Przejdź do treści

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Ser labneh
Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!/ fot. Masz Talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Ser labneh pochodzi z Libanu. Uzyskuje się go po odsączeniu serwatki z jogurtu – najlepiej domowego albo greckiego. Dlaczego warto go zrobić? Bo to wyjątkowy smak i morze kulinarnych możliwości.

Labneh idealnie smakuje na słodko, z miodem i orzechami. Można go również wykorzystać do przygotowania sernika. My jednak proponujemy wersję na słono, zamkniętą w słoiku. Taki serek w ziołach świetnie sprawdza się w chwilach, kiedy nie mamy pomysłu albo czasu na drugie śniadanie. Serwatki można użyć do przygotowania chłodnika albo dodać do koktajlu. Oliwę, którą zalewa się labneh, można wykorzystać kilkakrotnie do przygotowania takiej wersji sera. Równie dobrze sprawdzi się jako baza do sosów do sałatek. Tu nic się nie zmarnuje!

O czym trzeba pamiętać, przygotowując serek labneh? Najważniejsze, aby podczas odsączania serek stał w lodówce. Kulki są od razu gotowe do jedzenia, ale im dłużej smaki będą się przegryzać, tym lepiej. Szczelnie zamknięte w słoiku, zakryte całkowicie oliwą kulki mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy. Sam serek jest bardzo delikatny w smaku, dlatego najlepiej połączyć go z wyrazistymi przyprawami, takimi jak czarnuszka albo kolendra. Jak jeść go najprościej? Rozsmarować na chrupiącej kromce razowego chleba – jest pyszny!

Składniki:

– 350 g jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
– ok. 4 łyżek czarnuszki
– ok. 4 łyżek ziaren kolendry
– oliwa z oliwek

Przygotuj:

– gazę
– sitko
– garnek
– sznurek
– słoik

Przygotowanie:

Na garnek połóż sitko, wyłóż podwójnie złożoną gazę, a na nią wylej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na cztery dni. Czwartego dnia wieczorem zwiąż gazę sznurkiem i delikatnie odciśnij z serwatki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podwieś ser przy kranie na całą noc. Następnego dnia rozwiń gazę i uformuj z sera kulki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry i wymieszaj z czarnuszką. Kulki sera obtocz w ziołach i umieść w słoiku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamsztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?