Przejdź do treści

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Często kupujesz arbuza? Na pewno więc wiesz, że czasem jest on niedobry w smaku, wodnisty, mdły bądź przejrzały. Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, która na swoim profilu na Instagramie dzieli się garścią porad związanych z wybieraniem arbuza. Wiemy, jakiego wybrać, by był idealny! 

Arbuz – warto mieć go w swojej diecie!

Arbuz to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. A do tego jest pyszny! Nic więc dziwnego, że tak często trafia do naszych sklepowych koszyków.

„Zawiera naprawdę sporo likopenu, który przecież kojarzy się głównie z pomidorami. Arbuz to również źródło witaminy C. A aminokwas cytrulina, który jest w nim zawarty (i w organizmie przekształca się do argininy), wspomaga układ krwionośny. To też jeden z owoców najbogatszych wodę – więc świetnie sprawdzi się podczas upałów” – pisze Agnieszka Pocztarska, autorka profilu @czytamyetykiety na Instagramie.

I dodaje, że arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych. Ciekawostka? Arbuzy używane są w kosmetyce, bo działają przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomagają też przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Jakiego arbuza wybrać, by był idealny?

Po czym poznać, że arbuz jest idealny? Ekspertka wymienia:

  • ciemnozielony i matowy kolor – gwarantuje słodki smak,
  • żółte plamy – oznaczają, że arbuz dojrzewał w słońcu i będzie soczysty;
  • suchy ogonek – świadczy, że przestał rosnąć i jest dojrzały;
  • brązowe plamki – to dowód, że owoc będzie dojrzały i pyszny;
  • największe arbuzy – mogą być wodniste.

Agnieszka Pocztarska dodaje, że nie zawsze słynne opukiwanie arbuza przynosi dobre efekty. „Głuchy, głęboki dźwięk niestety nie musi oznaczać najlepszego wyboru” – wyjaśnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Koniecznie umyj przed zjedzeniem!

Warto też pamiętać o tym, że arbuza przed jedzeniem należy umyć. Bakterie i inne zanieczyszczenia mogą się bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduje się na arbuzie, może być przetransportowane do jego wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz go kroić.

„Czytamy etykiety”

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 308 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Maria Nowak-Szabat / archiwum prywatne

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×