Przejdź do treści

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Statystyki mówią jasno – Polacy przesadzają z solą. I to sporo. Większość z nas przekracza bezpieczną, dzienną dawkę nawet trzykrotnie. Co to oznacza? Spożycie ponad trzech łyżeczek soli każdego dnia. I nie ma w tym nic dziwnego. Sól jest wszędzie – w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach. Czy możemy to zmienić?

Sól – nadmiar w diecie

Polacy lubią sól. Aż za bardzo. Statystyczne, dzienne spożycie soli w naszym kraju wynosi aż 13,7 gramów, czyli około trzech łyżeczek. Tymczasem bezpieczna ilość według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi 5 gramów, czyli tyle ile mieści się na jednej łyżeczce.

Zapominamy o najważniejszym. Jemy nie tylko tę sól, którą doprawiamy potrawy. Jest jej pełno w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach, sałatkach, serach, a przede wszystkich w żywności wysokoprzetworzonej. Dla przykładu, 1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co 1 łyżka ketchupu, a 5 kg zielonego groszku ma tyle sodu co pół puszki groszku konserwowego.

Sól – szkodliwość

Dlaczego sól jest szkodliwa? Ze względu na sód, a właściwie na kation sodu, który zawiera. I chociaż sód to bardzo ważny składnik mineralny, mający wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu czy pracę mięśni, gdy jest go zbyt dużo, potrafi zaszkodzić.

Jak to możliwe, skoro organizm jest wyposażony w mechanizm usuwający nadmiar wody i sodu? Soli jemy tak dużo, że nerki nie dają sobie z nią rady.W rezultacie woda zostaje w organizmie, zwiększając objętość krwi, co podnosi ciśnienie tętnicze i zwiększa nacisk na serce. Właśnie dlatego jedzenie nadmiernej ilości soli wiąże się z nadciśnieniem i wszystkimi chorobami układu krążenia.

Nadmiar sodu wpływa także na stan brzucha. Wzdęcia to bardzo częsty skutek nadmiernej ilości wody w organizmie, która bierze się m.in. ze zbyt dużej ilości sodu. Niektóre badania dowodzą nawet, że przesalanie prowadzi do niewydolności serca, niezależnie od ciśnienia krwi. Serce nie lubi soli. Nie lubi jej też żołądek. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do raka żołądka czy kamicy nerkowej.

Etykieta na produkcie / istock

Sól – ogranicz jej spożycie w diecie

Jak to zrobić? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma osiem prostych propozycji.

  1. Ściągnij solniczkę ze stołu.
  2. Do przyprawiania potraw używaj ziół, które wzmocnią smak dań.
  3. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli do posiłków.
  4. Sięgając po produkty konserwowe (np. fasola, kukurydza), po odcedzeniu przepłucz je pod bieżącą wodą.
  5. Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Przygotowuj mieszanki na bazie ziół samodzielnie.
  6. Dodawaj sól do posiłków na koniec przyrządzania, odmierzając ilość łyżeczką, nie „na oko”, masz wtedy kontrolę nad ilością dodanej soli.
  7. Czytaj informacje na etykietach. Spośród produktów rynkowych wybieraj te o najmniejszej zawartości soli.
  8. Ogranicz spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli takich jak: konserwy, gotowe dania i sosy, sery podpuszczkowe, wędzonki, wędliny, żywność typu fast-food, solone i tłuste przekąski (chipsy, paluszki, krakersy).

I pamiętaj: sięganie po „zamiennik” soli, czyli sól himalajską lub jakąkolwiek inną, nic nie zmieni. Nie ma „zdrowej” soli.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centra Medyczne Medyceusz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Smak przyjemności. W sidła umami wpada się niczym śliwka w kompot

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze