Przejdź do treści

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego, na pewno przynajmniej raz w życiu przechodziłaś przez to piekło. Czy można tego uniknąć?

Uwaga na zatrucie

Gdy na jedzeniu rozwijają się bakterie, wirusy lub grzyby, a człowiek je skonsumuje, może dojść do zatrucia. Wszystko zależy od ilości pokarmu oraz odporności organizmu. Wymioty, biegunka, bóle brzucha mogą przerodzić się w gorsze schorzenia i infekcje, dlatego ważne jest, aby dbać o higienę dłoni oraz otoczenia. Istnieją produkty, które bardziej niż inne mogą powodować zatrucia, dlatego warto je poznać i lepiej je przygotowywać, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów.

Jedzenie na cenzurowanym

  • Drób

Badania w USA, Irlandii i Wielkiej Brytanii wykazały, że aż połowa surowego mięsa drobiowego sprzedawana w tamtejszych supermarketach skażona jest bakteriami Campylobacter oraz Salmonella. Są to bakterie żyjące w organizmach zwierząt, które dla ludzi mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Podczas przygotowywania mięsa upewnij się, że nie dotykasz kuchennych narzędzi brudnymi rękoma. Po ugotowaniu lub usmażeniu mięsa, które pod wpływem obróbki termicznej traci bakterie, dokładnie umyj blat, noże, deski do krojenia oraz dłonie. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie mięsa w jednorazowych rękawiczkach.

  • Ryby i skorupiaki

Morskie pokarmy, które nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze, mogą wytwarzać toksyczną substancję zwaną histaminą. Niestety w przypadku tego związku nie ulega on destrukcji pod wpływem temperatury. Jeśli ryba zawiera taką substancję to będzie ona nadal istniała po ugotowaniu. Zatrucia pokarmowe mogą wystąpić również poprzez ciguatoksynę, która występuje głównie w strefie tropikalnej. Tak jak histamina, nie jest zabijana przez temperaturę.

Warto dowiadywać się skąd pochodzi dana ryba lub skorupiak. Produkty sprzedawane w supermarketach są zwykle przebadane, dlatego można je tam kupować. Uważaj na targowiska, ponieważ nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy ryby i owoce morza nie zostały złowione w strefie niemonitorowanej. Mogą być skażone wyciekami, nieczystościami i innymi toksycznymi substancjami. Przy zakupie zawsze sprawdzaj czy ryba jest dobrze schłodzona lub zamrożona. To samo tyczy się skorupiaków.

  • Ryż

Na ryżu mogą rozwijać się bakterie Bacillus cereus, których zarodniki występują już na suchym pokarmie. Po ugotowaniu rozwijają się bardzo szybko, ponieważ lubią ciepłe i wilgotne środowisko. Najlepiej podawaj ryż od razu po ugotowaniu. Jeśli zostaną resztki, to włóż je jak najszybciej do lodówki, aby uniknąć większego rozprzestrzenienia się bakterii.

  • Jaja

Podobnie jak mięso, jaja mogą przenosić Salmonellę. Zawsze sprawdzaj czy jajka są w pełni ugotowane lub usmażone. Umyj dokładnie naczynia po przygotowaniu surowych jaj. Do gotowania wybieraj tylko te niepęknięte i z czystą skorupką.

  • Warzywa

Mimo że namawia się do spożywania surowych warzyw, mogą one prowadzić do ciężkich zatruć pokarmowych. Warzywa często są skażone bakteriami Salmonella, E. coli i Listeria. Skażenie może nastąpić już podczas rozwoju roślin, poprzez zatrucie gleby, na przykład brudną wodą. Bakterie mogą się również przenosić podczas transportu, jeśli nie zadba się o higienę pracy. Najwięcej zatruć pochodzi z roślin liściastych, takich jak sałaty, kapusty, szpinak. Uważaj więc podczas przygotowywaniu sałatki. Pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw przed zjedzeniem. Unikaj kupowania gotowych sałatek i wszelkich miksów, które zawiera resztki warzyw.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami