Przejdź do treści

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Statystyki mówią jasno – Polacy przesadzają z solą. I to sporo. Większość z nas przekracza bezpieczną, dzienną dawkę nawet trzykrotnie. Co to oznacza? Spożycie ponad trzech łyżeczek soli każdego dnia. I nie ma w tym nic dziwnego. Sól jest wszędzie – w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach. Czy możemy to zmienić?

Sól – nadmiar w diecie

Polacy lubią sól. Aż za bardzo. Statystyczne, dzienne spożycie soli w naszym kraju wynosi aż 13,7 gramów, czyli około trzech łyżeczek. Tymczasem bezpieczna ilość według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi 5 gramów, czyli tyle ile mieści się na jednej łyżeczce.

Zapominamy o najważniejszym. Jemy nie tylko tę sól, którą doprawiamy potrawy. Jest jej pełno w wędlinach, kiszonkach, marynatach, konserwach, zupach, sałatkach, serach, a przede wszystkich w żywności wysokoprzetworzonej. Dla przykładu, 1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co 1 łyżka ketchupu, a 5 kg zielonego groszku ma tyle sodu co pół puszki groszku konserwowego.

Sól – szkodliwość

Dlaczego sól jest szkodliwa? Ze względu na sód, a właściwie na kation sodu, który zawiera. I chociaż sód to bardzo ważny składnik mineralny, mający wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu czy pracę mięśni, gdy jest go zbyt dużo, potrafi zaszkodzić.

Jak to możliwe, skoro organizm jest wyposażony w mechanizm usuwający nadmiar wody i sodu? Soli jemy tak dużo, że nerki nie dają sobie z nią rady.W rezultacie woda zostaje w organizmie, zwiększając objętość krwi, co podnosi ciśnienie tętnicze i zwiększa nacisk na serce. Właśnie dlatego jedzenie nadmiernej ilości soli wiąże się z nadciśnieniem i wszystkimi chorobami układu krążenia.

Nadmiar sodu wpływa także na stan brzucha. Wzdęcia to bardzo częsty skutek nadmiernej ilości wody w organizmie, która bierze się m.in. ze zbyt dużej ilości sodu. Niektóre badania dowodzą nawet, że przesalanie prowadzi do niewydolności serca, niezależnie od ciśnienia krwi. Serce nie lubi soli. Nie lubi jej też żołądek. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do raka żołądka czy kamicy nerkowej.

Etykieta na produkcie / istock

Sól – ogranicz jej spożycie w diecie

Jak to zrobić? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma osiem prostych propozycji.

  1. Ściągnij solniczkę ze stołu.
  2. Do przyprawiania potraw używaj ziół, które wzmocnią smak dań.
  3. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli do posiłków.
  4. Sięgając po produkty konserwowe (np. fasola, kukurydza), po odcedzeniu przepłucz je pod bieżącą wodą.
  5. Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Przygotowuj mieszanki na bazie ziół samodzielnie.
  6. Dodawaj sól do posiłków na koniec przyrządzania, odmierzając ilość łyżeczką, nie „na oko”, masz wtedy kontrolę nad ilością dodanej soli.
  7. Czytaj informacje na etykietach. Spośród produktów rynkowych wybieraj te o najmniejszej zawartości soli.
  8. Ogranicz spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli takich jak: konserwy, gotowe dania i sosy, sery podpuszczkowe, wędzonki, wędliny, żywność typu fast-food, solone i tłuste przekąski (chipsy, paluszki, krakersy).

I pamiętaj: sięganie po „zamiennik” soli, czyli sól himalajską lub jakąkolwiek inną, nic nie zmieni. Nie ma „zdrowej” soli.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centra Medyczne Medyceusz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: