Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki
Kiszona rzodkiewka na nie stała się jeszcze klasykiem w naszych spiżarniach. Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie życia ulubionych warzyw. Ale żeby kisić rzodkiewki? Tak! Kiszona rzodkiewka smakuje świetnie jako dodatek do wielu potraw. Poznaj przepis na kiszone rzodkiewki, które nie tylko są pyszne, ale mają także moc właściwości prozdrowotnych!
Kiszone rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne
Kiszenie nie tylko zmienia smak warzyw, ale też dodaje wartości odżywczych. Kiszonki wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Są naturalnym źródłem mikroflory probiotycznej. To idealny moment, aby zamknąć w słoiczku rzodkiewki, ukisić je i później cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!
Kiszona rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i zmniejsza apetyt, więc świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej. Poza tym przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia włosy i paznokcie. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź. Kiszona rzodkiewka zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.
Jak smakują kiszone rzodkiewki?
Kiszone rzodkiewki mają smak przypominający nieco smak ukiszonych ogórków – lekko kwaskowy, choć trochę łagodniejszy. Rzodkiewka kiszona z poniższego przepisu dodatkowo będzie miała charakterystyczny posmak i aromat kojarzący się z sosnowym lasem – wszystko dzięki dodatkowi jałowca.
Pod wpływem zalewy rzodkiewki miękną i ich struktura staje się delikatniejsza. Kiszona rzodkiewka ma także nieco kolor niż świeża – na skutek działania kwasów nieco blednie. Zachowuje jednak jasnoróżową barwę.
Z czym jeść kiszoną rzodkiewkę?
Kiszona rzodkiewka będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw. Możesz ją wykorzystać do kanapek, wzbogacić nią zdrowe sałatki, np. na bazie kaszy jaglanej lub kuskusu. Kiszone rzodkiewki z przepisu poniżej dzięki aromatycznym przyprawom pasować będą także jako dodatek do dań mięsnych, np. zrazów. Możliwości są nieograniczone! Kiszoną rzodkiewką możesz zastąpić przygotowywane w podobny sposób ogórki w prawie każdej potrawie.
Jak kisić rzodkiewki? Zerknij poniżej na nasz przepis – jest to niesamowicie prosty i szybki sposób na wzbogacenie domowej spiżarni o niebanalne przetwory!
Przepis na kiszone rzodkiewki
Składniki:
- 600‒700 ml wody
- 2 łyżki soli
- kilka listków laurowych
- łyżeczka ziela angielskiego
- pół łyżeczki jałowca
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 litrowy słoik
Przygotowanie:
Zagotuj 300 ml wody.
Do gorącej wody dodaj sól, wymieszaj, aby się rozpuściła. Słoik wyparz. Rzodkiewki umyj i odkrój od liści. Do słoika wrzuć rzodkiewki,
dodaj przyprawy, wlej roztwór solny i zalej resztą wody.
Słoik mocno zakręć i potrząśnij. Przechowuj w chłodnym miejscu. Kiszone rzodkiewki są gotowe do jedzenia już po 2 tygodniach, mogą czekać do roku. My polecamy sięgnąć po nie po 5‒6 miesiącach.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować
Prosty przepis na szparagi. Kiedy jest sezon na szparagi?
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?