3 min.
Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu? Istock.com
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Pomidory, papryka, dynia i jabłka to tylko niektóre z dobrodziejstw, które przynosi nam polska jesień. Warto z nich korzystać, tym bardziej, że jesienią nietrudno o infekcje. Czas na detoks. Zobacz, jakie produkty warto wrzucić do koszyka.
Soczyste papryki czy pękate dynie zaliczane są do grupy „superfoods”, czyli produktów o cennych właściwościach odżywczych. Ich regularne spożywanie przyczynia się do usunięcia z organizmu zalegających toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Efekt? Wzmocniona odporność, tak potrzebna jesienią!
Pomidor
Podstawą jesiennego detoksu powinny być pomidory. To źródło witamin – m.in. witaminy C, E, PP, K i tych z grupy B. Jeden duży pomidor pokrywa 60 proc. zapotrzebowania organizmu na witaminę C i 25 proc. zapotrzebowania na witaminę E. Oprócz tego zawiera beta-karoten i likopen – substancje hamujące działanie szkodliwych wolnych rodników. Pomidory mają w sobie także moc składników mineralnych – magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, bromu, manganu czy kobaltu. Wszystko to sprawia, że już spożywanie jednego pomidora dziennie wzmacnia odporność i przyspiesza procesy gojenia się. Alternatywą dla surowych pomidorów jest zupa-krem czy sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Dodatkowo, produkty te ze względu na dużą zawartość błonnika regulują procesy trawienne
Papryka
W jesiennym oczyszczaniu organizmu pomoże także papryka. Warzywo zawiera moc witamin (m.in. A, C, E) oraz składniki mineralne, takie jak: potas czy wapń. Jej spożywanie, ze względu na zawarte w niej cenne polifenole, wzmacnia odporność oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Najwięcej właściwości detoksykujących posiada papryka surowa bądź duszona na wodzie. Spożywana w tej formie pozytywnie wpływa na trawienie – zapobiega wzdęciom i zaparciom. Papryka jest też źródłem tzw. substancji fitoaktywnych, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dynia
Chociaż jeszcze nie tak dawno dynia kojarzyła nam się wyłącznie z amerykańskimi filmami i Halloween, tak naprawdę na polskich stołach jest już od wieków. To warzywo zawierające wiele witamin (A, C, E, K i te z grupy B) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ma niewiele kalorii, zaledwie 26 kcal w 100 gramach. Dyniowy detoks najlepiej sprawdza się jesienią. W świeżych pestkach znajdują się bowiem największe ilości kukurbitacyny – substancji, która chroni przed rozwijaniem się drobnoustrojów. Niszczy ona owsiki, tasiemca i inne pasożyty. Warzywo działa też odkwaszająco, co pozwala na silne oczyszczenie całego organizmu.
Jabłka
Jabłka zawierają duże ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, błonnika i pektyn. Te ostatnie wykazują właściwości wiążące w stosunku do toksyn dostających się do organizmu, np. z pożywieniem. Kwas jabłkowy usuwa z organizmu nawet szkodliwy aluminium. Owoce hamują też wchłanialność węglowodanów, podkręcają metabolizm i pozytywnie wpływają na trawienie. W ten sposób detoks jesienny z jabłkami w menu wesprze układ odpornościowy i zapewni moc substancji odżywczych. Warto także pamiętać o tym, by dieta na jesień nie zawierała dużej ilości nabiału. Produkty tego typu wychładzają organizm. Podobne działanie mają cytrusy, zielona herbata czy alkohol. Podczas jesiennego detoksu pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu. Warto sięgać po rozgrzewający imbir, miód czy napar z czystka.
Zobacz także
Poleć artykuł przyjaciółce
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022