Przejdź do treści

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Często kupujesz arbuza? Na pewno więc wiesz, że czasem jest on niedobry w smaku, wodnisty, mdły bądź przejrzały. Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, która na swoim profilu na Instagramie dzieli się garścią porad związanych z wybieraniem arbuza. Wiemy, jakiego wybrać, by był idealny! 

Arbuz – warto mieć go w swojej diecie!

Arbuz to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. A do tego jest pyszny! Nic więc dziwnego, że tak często trafia do naszych sklepowych koszyków.

„Zawiera naprawdę sporo likopenu, który przecież kojarzy się głównie z pomidorami. Arbuz to również źródło witaminy C. A aminokwas cytrulina, który jest w nim zawarty (i w organizmie przekształca się do argininy), wspomaga układ krwionośny. To też jeden z owoców najbogatszych wodę – więc świetnie sprawdzi się podczas upałów” – pisze Agnieszka Pocztarska, autorka profilu @czytamyetykiety na Instagramie.

I dodaje, że arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych. Ciekawostka? Arbuzy używane są w kosmetyce, bo działają przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomagają też przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Jakiego arbuza wybrać, by był idealny?

Po czym poznać, że arbuz jest idealny? Ekspertka wymienia:

  • ciemnozielony i matowy kolor – gwarantuje słodki smak,
  • żółte plamy – oznaczają, że arbuz dojrzewał w słońcu i będzie soczysty;
  • suchy ogonek – świadczy, że przestał rosnąć i jest dojrzały;
  • brązowe plamki – to dowód, że owoc będzie dojrzały i pyszny;
  • największe arbuzy – mogą być wodniste.

Agnieszka Pocztarska dodaje, że nie zawsze słynne opukiwanie arbuza przynosi dobre efekty. „Głuchy, głęboki dźwięk niestety nie musi oznaczać najlepszego wyboru” – wyjaśnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Koniecznie umyj przed zjedzeniem!

Warto też pamiętać o tym, że arbuza przed jedzeniem należy umyć. Bakterie i inne zanieczyszczenia mogą się bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduje się na arbuzie, może być przetransportowane do jego wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz go kroić.

„Czytamy etykiety”

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 308 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

×