Przejdź do treści

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Statystyki mówią jasno – Polacy przesadzają z solą. I to sporo. Większość z nas przekracza bezpieczną, dzienną dawkę nawet trzykrotnie. Co to oznacza? Spożycie ponad trzech łyżeczek soli każdego dnia. I nie ma w tym nic dziwnego. Sól jest wszędzie – w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach. Czy możemy to zmienić?

Sól – nadmiar w diecie

Polacy lubią sól. Aż za bardzo. Statystyczne, dzienne spożycie soli w naszym kraju wynosi aż 13,7 gramów, czyli około trzech łyżeczek. Tymczasem bezpieczna ilość według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi 5 gramów, czyli tyle ile mieści się na jednej łyżeczce.

Zapominamy o najważniejszym. Jemy nie tylko tę sól, którą doprawiamy potrawy. Jest jej pełno w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach, sałatkach, serach, a przede wszystkich w żywności wysokoprzetworzonej. Dla przykładu, 1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co 1 łyżka ketchupu, a 5 kg zielonego groszku ma tyle sodu co pół puszki groszku konserwowego.

Sól – szkodliwość

Dlaczego sól jest szkodliwa? Ze względu na sód, a właściwie na kation sodu, który zawiera. I chociaż sód to bardzo ważny składnik mineralny, mający wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu czy pracę mięśni, gdy jest go zbyt dużo, potrafi zaszkodzić.

Jak to możliwe, skoro organizm jest wyposażony w mechanizm usuwający nadmiar wody i sodu? Soli jemy tak dużo, że nerki nie dają sobie z nią rady.W rezultacie woda zostaje w organizmie, zwiększając objętość krwi, co podnosi ciśnienie tętnicze i zwiększa nacisk na serce. Właśnie dlatego jedzenie nadmiernej ilości soli wiąże się z nadciśnieniem i wszystkimi chorobami układu krążenia.

Nadmiar sodu wpływa także na stan brzucha. Wzdęcia to bardzo częsty skutek nadmiernej ilości wody w organizmie, która bierze się m.in. ze zbyt dużej ilości sodu. Niektóre badania dowodzą nawet, że przesalanie prowadzi do niewydolności serca, niezależnie od ciśnienia krwi. Serce nie lubi soli. Nie lubi jej też żołądek. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do raka żołądka czy kamicy nerkowej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Etykieta na produkcie / istock

Sól – ogranicz jej spożycie w diecie

Jak to zrobić? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma osiem prostych propozycji.

  1. Ściągnij solniczkę ze stołu.
  2. Do przyprawiania potraw używaj ziół, które wzmocnią smak dań.
  3. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli do posiłków.
  4. Sięgając po produkty konserwowe (np. fasola, kukurydza), po odcedzeniu przepłucz je pod bieżącą wodą.
  5. Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Przygotowuj mieszanki na bazie ziół samodzielnie.
  6. Dodawaj sól do posiłków na koniec przyrządzania, odmierzając ilość łyżeczką, nie „na oko”, masz wtedy kontrolę nad ilością dodanej soli.
  7. Czytaj informacje na etykietach. Spośród produktów rynkowych wybieraj te o najmniejszej zawartości soli.
  8. Ogranicz spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli takich jak: konserwy, gotowe dania i sosy, sery podpuszczkowe, wędzonki, wędliny, żywność typu fast-food, solone i tłuste przekąski (chipsy, paluszki, krakersy).

I pamiętaj: sięganie po „zamiennik” soli, czyli sól himalajską lub jakąkolwiek inną, nic nie zmieni. Nie ma „zdrowej” soli.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centra Medyczne Medyceusz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Fast food jak infekcja bakteryjna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego to trafne porównanie

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Smak przyjemności. W sidła umami wpada się niczym śliwka w kompot

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×