Przejdź do treści

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jesteś fanką sera? Sprawdź, które są najzdrowsze Pexels.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Ser ma wielu swoich zwolenników na całym świecie. Jemy go na kanapkach, jest dodatkiem do wielu potraw, pożywną przekąską. Niektórzy mogą jeść go tonami. Jednak należy pamiętać, że jest on kaloryczny i ciężkostrawny, dlatego, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez serów, koniecznie sprawdź, które z nich są najzdrowsze.

Co jest w serze?

Produkt, jakim jest ser, może przybierać różne formy i smaki. Wszystko zależy od tego, z jakiego mleka jest przyrządzony oraz sposobu, w który został przygotowywany. Mimo tego, że ser należy raczej do tłustych produktów, to jednak posiada również witaminy i minerały. Przede wszystkim jest bogaty w białko i wapń, które są ważnym składnikiem budulcowym kości i mięśni. Dzięki temu, że rozkłada się długo w organizmie, jest świetny, jeśli chcesz się odchudzić. A które sery są najzdrowsze?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Które sery wybierać?

  • Mozzarella – znają i zjadają ją ludzie w różnych zakątkach świata. Jest miękka i wilgotna, co pozytywnie wpływa na kubki smakowe. Pochodzi z Włoch i każdy, kto choć raz w życiu miał włoską mozzarellę w ustach, od razu się niej zakochał. Wytwarzana jest z mleka bawolego lub krowiego. Jest to rodzaj sera, który zawiera mniejszą liczbę kalorii i niską zawartość sodu. Można dodawać go do sałatek, mięsa, czy zjeść bez żadnych dodatków.
  • Ser pleśniowy – ma tak samo dużo fanów, jak i osób, które go wprost nienawidzą. Może powstać z mleka owczego, koziego lub krowiego. Na rynku można znaleźć wiele odmian tego sera, np. lazur błękitny czy zwykły biały ser pleśniowy. Ze względu na swoją charakterystyczną goryczkę świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami np. gruszkami. Ser ten zawiera bardzo dużo wapnia, który ma wpływ na kości.
  • Feta – to kolejny ser, który nie posiada dużo kalorii. Najczęściej dodawany jest do sałatek lub zup. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. To przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji.
ser
  • Twarożek – to chyba jeden z najpopularniejszych serów w Polsce. Do dziś w niektórych gospodarstwach wiejskich można zakupić świeży twarożek z mleka krowiego. Twarożek również jest sprzymierzeńcem, jeśli chcesz utracić wagę. Dodawaj go do koktajli, jedz z naleśnikami i zobaczysz, że nie będziesz czuła się tak głodna.
  • Ricotta – to jeden z bardziej delikatnych włoskich serów. Bliźniak twarożku, ale przerobiony na lekką konsystencję. Może być wytworzony aż z czterech rodzajów mleka – bawolego, owczego, krowiego i koziego. Można go dodawać właściwie do każdego dania. Jego smak i konsystencja sprawiają, że kubki smakowe szaleją, a oprócz tego zawiera on aminokwasy, których potrzebujesz w swojej codziennej diecie.
  • Parmezan – kto nie lubi tego sera na spaghetti? Jest to twardy rodzaj sera, który dojrzewa przez około 12 miesięcy, aby uzyskać smak, który jest wszystkim dobrze znany. Zawiera fosfor i wapń, które pomagają w regulacji masy kostnej. Należy pamiętać, że zawiera on mało laktozy, więc jest wskazany dla osób, które cierpią na jej nietolerancję.
  • Ser szwajcarski – to charakterystyczny ser z wielkimi dziurami, który pochodzi ze Szwajcarii. Ma niezwykle przyjemny słodkawy smak. W porównaniu do innych serów zawiera mniej tłuszczu i sodu, więc polecany jest, jeśli masz podwyższone ciśnienie krwi. Idealnie smakuje z winogronami, na kanapce czy dodany do jajecznicy.
  • Cheddar – może mieć bardzo ostry smak, ale również bardzo delikatny – wszystko zależy od odmiany. Zawiera witaminę K2, wapń i białko. Dzięki zawartości witaminy K wapń jest wchłaniany do organizmu, nie gromadzi się w żyłach i nie powoduje zatorów. Cheddar często dodawany jest do burgerów.
  • Ser kozi – to kolejny ser, który albo się kocha, albo nienawidzi. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest bardzo pożywny. Zawiera ono mniej laktozy niż sery produkowane z mleka krowiego. Często dodawany jest do sałatek z burakiem czy gruszką, idealnie się ze sobą komponują.

Wszystkie wymienione tu sery warto wprowadzić do swojej diety. Warto jednak pamiętać, że nadmiar tego dodatku może nie być zdrowy dla naszego organizmu. Ważna jest zbilansowana dieta, a dodatek zdrowego sera, jeszcze nikomu nie zaszkodził.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Tahini i sezam

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×