Przejdź do treści

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Wykorzystaj sezon na szparagi, które są niskokaloryczne i zdrowe.  A jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu.

Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak. Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają o serce, bo obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dobrze wpływają na wzrok, nerki i układ moczowy. Są niskokaloryczne, ich spożywanie poleca się podczas odchudzania. Zawierają witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Są bogate w wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Warto je jeść, bo dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Szparagi mają właściwości nawadniające i wzmacniające organizm. Zawierają błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. A kiszenie sprawia dodatkowo, że wartość odżywcza warzyw wzrasta.

Składniki:

– pęczek szparagów (mogą być zielone albo białe)​
– 1 łyżeczka suszonego koperku

– 1 łyżeczka ziaren gorczycy
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– ½ łyżeczki całych ziaren kolendry
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 suszone papryczki chili
– 4 ziarenka jałowca
– 1 łyżka soli
– ok. 500-700 ml wody

grilowane warzywa

Przygotowanie:

Słoik umyj i wyparz. Szparagi umyj. Odłam twarde końcówki szparagów.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Część szparagów możesz przekroić wzdłuż. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Warzywa przełóż do słoika. Dodaj wszystkie przyprawy.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącą wodą.

przepis-na-kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szparagi powinny znajdować się pod wodą. Zakręć słoik. Odwróć słoik dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Szparagi są gotowe po 10-14 dniach.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×