Przejdź do treści

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Wydawałoby się, że jajecznica to taka prosta sprawa. Przecież nawet dziecko potrafi ją zrobić. Ale czy smak prawdziwej jajecznicy rzeczywiście odpowiada tej jedzonej przez nas na śniadanie?

Śniadaniowy klasyk

Jajecznica to potrawa niespecjalnie trudna w przygotowaniu. Jest dość szybkim i tanim daniem, które często króluje w śniadaniowym menu – zarówno w domu, jak i w hotelu. Co można zrobić z nią źle? Haczyk tkwi w szczegółach. Dowiedz się, jakich błędów unikać, aby jajecznica nie przypominała galaretowatej i mdłej masy.

Co możesz robić źle?

  • Źle przechowujesz jajka

Najlepiej zacząć od początku, czyli od produktu. Jeśli kupujesz jaja, staraj się przechowywać je w lodówce, dłużej zachowają świeżość. Pamiętaj o pozostawieniu ich w wytłoczce. Jeśli takiej nie masz, włóż je ostrożnie do jakiegoś kartonika. Dzięki takiemu opakowaniu, jajka nie będą przesiąkać zapachem innych produktów z lodówki.

  • Masz produkty gorszej jakości

Jeśli nie wybierasz ekologicznych produktów, zarówno jaj, jak i masła, możesz poczuć różnicę w smaku. Im świeższe, tym lepiej.

  • Nie ubijasz jajek

Wielu ludzi rozbija jajka od razu na patelnię i dopiero wtedy je miesza. Taka jajecznica nigdy się nie uda. Jajka powinny być porządnie ubite, aby potrawa była delikatna i puszysta, bez zbędnych grudek.

  • Nie uważasz na skorupki

Każdemu może zdarzyć się niezauważalna skorupka. Nikt jednak nie lubi gryzienia ich w trakcie posiłku. Takich błędów można uniknąć. Ważne jest, aby wiedzieć jak prawidłowo rozbić jajko. Należy uderzyć w sam środek jaja, najlepiej nożem. Nie rozbijajmy jaj tuż nad miską (ani o nią) –  w ten sposób zmniejszymy ryzyko wpadnięcia niepotrzebnych skorupek do masy.

Czy można mrozić jajka?
  • Nie używasz blendera

Blender to nie zasada, choć czasem czyni cuda. Dzięki intensywnemu zmiksowaniu, jajecznica wychodzi delikatniejsza i bardziej puszysta.

  • Nie dodajesz śmietany

Jeśli jajecznica wychodzi zbyt sucha i grudkowata, może warto dodać śmietany lub maślanki. Dzięki takim dodatkom jaja nabierają intensywniejszego smaku oraz lepszej konsystencji.

  • Doprawiasz za wcześnie

Aby zachować pełen smak jajek, najlepiej dodawać przyprawy dopiero na sam koniec smażenia. Sól potrafi zbyt szybko zmiękczyć jaja.

  • Zapominasz o ziołach

Sól i pieprz to podstawa każdej potrawy. Może warto podkreślić smak dodając szczypiorku, pietruszki lub oregano? Takie małe dodatki potrafią czynić cuda.

  • Smażysz na dużym ogniu

Nic tak nie potrafi zepsuć jajecznicy jak zbyt gorąca patelnia. Ciepło powinno się utrzymywać w średniej skali, tak, aby jaja miały czas na prawidłowe ścięcie.

  • Używasz metalowej szpatułki

Wydawałoby się, że jest to nic nie znaczący szczegół. A jednak… Metalowe szpatułki nie sprawdzają się dobrze w podważaniu lub mieszaniu płynnych konsystencji. Lepiej spróbować gumowej lub drewnianej, od razu czuć różnicę.

  • Używasz gotowego, startego sera

Wiele ludzi uwielbia jajecznicę z dodatkiem stopionego sera. Najlepszym sposobem będzie starcie go na świeżo, ponieważ te pakowane w sklepach potrafią nieźle wysuszyć całe danie i zepsuć całą radość z szykującej się uczty.

Te proste zasady mogą wpłynąć nieoczekiwanie na twoje gotowanie. Teraz możesz być pewna, że jajecznica, którą przygotujesz, będzie na najwyższym poziomie.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze