Przejdź do treści

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy
Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Badacze z Kent State University w Ohio sprawdzili, jakie czynniki decydują o tym, że sięgamy po jedzenie typu fast food albo wręcz przeciwnie – unikamy go. Co ciekawe, argumentem, żeby ich nie jeść, wcale nie była troska o zdrowie. 

Kto najczęściej sięga po fast foody?

Kiwon Lee z Kent State University w Ohio przeprowadził badanie, które miało na celu sprawdzenie, co sprawia, że niektórzy chętniej sięgają po fast foody, a inni przeważnie nie mają na nie ochoty. Wraz ze swoim zespołem przebadał 300 osób, które miały wskazać, jak dużą wagę przywiązują do różnych aspektów związanych ze spożywaniem przetworzonej żywności, takich jak smak, przyjemność z jedzenia czy po prostu wygoda. Jednak pytania w przygotowanej przez naukowców ankiecie dotyczyły też tych ciemnych stron „śmieciowego” jedzenia. Wśród kwestii poruszonych w ankiecie znalazły się między innymi te związane z zatruciem pokarmowym oraz wpływu produkcji fast foodów na dobrostan zwierząt i środowisko.

Na podstawie odpowiedzi udzielonych w ankiecie naukowcom udało się zidentyfikować cechy charakteryzujące nieregularnych i regularnych konsumentów fast foodów. Jak się okazuje, w przypadku tych pierwszych kluczowe są dwa czynniki. Po pierwsze, skłonność do jedzenia w przypadkowych sytuacjach, takich jak podróże, pusta lodówka czy stres. Po drugie, takie osoby charakteryzują się tym, że czują poczucie winy z powodu spożywania fast foodów, natomiast gdy ich nie jedzą, mają poczucie spełnienia.

W przypadku regularnych konsumentów fast foodów powody, dla których po nie sięgają, są całkiem inne. Zazwyczaj to smak i wygoda. Zaczynają unikać ich dopiero wtedy, gdy pojawiają się u nich obawy o potencjalne zagrożenie spowodowane jedzeniem tego typu posiłków. Jednak, co ciekawe, żadna z badanych grup nie wymieniła wśród argumentów przeciwko fast foodom wprost troski o zdrowie. A to, zdaniem ekspertów, najważniejszy powód, który przemawia za tym, żeby ich unikać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sól – biała śmierć?

Jedzenie typu fast food, takie jak hamburgery czy pizza, to prawdziwa bomba solna! Jeden hamburger to aż 40 procent dziennego maksymalnego spożycia soli, które jest rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). A szacuje się, że pizza może nawet przekraczać je trzykrotnie.

„Średnio spożywamy między 10 a 15 g soli dziennie. Według WHO powinniśmy spożywać maksymalnie 5 gram soli na dzień, czego często po prostu nie da się kontrolować” – podkreśla w swoim ostatnim poście na Instagramie Agnieszka Pocztarska, autorka bloga „Czytamy Etykiety”.

Ekspertka wymienia też negatywne skutki spożywania zbyt dużej ilości soli. Są to między innymi:

„Słowem klucz jest tu 'nadmiar’, bo sól ma BARDZO duże znaczenie dla organizmu, a i technologicznie pełni sporo funkcji w żywności” – dodaje Pocztarska.

Źródło: Why do and why Don’t people consume fast Food?: An application of the consumption value model, online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329322000258, dostęp 15.02.2022

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Fast food jak infekcja bakteryjna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego to trafne porównanie

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×