Przejdź do treści

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Fetapasta
Fenomen receptury #fetapasta podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dwa lata temu Finowie byli tak entuzjastycznie nastawieni do przepisu na zapiekany makaron feta w piekarniku, że sera chwilowo zabrakło w sklepach. Teraz przepis fińskiej blogerki kulinarnej Jenni Häyrinen rozprzestrzenił się na cały świat. Pokochały go miliony!

„Wirusowy” przepis na zapiekany makaron z fetą

TikTok, tegoroczny arbiter trendów żywieniowych, wprowadził na stoły na całym świecie nowe danie. Najnowsza odsłona panteonu sławy receptur internetowych obrała jednak mało prawdopodobną ścieżkę, bo serca (i podniebienia!) milionów ludzi skradł prosty przepis na makaron z sosem z zapiekanego sera feta i pomidorów koktajlowych.

Wszystko zaczęło się w 2019 roku, kiedy fińska blogerka kulinarna Jenni Häyrinen stworzyła proste danie na szybki lunch. Nazwała je „Uunifetapasta”, co po fińsku oznacza pieczony makaron feta. Dzisiaj, po opublikowaniu w styczniu przepisu na platformie TikTok, jej potrawa przeżywa prawdziwe odrodzenie, goszcząc w domowych kuchniach na całym świecie. Danie smakuje tak bardzo, że w sklepach wielu krajów brakuje sera feta. Przykładowo w finlandzkich sklepach jego sprzedaż wzrosła o 300 proc., w Australii o 200 proc.

Ponadto miliony osób pokazały także, jak we własnych kuchniach gotują popularne danie. Po wpisaniu na platformie TikTok hasztagu #fetapasta wyświetla się ponad 720 mln filmów. Niektórzy użytkownicy tworzą także nowe wersje, nieco modyfikując przepis. W kuchniach zapanowało istne „fetowe szaleństwo”.

Ser labneh

Przepis na Uunifetapasta

Przepis na makaron z pomidorami koktajlowymi i serem fetą jest prosty i szybki. Do jego wykonania wystarczy kilka składników.

Składniki:

  • pomidory koktajlowe,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ser feta,
  • makaron,
  • bazylia, czosnek, chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Ser feta wraz z pomidorami koktajlowymi włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. W zależności od upodobań można dodać czosnek lub chilli. Całość włóż do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 35 minut.

Następnie ugotuj makaron. Po upieczeniu składników, wyjmij naczynie z piekarnika i wymieszaj wszystko tak, aby powstała masa przypominająca sos. Do sosu dodaj makaron, bazylię i gotowe.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Skarby zawarte w serze feta

Ser feta to przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji. Produkowany jest z mleka owczego, koziego lub z połączenia obu tych mlek. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. Ser feta jest źródłem składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu i tłuszczów nasyconych. Nie posiada też dużo kalorii – jedna porcja ok. 28 gram zawiera 74 kcal.

Ser feta jest lekkostrawny i mniej alergenny niż inne sery. Jest więc dobrą alternatywą dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, a także oraz dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.

Warto także pamiętać, że sery to bogate źródło witamin A, D, B2 i B12. Stanowią również źródło pożytecznych bakterii. To atut, który warto docenić, tym bardziej że w ostatnich latach przybywa danych na temat wpływu mikroorganizmów na nasze zdrowie. Ochrona organizmu przed „złymi” bakteriami wymaga wzmożonej aktywności ze strony tych „dobrych”. Pałeczki kwasu mlekowego i inne przyjazne mikroby zabezpieczają nas przed dolegliwościami zarówno ciała, jak i umysłu – o ile ich siły są równie liczne lub liczniejsze niż zastępy przeciwnika.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?