Przejdź do treści

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego, na pewno przynajmniej raz w życiu przechodziłaś przez to piekło. Czy można tego uniknąć?

Uwaga na zatrucie

Gdy na jedzeniu rozwijają się bakterie, wirusy lub grzyby, a człowiek je skonsumuje, może dojść do zatrucia. Wszystko zależy od ilości pokarmu oraz odporności organizmu. Wymioty, biegunka, bóle brzucha mogą przerodzić się w gorsze schorzenia i infekcje, dlatego ważne jest, aby dbać o higienę dłoni oraz otoczenia. Istnieją produkty, które bardziej niż inne mogą powodować zatrucia, dlatego warto je poznać i lepiej je przygotowywać, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jedzenie na cenzurowanym

  • Drób

Badania w USA, Irlandii i Wielkiej Brytanii wykazały, że aż połowa surowego mięsa drobiowego sprzedawana w tamtejszych supermarketach skażona jest bakteriami Campylobacter oraz Salmonella. Są to bakterie żyjące w organizmach zwierząt, które dla ludzi mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Podczas przygotowywania mięsa upewnij się, że nie dotykasz kuchennych narzędzi brudnymi rękoma. Po ugotowaniu lub usmażeniu mięsa, które pod wpływem obróbki termicznej traci bakterie, dokładnie umyj blat, noże, deski do krojenia oraz dłonie. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie mięsa w jednorazowych rękawiczkach.

  • Ryby i skorupiaki

Morskie pokarmy, które nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze, mogą wytwarzać toksyczną substancję zwaną histaminą. Niestety w przypadku tego związku nie ulega on destrukcji pod wpływem temperatury. Jeśli ryba zawiera taką substancję to będzie ona nadal istniała po ugotowaniu. Zatrucia pokarmowe mogą wystąpić również poprzez ciguatoksynę, która występuje głównie w strefie tropikalnej. Tak jak histamina, nie jest zabijana przez temperaturę.

Warto dowiadywać się skąd pochodzi dana ryba lub skorupiak. Produkty sprzedawane w supermarketach są zwykle przebadane, dlatego można je tam kupować. Uważaj na targowiska, ponieważ nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy ryby i owoce morza nie zostały złowione w strefie niemonitorowanej. Mogą być skażone wyciekami, nieczystościami i innymi toksycznymi substancjami. Przy zakupie zawsze sprawdzaj czy ryba jest dobrze schłodzona lub zamrożona. To samo tyczy się skorupiaków.

  • Ryż

Na ryżu mogą rozwijać się bakterie Bacillus cereus, których zarodniki występują już na suchym pokarmie. Po ugotowaniu rozwijają się bardzo szybko, ponieważ lubią ciepłe i wilgotne środowisko. Najlepiej podawaj ryż od razu po ugotowaniu. Jeśli zostaną resztki, to włóż je jak najszybciej do lodówki, aby uniknąć większego rozprzestrzenienia się bakterii.

  • Jaja

Podobnie jak mięso, jaja mogą przenosić Salmonellę. Zawsze sprawdzaj czy jajka są w pełni ugotowane lub usmażone. Umyj dokładnie naczynia po przygotowaniu surowych jaj. Do gotowania wybieraj tylko te niepęknięte i z czystą skorupką.

  • Warzywa

Mimo że namawia się do spożywania surowych warzyw, mogą one prowadzić do ciężkich zatruć pokarmowych. Warzywa często są skażone bakteriami Salmonella, E. coli i Listeria. Skażenie może nastąpić już podczas rozwoju roślin, poprzez zatrucie gleby, na przykład brudną wodą. Bakterie mogą się również przenosić podczas transportu, jeśli nie zadba się o higienę pracy. Najwięcej zatruć pochodzi z roślin liściastych, takich jak sałaty, kapusty, szpinak. Uważaj więc podczas przygotowywaniu sałatki. Pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw przed zjedzeniem. Unikaj kupowania gotowych sałatek i wszelkich miksów, które zawiera resztki warzyw.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×