Przejdź do treści

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Często kupujesz arbuza? Na pewno więc wiesz, że czasem jest on niedobry w smaku, wodnisty, mdły bądź przejrzały. Z pomocą przychodzi Agnieszka Pocztarska, która na swoim profilu na Instagramie dzieli się garścią porad związanych z wybieraniem arbuza. Wiemy, jakiego wybrać, by był idealny! 

Arbuz – warto mieć go w swojej diecie!

Arbuz to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. A do tego jest pyszny! Nic więc dziwnego, że tak często trafia do naszych sklepowych koszyków.

„Zawiera naprawdę sporo likopenu, który przecież kojarzy się głównie z pomidorami. Arbuz to również źródło witaminy C. A aminokwas cytrulina, który jest w nim zawarty (i w organizmie przekształca się do argininy), wspomaga układ krwionośny. To też jeden z owoców najbogatszych wodę – więc świetnie sprawdzi się podczas upałów” – pisze Agnieszka Pocztarska, autorka profilu @czytamyetykiety na Instagramie.

I dodaje, że arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych. Ciekawostka? Arbuzy używane są w kosmetyce, bo działają przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomagają też przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Jakiego arbuza wybrać, by był idealny?

Po czym poznać, że arbuz jest idealny? Ekspertka wymienia:

  • ciemnozielony i matowy kolor – gwarantuje słodki smak,
  • żółte plamy – oznaczają, że arbuz dojrzewał w słońcu i będzie soczysty;
  • suchy ogonek – świadczy, że przestał rosnąć i jest dojrzały;
  • brązowe plamki – to dowód, że owoc będzie dojrzały i pyszny;
  • największe arbuzy – mogą być wodniste.

Agnieszka Pocztarska dodaje, że nie zawsze słynne opukiwanie arbuza przynosi dobre efekty. „Głuchy, głęboki dźwięk niestety nie musi oznaczać najlepszego wyboru” – wyjaśnia.

Koniecznie umyj przed zjedzeniem!

Warto też pamiętać o tym, że arbuza przed jedzeniem należy umyć. Wszystko, co znajduje się na arbuzie, może być przetransportowane do jego wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz go kroić.

„Czytamy etykiety”

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 308 tys. osób. 

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: