Przejdź do treści

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Wydawałoby się, że jajecznica to taka prosta sprawa. Przecież nawet dziecko potrafi ją zrobić. Ale czy smak prawdziwej jajecznicy rzeczywiście odpowiada tej jedzonej przez nas na śniadanie?

Śniadaniowy klasyk

Jajecznica to potrawa niespecjalnie trudna w przygotowaniu. Jest dość szybkim i tanim daniem, które często króluje w śniadaniowym menu – zarówno w domu, jak i w hotelu. Co można zrobić z nią źle? Haczyk tkwi w szczegółach. Dowiedz się, jakich błędów unikać, aby jajecznica nie przypominała galaretowatej i mdłej masy.

Co możesz robić źle?

  • Źle przechowujesz jajka

Najlepiej zacząć od początku, czyli od produktu. Jeśli kupujesz jaja, staraj się przechowywać je w lodówce, dłużej zachowają świeżość. Pamiętaj o pozostawieniu ich w wytłoczce. Jeśli takiej nie masz, włóż je ostrożnie do jakiegoś kartonika. Dzięki takiemu opakowaniu, jajka nie będą przesiąkać zapachem innych produktów z lodówki.

  • Masz produkty gorszej jakości

Jeśli nie wybierasz ekologicznych produktów, zarówno jaj, jak i masła, możesz poczuć różnicę w smaku. Im świeższe, tym lepiej.

  • Nie ubijasz jajek

Wielu ludzi rozbija jajka od razu na patelnię i dopiero wtedy je miesza. Taka jajecznica nigdy się nie uda. Jajka powinny być porządnie ubite, aby potrawa była delikatna i puszysta, bez zbędnych grudek.

  • Nie uważasz na skorupki

Każdemu może zdarzyć się niezauważalna skorupka. Nikt jednak nie lubi gryzienia ich w trakcie posiłku. Takich błędów można uniknąć. Ważne jest, aby wiedzieć jak prawidłowo rozbić jajko. Należy uderzyć w sam środek jaja, najlepiej nożem. Nie rozbijajmy jaj tuż nad miską (ani o nią) –  w ten sposób zmniejszymy ryzyko wpadnięcia niepotrzebnych skorupek do masy.

Czy można mrozić jajka?
  • Nie używasz blendera

Blender to nie zasada, choć czasem czyni cuda. Dzięki intensywnemu zmiksowaniu, jajecznica wychodzi delikatniejsza i bardziej puszysta.

  • Nie dodajesz śmietany

Jeśli jajecznica wychodzi zbyt sucha i grudkowata, może warto dodać śmietany lub maślanki. Dzięki takim dodatkom jaja nabierają intensywniejszego smaku oraz lepszej konsystencji.

  • Doprawiasz za wcześnie

Aby zachować pełen smak jajek, najlepiej dodawać przyprawy dopiero na sam koniec smażenia. Sól potrafi zbyt szybko zmiękczyć jaja.

  • Zapominasz o ziołach

Sól i pieprz to podstawa każdej potrawy. Może warto podkreślić smak dodając szczypiorku, pietruszki lub oregano? Takie małe dodatki potrafią czynić cuda.

  • Smażysz na dużym ogniu

Nic tak nie potrafi zepsuć jajecznicy jak zbyt gorąca patelnia. Ciepło powinno się utrzymywać w średniej skali, tak, aby jaja miały czas na prawidłowe ścięcie.

  • Używasz metalowej szpatułki

Wydawałoby się, że jest to nic nie znaczący szczegół. A jednak… Metalowe szpatułki nie sprawdzają się dobrze w podważaniu lub mieszaniu płynnych konsystencji. Lepiej spróbować gumowej lub drewnianej, od razu czuć różnicę.

  • Używasz gotowego, startego sera

Wiele ludzi uwielbia jajecznicę z dodatkiem stopionego sera. Najlepszym sposobem będzie starcie go na świeżo, ponieważ te pakowane w sklepach potrafią nieźle wysuszyć całe danie i zepsuć całą radość z szykującej się uczty.

Te proste zasady mogą wpłynąć nieoczekiwanie na twoje gotowanie. Teraz możesz być pewna, że jajecznica, którą przygotujesz, będzie na najwyższym poziomie.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami