Przejdź do treści

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje
Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje / Fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie wyobrażasz sobie zimowych wieczorów bez rozgrzewającej herbaty z imbirem, goździkami i plasterkiem pomarańczy? My też ją uwielbiamy, ale okazuje się, że dodawanie cytrusów ze skórką do napojów czy wypieków nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Cytrusy, które możemy kupić w marketach, w okresie wiosenno-letnim przybywają do nas z Argentyny lub Brazylii, a w sezonie jesienno-zimowym z cieplejszych krajów europejskich. By przetrwały długą drogę i wciąż wyglądały na świeże, producenci spryskują je toksycznymi substancjami konserwującymi. Na skórce cytrusów może znaleźć się jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Toksyczne substancje na skórkach cytrusów

Cytrusy oraz banany, jak podkreśla chemiczka Sylwia Panek, pryska się fungicydami, aby zabezpieczyć je przed psuciem w trakcie długiej podróży do naszych domów. Jednak najgorsza z używanych przez producentów substancji to imazalil. Służy on do zabezpieczania owoców już po zbiorach, aby nie pleśniały podczas transportu, w magazynach i w sklepach.

Choć potraktowane nim cytrusy rzeczywiście są ładne, błyszczące, nie wysychają i nie pleśnieją, to już niekoniecznie są zdrowe. Mama Chemik podaje, że imazalil został zaklasyfikowany do grupy związków, które są „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi”.

„Co gorsza, jak pokazują badania, usunięcie go ze skórki w trakcie zwykłego mycia jest praktycznie niemożliwe” – dodaje.

Chemiczka podkreśla, że oprócz fungicydów na skórkach cytrusów często obecne są też woski, które mają zapewnić skórce ładny wygląd.

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Cytrusy – gdzie należy szukać informacji o toksycznych substancjach?

Sylwia Panek zachęca do tego, by kupując cytrusy w marketach, zerkać na kartony, w których się znajdują. To właśnie na zbiorczych opakowaniach owoców znajdziemy informacje o stosowanych substancjach konserwujących. „Zazwyczaj jest to naklejka na kartonie” – tłumaczy i dodaje, że obok często też widnieje ostrzeżenie „skórka nie nadaje się do spożycia”.

„Tymczasem osoby, które o tym nie wiedzą, wrzucają cytrusy ze skórką do napojów lub używają skórek do wypieków” – zauważa chemiczka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Cytryna wpada do wody

Toksyny na skórkach cytrusów – jak się ich pozbyć?

Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro skórki cytrusów się nie je, to przecież wystarczy tylko obrać i po problemie. Otóż nie. Skoro właśnie na nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji, należy nie tylko umyć owoc przed obraniem, ale również po obraniu umyć ręce i dopiero przystąpić do jedzenia.

„Jeżeli jecie pryskane owoce dobrze jest umyć ręce po ich obraniu, aby nie przenosić niezdrowych substancji z rąk do ust” – radzi chemiczka. „Jeśli potrzebujecie skórkę cytrusową lub chcecie wrzucać plasterki cytryny do herbaty, wybierajcie owoce bio” – dodaje.

Mama Chemik podpowiada, by skórek po cytrusach i bananach nie wrzucać do domowych kompostowników, można je wyrzucać za to do odpadów bio.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: