Przejdź do treści

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jesteś fanką sera? Sprawdź, które są najzdrowsze Pexels.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Ser ma wielu swoich zwolenników na całym świecie. Jemy go na kanapkach, jest dodatkiem do wielu potraw, pożywną przekąską. Niektórzy mogą jeść go tonami. Jednak należy pamiętać, że jest on kaloryczny i ciężkostrawny, dlatego, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez serów, koniecznie sprawdź, które z nich są najzdrowsze.

Co jest w serze?

Produkt, jakim jest ser, może przybierać różne formy i smaki. Wszystko zależy od tego, z jakiego mleka jest przyrządzony oraz sposobu, w który został przygotowywany. Mimo tego, że ser należy raczej do tłustych produktów, to jednak posiada również witaminy i minerały. Przede wszystkim jest bogaty w białko i wapń, które są ważnym składnikiem budulcowym kości i mięśni. Dzięki temu, że rozkłada się długo w organizmie, jest świetny, jeśli chcesz się odchudzić. A które sery są najzdrowsze?

Które sery wybierać?

  • Mozzarella – znają i zjadają ją ludzie w różnych zakątkach świata. Jest miękka i wilgotna, co pozytywnie wpływa na kubki smakowe. Pochodzi z Włoch i każdy, kto choć raz w życiu miał włoską mozzarellę w ustach, od razu się niej zakochał. Wytwarzana jest z mleka bawolego lub krowiego. Jest to rodzaj sera, który zawiera mniejszą liczbę kalorii i niską zawartość sodu. Można dodawać go do sałatek, mięsa, czy zjeść bez żadnych dodatków.
  • Ser pleśniowy – ma tak samo dużo fanów, jak i osób, które go wprost nienawidzą. Może powstać z mleka owczego, koziego lub krowiego. Na rynku można znaleźć wiele odmian tego sera, np. lazur błękitny czy zwykły biały ser pleśniowy. Ze względu na swoją charakterystyczną goryczkę świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami np. gruszkami. Ser ten zawiera bardzo dużo wapnia, który ma wpływ na kości.
  • Feta – to kolejny ser, który nie posiada dużo kalorii. Najczęściej dodawany jest do sałatek lub zup. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. To przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji.
ser
  • Twarożek – to chyba jeden z najpopularniejszych serów w Polsce. Do dziś w niektórych gospodarstwach wiejskich można zakupić świeży twarożek z mleka krowiego. Twarożek również jest sprzymierzeńcem, jeśli chcesz utracić wagę. Dodawaj go do koktajli, jedz z naleśnikami i zobaczysz, że nie będziesz czuła się tak głodna.
  • Ricotta – to jeden z bardziej delikatnych włoskich serów. Bliźniak twarożku, ale przerobiony na lekką konsystencję. Może być wytworzony aż z czterech rodzajów mleka – bawolego, owczego, krowiego i koziego. Można go dodawać właściwie do każdego dania. Jego smak i konsystencja sprawiają, że kubki smakowe szaleją, a oprócz tego zawiera on aminokwasy, których potrzebujesz w swojej codziennej diecie.
  • Parmezan – kto nie lubi tego sera na spaghetti? Jest to twardy rodzaj sera, który dojrzewa przez około 12 miesięcy, aby uzyskać smak, który jest wszystkim dobrze znany. Zawiera fosfor i wapń, które pomagają w regulacji masy kostnej. Należy pamiętać, że zawiera on mało laktozy, więc jest wskazany dla osób, które cierpią na jej nietolerancję.
  • Ser szwajcarski – to charakterystyczny ser z wielkimi dziurami, który pochodzi ze Szwajcarii. Ma niezwykle przyjemny słodkawy smak. W porównaniu do innych serów zawiera mniej tłuszczu i sodu, więc polecany jest, jeśli masz podwyższone ciśnienie krwi. Idealnie smakuje z winogronami, na kanapce czy dodany do jajecznicy.
  • Cheddar – może mieć bardzo ostry smak, ale również bardzo delikatny – wszystko zależy od odmiany. Zawiera witaminę K2, wapń i białko. Dzięki zawartości witaminy K wapń jest wchłaniany do organizmu, nie gromadzi się w żyłach i nie powoduje zatorów. Cheddar często dodawany jest do burgerów.
  • Ser kozi – to kolejny ser, który albo się kocha, albo nienawidzi. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest bardzo pożywny. Zawiera ono mniej laktozy niż sery produkowane z mleka krowiego. Często dodawany jest do sałatek z burakiem czy gruszką, idealnie się ze sobą komponują.

Wszystkie wymienione tu sery warto wprowadzić do swojej diety. Warto jednak pamiętać, że nadmiar tego dodatku może nie być zdrowy dla naszego organizmu. Ważna jest zbilansowana dieta, a dodatek zdrowego sera, jeszcze nikomu nie zaszkodził.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami