Przejdź do treści

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi Joshua Rawson Harris/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Przybierasz na wadze i nie wiesz, jaki jest powód? Przyczyną może być niezdrowe odżywianie, które pełni ważną rolę w procesie tycia. Najgorsza jest jednak niewiedza konsumentów, którzy uważają, że produkty, które jedzą, są zdrowe. Poniżej otrzymasz zbiór wielu wskazówek, które pozwolą ci na usystematyzowanie twojej wiedzy o niezdrowych produktach.

Czego powinnaś unikać?

  • Żywność przetworzona „beztłuszczowa” i „niskotłuszczowa” – coś ci to mówi, prawda? W pewnym momencie producenci żywności stwierdzili, podążając za nową modą, że jedzenie, które posiada tłuszcz, jest niezdrowe i dlatego postanowili wymienić go na cukier, ponieważ jedzenie, które nie posiada tłuszczu nie jest już tak smaczne, prawda? Tyle że tłuszcz nasycony w małych ilościach nie jest aż tak szkodliwy, a cukier – już niestety tak.
  • Przetworzone wegańskie jedzenie – dieta wegańska jest coraz bardziej popularna. Jednak czy wiesz, że na rynku jest dosłownie wysyp przetworzonych wegańskich produktów? A to, co przetworzone, nie może być dla ciebie dobre.
  • Sosy do sałatek – jesz sałatki? A polewasz je gotowym sosem lub dostajesz taką w restauracji? Musisz więc wiedzieć, że większość komercyjnych sosów do sałatek jest pełna cukru, tłuszczów trans i wielu chemicznych dodatków. Warzywa są ok, ale gotowy sos już nie za bardzo!
  • Produkty z pełnoziarnistej pszenicy – wszyscy mówią o tym, jakie są zdrowe. Tylko zależy jakie! Te, które nie są wytwarzane z całych ziaren, a są mielone na drobną mąkę, podnoszą cukier we krwi. Sama pszenica nie jest już taka sama jak ta, którą jedli nasi przodkowie. Dzisiejsza może podnosić poziom cholesterolu i wywoływać stany zapalne, gdy je się ją w nadmiarze.
  • Fitosterole – tak, masz racje. Obniżają cholesterol we krwi. Jednak czy wiesz, że ostatnie badania wykazały, że mają zły wpływ na układ naczyniowo-sercowy? Jesteś chora na fitosterolemię? To jak najszybciej zrezygnuj z produktów, które w składzie mają fitosterole, ponieważ podnosi on poziom sterolu roślinnego we krwi.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowe jedzenie – co to właściwie jest?

Co jeszcze jest „na cenzurowanym”?

Produktów, które wydają się być idealnymi dla naszego organizmu, a które tak naprawdę mogą mu szkodzić, jest więcej. To także:

  • Margaryna – kiedyś uważano, że masło jest zbyt nasycone tłuszczami i zaczęto promować margarynę. Jednak już dawno przeprowadzone badania wykazały, że margaryna wypełniona jest tłuszczami trans, które prowadzą do poważnych chorób serca. Najlepiej zjedz masło, ale prawdziwe, od dobrego gospodarza.
  • „Soki” owocowe – czy ty także uważasz, że są one zdrowe? Jeśli tak, to wystarczy, że zajrzysz na etykietę na ich opakowaniu, a od razu przekonasz się, ile znajduje się w nich cukru! Lepiej przygotować sobie domową lemoniadę z cytryny, limonki czy innych cudownych owoców.
  • Sportowe napoje – stworzone specjalnie dla sportowców, aby zapewnić im odpowiednią ilość cukru i elektrolitów. Jednak niektórzy ludzie, np. mający nadwagę, nie powinni ich pić. Najlepszym wyborem jest czysta woda.
  • Jedzenie z niską zawartością węglowodanów – lubisz śmieciowe jedzenie? Zapewne kojarzy ci się tylko z fast foodami? Jednak wystarczy spojrzeć na etykiety niektórych „zdrowych” batonów, z których aż wylewa się chemia w nich zawarta. One nie odżywią twojego ciała i są po prostu niezdrowe.
  • Fast foody bezglutenowe – to wciąż najzwyklejsze fast foody, które jednak zamiast wysokiej zawartości glutenu zawierają rafinowaną skrobię, która prowadzi do szybki skoków cukru we krwi.
  • Agawa – biorąc pod uwagę, jak cukier szkodzi zdrowiu, zaczęto szukać dla niego alternatywy i trafiono na agawę. Jednak warto zdać sobie sprawę z pewnych danych. Otóż cukier biały składa się w 50 proc. fruktozy i 50. proc. glukozy, natomiast w syropie z agawie fruktozy jest nawet 90 proc. Nadal uważasz, że naturalne zawsze oznacza lepsze?
  • Syrop z brązowego ryżu – uznawany za bardzo zdrowy. Uzyskuje się go podczas wystawiania na działanie enzymów, które rozkładają skrobię na cukry proste. Zawiera więc on glukozę, a jego indeks glikemiczny wynosi 98, więc zwiększa on bardzo szybko poziom cukru we krwi. Lepiej zastosować stewię, erytrol czy ksylitol, jednak z nimi też nie należy przesadzać.

To nie koniec…

  • Żywność organiczna – dobrym przykładem może być np. organiczny cukier trzcinowy, który ma taki sam skład jak zwykły cukier biały. Należy więc szczególnie uważać na modę, na żywność organiczną i czytać etykiety.
  • Płatki śniadaniowe – często reklamują się jako odpowiednie dla dzieci. Jednak zanim je kupisz, spójrz na skład. W większości zobaczysz cukier, rafinowane ziarna czy sztuczne chemikalia.

Zawsze przed zakupieniem jakichkolwiek produktów koniecznie sprawdzaj, co znajduje się w środku. Ważne jest, aby zachować świadomość podczas wyboru żywności, która ma być odpowiednia dla naszego organizmu. Pamiętaj również, że „jesteś tym, co jesz”!

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Fast food jak infekcja bakteryjna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego to trafne porównanie

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Gdy szczupła osoba cierpi na otyłość, czyli gorzka prawda o TOFI

Im więcej kilogramów, tym mniej opcji leczenia. „Kobiety traktowane są jak powietrze, gdy ich BMI jest za wysokie” – mówi dietetyczka Paulina Małek

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

„Jeszcze przed operacją 3 razy udało mi się schudnąć po 40 kg. Ale dopiero po zmniejszeniu żołądka moje życie stało się normalne” – mówi Agnieszka Jeske-Kaczanowska

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×