Przejdź do treści

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje
Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje / Fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Nie wyobrażasz sobie zimowych wieczorów bez rozgrzewającej herbaty z imbirem, goździkami i plasterkiem pomarańczy? My też ją uwielbiamy, ale okazuje się, że dodawanie cytrusów ze skórką do napojów czy wypieków nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Cytrusy, które możemy kupić w marketach, w okresie wiosenno-letnim przybywają do nas z Argentyny lub Brazylii, a w sezonie jesienno-zimowym z cieplejszych krajów europejskich. By przetrwały długą drogę i wciąż wyglądały na świeże, producenci spryskują je toksycznymi substancjami konserwującymi. Na skórce cytrusów może znaleźć się jedna z dwóch szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Toksyczne substancje na skórkach cytrusów

Cytrusy oraz banany, jak podkreśla chemiczka Sylwia Panek, pryska się fungicydami, aby zabezpieczyć je przed psuciem w trakcie długiej podróży do naszych domów. Jednak najgorsza z używanych przez producentów substancji to imazalil. Służy on do zabezpieczania owoców już po zbiorach, aby nie pleśniały podczas transportu, w magazynach i w sklepach.

Choć potraktowane nim cytrusy rzeczywiście są ładne, błyszczące, nie wysychają i nie pleśnieją, to już niekoniecznie są zdrowe. Mama Chemik podaje, że imazalil został zaklasyfikowany do grupy związków, które są „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi”.

„Co gorsza, jak pokazują badania, usunięcie go ze skórki w trakcie zwykłego mycia jest praktycznie niemożliwe” – dodaje.

Chemiczka podkreśla, że oprócz fungicydów na skórkach cytrusów często obecne są też woski, które mają zapewnić skórce ładny wygląd.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Cytrusy – gdzie należy szukać informacji o toksycznych substancjach?

Sylwia Panek zachęca do tego, by kupując cytrusy w marketach, zerkać na kartony, w których się znajdują. To właśnie na zbiorczych opakowaniach owoców znajdziemy informacje o stosowanych substancjach konserwujących. „Zazwyczaj jest to naklejka na kartonie” – tłumaczy i dodaje, że obok często też widnieje ostrzeżenie „skórka nie nadaje się do spożycia”.

„Tymczasem osoby, które o tym nie wiedzą, wrzucają cytrusy ze skórką do napojów lub używają skórek do wypieków” – zauważa chemiczka.

View this post on Instagram

Za każdym razem kiedy piszę o cytrusach to mam wrażenie, że Wy wszyscy już to wiecie, a ja niepotrzebnie się powtarzam. Jednak każdy z postów, które publikowałam przed świętami miał rekordowe ilości odsłon, zapisań i udostępnień. Dlatego postanowiłam, że co jakiś czas będę się powtarzać, aby mieć pewność, że ta wiadomość dotrze do jak największej ilości osób, bo przecież im więcej będzie świadomych osób tym mniej będzie tego syfu w naszym otoczeniu. A teraz kilka faktów o cytrusach: ? cytrusy (oraz banany) pryska się fungicydami, aby zabezpieczyć je przed psuciem w trakcie długiej podróży do naszych domów. Najgorsza z używanych substancji to IMAZALIL, który jest zaklasyfikowany do grupy związków, które są prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Co gorsza, jak pokazują badania usunięcie go ze skórki w trakcie zwykłego mycia jest praktycznie niemożliwe. ? oprócz fungicydów na skórkach cytrusów często obecne są też woski, które mają zapewnić skórce ładny wygląd ?informacje o stosowanych substancjach możecie znaleźć na opakowaniu zbiorczym cytrusów. Zazwyczaj jest to naklejka na kartonie ?obok informacji o zastosowanych substancjach czasami można znaleźć również informację "skórka nie nadaje się do spożycia" – tymczasem osoby, które o tym nie wiedzą wrzucają cytrusy ze skórką do napojów lub używają skórek do wypieków ?skórek po cytrusach i bananch lepiej nie wrzucać do domowych kompostowników, ale można je wyrzucać do odpadów bio ?jeśli potrzebujecie skórkę cytrusową lub chcecie wrzucać plasterki cytrynu do herbaty wybierajcie owoce bio ?jeżeli jecie pryskane owoce dobrze jest umyć ręce po ich obraniu, aby nie przenosić niezdrowych substancji z rąk do ust. A dokładniejsze rozwinięcie tematu znajdziecie na blogu we wpisie "Niejadalna skórka cytrusów" (aktywny link po kliknięciu w @mama.chemik ______________________ #mamachemikocytrusach #cytrusy #cytryna #pomarańcza #limonka #grapefrut #banan #banany #imazalil #fungicydy #toksyczne #rakotwórcze #niezdrowe #zdrowie #zdrowarodzina #zdrowydom #wiemcojem #wiemcopiję #zdrowejedzenie #zdroweodżywiadnie #dieta #zdrowadieta #rozszerzaniediety #zdrowadietanacodzień #zdrowo #dieta #jedzenie #owoce #ciekawostki

A post shared by Sylwia Panek (@mama.chemik) on

Cytryna wpada do wody

Toksyny na skórkach cytrusów – jak się ich pozbyć?

Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro skórki cytrusów się nie je, to przecież wystarczy tylko obrać i po problemie. Otóż nie. Skoro właśnie na nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji, należy nie tylko umyć owoc przed obraniem, ale również po obraniu umyć ręce i dopiero przystąpić do jedzenia.

„Jeżeli jecie pryskane owoce dobrze jest umyć ręce po ich obraniu, aby nie przenosić niezdrowych substancji z rąk do ust” – radzi chemiczka. „Jeśli potrzebujecie skórkę cytrusową lub chcecie wrzucać plasterki cytryny do herbaty, wybierajcie owoce bio” – dodaje.

Mama Chemik podpowiada, by skórek po cytrusach i bananach nie wrzucać do domowych kompostowników, można je wyrzucać za to do odpadów bio.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

GIS wycofuje ze sprzedaży kaszę gryczaną dostępną w Biedronce. "Nie należy spożywać tej partii produktu"

GIS wycofuje ze sprzedaży kaszę gryczaną dostępną w Biedronce. „Nie należy spożywać tej partii produktu”

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Dziecko je

Wysoki poziom toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt. Niepokojący raport zza oceanu

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

cukier

Oczyszczanie organizmu – dieta, domowe sposoby. Ile trwa detoks?

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

sok grejfrutowy

Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Soki z warzyw i owoców korzystnie wpływają na mózg

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Ciasto pomarańczowe

Proste ciasto pomarańczowe

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

skrzynka z owocami

W korpo masz „owocowe dni”? Zobacz, czy na pewno potrzebujesz tyle cukru!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×