3 min.
Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj Istock.com
Zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego, na pewno przynajmniej raz w życiu przechodziłaś przez to piekło. Czy można tego uniknąć?
Spis treści
Uwaga na zatrucie
Gdy na jedzeniu rozwijają się bakterie, wirusy lub grzyby, a człowiek je skonsumuje, może dojść do zatrucia. Wszystko zależy od ilości pokarmu oraz odporności organizmu. Wymioty, biegunka, bóle brzucha mogą przerodzić się w gorsze schorzenia i infekcje, dlatego ważne jest, aby dbać o higienę dłoni oraz otoczenia. Istnieją produkty, które bardziej niż inne mogą powodować zatrucia, dlatego warto je poznać i lepiej je przygotowywać, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jedzenie na cenzurowanym
- Drób
Badania w USA, Irlandii i Wielkiej Brytanii wykazały, że aż połowa surowego mięsa drobiowego sprzedawana w tamtejszych supermarketach skażona jest bakteriami Campylobacter oraz Salmonella. Są to bakterie żyjące w organizmach zwierząt, które dla ludzi mogą być śmiertelnie niebezpieczne.
Podczas przygotowywania mięsa upewnij się, że nie dotykasz kuchennych narzędzi brudnymi rękoma. Po ugotowaniu lub usmażeniu mięsa, które pod wpływem obróbki termicznej traci bakterie, dokładnie umyj blat, noże, deski do krojenia oraz dłonie. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie mięsa w jednorazowych rękawiczkach.
- Ryby i skorupiaki
Morskie pokarmy, które nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze, mogą wytwarzać toksyczną substancję zwaną histaminą. Niestety w przypadku tego związku nie ulega on destrukcji pod wpływem temperatury. Jeśli ryba zawiera taką substancję to będzie ona nadal istniała po ugotowaniu. Zatrucia pokarmowe mogą wystąpić również poprzez ciguatoksynę, która występuje głównie w strefie tropikalnej. Tak jak histamina, nie jest zabijana przez temperaturę.
Warto dowiadywać się skąd pochodzi dana ryba lub skorupiak. Produkty sprzedawane w supermarketach są zwykle przebadane, dlatego można je tam kupować. Uważaj na targowiska, ponieważ nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy ryby i owoce morza nie zostały złowione w strefie niemonitorowanej. Mogą być skażone wyciekami, nieczystościami i innymi toksycznymi substancjami. Przy zakupie zawsze sprawdzaj czy ryba jest dobrze schłodzona lub zamrożona. To samo tyczy się skorupiaków.
- Ryż
Na ryżu mogą rozwijać się bakterie Bacillus cereus, których zarodniki występują już na suchym pokarmie. Po ugotowaniu rozwijają się bardzo szybko, ponieważ lubią ciepłe i wilgotne środowisko. Najlepiej podawaj ryż od razu po ugotowaniu. Jeśli zostaną resztki, to włóż je jak najszybciej do lodówki, aby uniknąć większego rozprzestrzenienia się bakterii.
- Jaja
Podobnie jak mięso, jaja mogą przenosić Salmonellę. Zawsze sprawdzaj czy jajka są w pełni ugotowane lub usmażone. Umyj dokładnie naczynia po przygotowaniu surowych jaj. Do gotowania wybieraj tylko te niepęknięte i z czystą skorupką.
- Warzywa
Mimo że namawia się do spożywania surowych warzyw, mogą one prowadzić do ciężkich zatruć pokarmowych. Warzywa często są skażone bakteriami Salmonella, E. coli i Listeria. Skażenie może nastąpić już podczas rozwoju roślin, poprzez zatrucie gleby, na przykład brudną wodą. Bakterie mogą się również przenosić podczas transportu, jeśli nie zadba się o higienę pracy. Najwięcej zatruć pochodzi z roślin liściastych, takich jak sałaty, kapusty, szpinak. Uważaj więc podczas przygotowywaniu sałatki. Pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw przed zjedzeniem. Unikaj kupowania gotowych sałatek i wszelkich miksów, które zawiera resztki warzyw.
Źródło: healthline
Poleć ten artykuł koleżankom
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022