamrożone masło w użyciu

Jeśli chcesz zacząć wykorzystywać zamrożone masło, to pamiętaj, aby wyjąć je w odpowiednim momencie. Produkt ten dość szybko się rozpuszcza, więc jeśli potrzebujesz go do smażenia czy pieczenia potraw, to możesz użyć go od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli chcesz zacząć używać masła np. do kanapek, to najlepiej wyjąć je na kilka godzin przed użyciem i zostawić w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie masła wieczorem i zostawienie go do rozmrożenia na całą noc w lodówce. Jeśli ci się spieszy, użyj mikrofalówki, jednak pilnuj, aby masło nie przybrało całkowicie oleistej formy. Lepszym pomysłem wydaje się starcie masła na tarce – w tej formie roztopi się dość szybko, w ciągu mniej więcej godziny. Pamiętaj, aby rozmrożone masło wykorzystać jak najszybciej. A jeśli nie wiesz, co z nim zrobić i boisz się, że nie dasz rady go spożytkować, zrób ciasto. Jest wiele przepisów, które wymagają użycia właśnie zimnego masła, np. na biszkopt czy ciasto maślane.

 

Źródła: usdairy, thespruceeats, landolakes

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol