Przejdź do treści

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi Joshua Rawson Harris/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Przybierasz na wadze i nie wiesz, jaki jest powód? Przyczyną może być niezdrowe odżywianie, które pełni ważną rolę w procesie tycia. Najgorsza jest jednak niewiedza konsumentów, którzy uważają, że produkty, które jedzą, są zdrowe. Poniżej otrzymasz zbiór wielu wskazówek, które pozwolą ci na usystematyzowanie twojej wiedzy o niezdrowych produktach.

Czego powinnaś unikać?

  • Żywność przetworzona „beztłuszczowa” i „niskotłuszczowa” – coś ci to mówi, prawda? W pewnym momencie producenci żywności stwierdzili, podążając za nową modą, że jedzenie, które posiada tłuszcz, jest niezdrowe i dlatego postanowili wymienić go na cukier, ponieważ jedzenie, które nie posiada tłuszczu nie jest już tak smaczne, prawda? Tyle że tłuszcz nasycony w małych ilościach nie jest aż tak szkodliwy, a cukier – już niestety tak.
  • Przetworzone wegańskie jedzenie – dieta wegańska jest coraz bardziej popularna. Jednak czy wiesz, że na rynku jest dosłownie wysyp przetworzonych wegańskich produktów? A to, co przetworzone, nie może być dla ciebie dobre.
  • Sosy do sałatek – jesz sałatki? A polewasz je gotowym sosem lub dostajesz taką w restauracji? Musisz więc wiedzieć, że większość komercyjnych sosów do sałatek jest pełna cukru, tłuszczów trans i wielu chemicznych dodatków. Warzywa są ok, ale gotowy sos już nie za bardzo!
  • Produkty z pełnoziarnistej pszenicy – wszyscy mówią o tym, jakie są zdrowe. Tylko zależy jakie! Te, które nie są wytwarzane z całych ziaren, a są mielone na drobną mąkę, podnoszą cukier we krwi. Sama pszenica nie jest już taka sama jak ta, którą jedli nasi przodkowie. Dzisiejsza może podnosić poziom cholesterolu i wywoływać stany zapalne, gdy je się ją w nadmiarze.
  • Fitosterole – tak, masz racje. Obniżają cholesterol we krwi. Jednak czy wiesz, że ostatnie badania wykazały, że mają zły wpływ na układ naczyniowo-sercowy? Jesteś chora na fitosterolemię? To jak najszybciej zrezygnuj z produktów, które w składzie mają fitosterole, ponieważ podnosi on poziom sterolu roślinnego we krwi.
Zdrowe jedzenie – co to właściwie jest?

Co jeszcze jest „na cenzurowanym”?

Produktów, które wydają się być idealnymi dla naszego organizmu, a które tak naprawdę mogą mu szkodzić, jest więcej. To także:

  • Margaryna – kiedyś uważano, że masło jest zbyt nasycone tłuszczami i zaczęto promować margarynę. Jednak już dawno przeprowadzone badania wykazały, że margaryna wypełniona jest tłuszczami trans, które prowadzą do poważnych chorób serca. Najlepiej zjedz masło, ale prawdziwe, od dobrego gospodarza.
  • „Soki” owocowe – czy ty także uważasz, że są one zdrowe? Jeśli tak, to wystarczy, że zajrzysz na etykietę na ich opakowaniu, a od razu przekonasz się, ile znajduje się w nich cukru! Lepiej przygotować sobie domową lemoniadę z cytryny, limonki czy innych cudownych owoców.
  • Sportowe napoje – stworzone specjalnie dla sportowców, aby zapewnić im odpowiednią ilość cukru i elektrolitów. Jednak niektórzy ludzie, np. mający nadwagę, nie powinni ich pić. Najlepszym wyborem jest czysta woda.
  • Jedzenie z niską zawartością węglowodanów – lubisz śmieciowe jedzenie? Zapewne kojarzy ci się tylko z fast foodami? Jednak wystarczy spojrzeć na etykiety niektórych „zdrowych” batonów, z których aż wylewa się chemia w nich zawarta. One nie odżywią twojego ciała i są po prostu niezdrowe.
  • Fast foody bezglutenowe – to wciąż najzwyklejsze fast foody, które jednak zamiast wysokiej zawartości glutenu zawierają rafinowaną skrobię, która prowadzi do szybki skoków cukru we krwi.
  • Agawa – biorąc pod uwagę, jak cukier szkodzi zdrowiu, zaczęto szukać dla niego alternatywy i trafiono na agawę. Jednak warto zdać sobie sprawę z pewnych danych. Otóż cukier biały składa się w 50 proc. fruktozy i 50. proc. glukozy, natomiast w syropie z agawie fruktozy jest nawet 90 proc. Nadal uważasz, że naturalne zawsze oznacza lepsze?
  • Syrop z brązowego ryżu – uznawany za bardzo zdrowy. Uzyskuje się go podczas wystawiania na działanie enzymów, które rozkładają skrobię na cukry proste. Zawiera więc on glukozę, a jego indeks glikemiczny wynosi 98, więc zwiększa on bardzo szybko poziom cukru we krwi. Lepiej zastosować stewię, erytrol czy ksylitol, jednak z nimi też nie należy przesadzać.

To nie koniec…

  • Żywność organiczna – dobrym przykładem może być np. organiczny cukier trzcinowy, który ma taki sam skład jak zwykły cukier biały. Należy więc szczególnie uważać na modę, na żywność organiczną i czytać etykiety.
  • Płatki śniadaniowe – często reklamują się jako odpowiednie dla dzieci. Jednak zanim je kupisz, spójrz na skład. W większości zobaczysz cukier, rafinowane ziarna czy sztuczne chemikalia.

Zawsze przed zakupieniem jakichkolwiek produktów koniecznie sprawdzaj, co znajduje się w środku. Ważne jest, aby zachować świadomość podczas wyboru żywności, która ma być odpowiednia dla naszego organizmu. Pamiętaj również, że „jesteś tym, co jesz”!

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Rebel Wilson schudła 18 kg /Instagram, Rebel Wilson

Rebel Wilson schudła prawie 20 kg. „Najwyraźniej grubych ludzi nie można traktować poważnie” – komentuje influencerka

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać