Przejdź do treści

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień
Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pomidory, papryka, dynia i jabłka to tylko niektóre z dobrodziejstw, które przynosi nam polska jesień. Warto z nich korzystać, tym bardziej, że jesienią nietrudno o infekcje. Czas na detoks. Zobacz, jakie produkty warto wrzucić do koszyka.

Soczyste papryki czy pękate dynie zaliczane są do grupy „superfoods”, czyli produktów o cennych właściwościach odżywczych. Ich regularne spożywanie przyczynia się do usunięcia z organizmu zalegających toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Efekt? Wzmocniona odporność, tak potrzebna jesienią!

Pomidor

Podstawą jesiennego detoksu powinny być pomidory. To źródło witamin – m.in. witaminy C, E, PP, K i tych z grupy B. Jeden duży pomidor pokrywa 60 proc. zapotrzebowania organizmu na witaminę C i 25 proc. zapotrzebowania na witaminę E. Oprócz tego zawiera beta-karoten i likopen – substancje hamujące działanie szkodliwych wolnych rodników. Pomidory mają w sobie także moc składników mineralnych – magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, bromu, manganu czy kobaltu. Wszystko to sprawia, że już spożywanie jednego pomidora dziennie wzmacnia odporność i przyspiesza procesy gojenia się. Alternatywą dla surowych pomidorów jest zupa-krem czy sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Dodatkowo, produkty te ze względu na dużą zawartość błonnika regulują procesy trawienne

Papryka

W jesiennym oczyszczaniu organizmu pomoże także papryka. Warzywo zawiera moc witamin (m.in. A, C, E) oraz składniki mineralne, takie jak: potas czy wapń. Jej spożywanie, ze względu na zawarte w niej cenne polifenole, wzmacnia odporność oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Najwięcej właściwości detoksykujących posiada papryka surowa bądź duszona na wodzie. Spożywana w tej formie pozytywnie wpływa na trawienie – zapobiega wzdęciom i zaparciom. Papryka jest też źródłem tzw. substancji fitoaktywnych, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Dynia

Chociaż jeszcze nie tak dawno dynia kojarzyła nam się wyłącznie z amerykańskimi filmami i Halloween, tak naprawdę na polskich stołach jest już od wieków. To warzywo zawierające wiele witamin (A, C, E, K i te z grupy B) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ma niewiele kalorii, zaledwie 26 kcal w 100 gramach. Dyniowy detoks najlepiej sprawdza się jesienią. W świeżych pestkach znajdują się bowiem największe ilości kukurbitacyny – substancji, która chroni przed rozwijaniem się drobnoustrojów. Niszczy ona owsiki, tasiemca i inne pasożyty. Warzywo działa też odkwaszająco, co pozwala na silne oczyszczenie całego organizmu.

Jabłka

Jabłka zawierają duże ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, błonnika i pektyn. Te ostatnie wykazują właściwości wiążące w stosunku do toksyn dostających się do organizmu, np. z pożywieniem. Kwas jabłkowy usuwa z organizmu nawet szkodliwy aluminium. Owoce hamują też wchłanialność węglowodanów, podkręcają metabolizm i pozytywnie wpływają na trawienie. W ten sposób detoks jesienny z jabłkami w menu wesprze układ odpornościowy i zapewni moc substancji odżywczych. Warto także pamiętać o tym, by dieta na jesień nie zawierała dużej ilości nabiału. Produkty tego typu wychładzają organizm. Podobne działanie mają cytrusy, zielona herbata czy alkohol. Podczas jesiennego detoksu pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu. Warto sięgać po rozgrzewający imbir, miód czy napar z czystka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

×