3 min.
11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa Rawpixel.com
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Wydawałoby się, że jajecznica to taka prosta sprawa. Przecież nawet dziecko potrafi ją zrobić. Ale czy smak prawdziwej jajecznicy rzeczywiście odpowiada tej jedzonej przez nas na śniadanie?
Spis treści
Śniadaniowy klasyk
Jajecznica to potrawa niespecjalnie trudna w przygotowaniu. Jest dość szybkim i tanim daniem, które często króluje w śniadaniowym menu – zarówno w domu, jak i w hotelu. Co można zrobić z nią źle? Haczyk tkwi w szczegółach. Dowiedz się, jakich błędów unikać, aby jajecznica nie przypominała galaretowatej i mdłej masy.
Co możesz robić źle?
- Źle przechowujesz jajka
Najlepiej zacząć od początku, czyli od produktu. Jeśli kupujesz jaja, staraj się przechowywać je w lodówce, dłużej zachowają świeżość. Pamiętaj o pozostawieniu ich w wytłoczce. Jeśli takiej nie masz, włóż je ostrożnie do jakiegoś kartonika. Dzięki takiemu opakowaniu, jajka nie będą przesiąkać zapachem innych produktów z lodówki.
- Masz produkty gorszej jakości
Jeśli nie wybierasz ekologicznych produktów, zarówno jaj, jak i masła, możesz poczuć różnicę w smaku. Im świeższe, tym lepiej.
- Nie ubijasz jajek
Wielu ludzi rozbija jajka od razu na patelnię i dopiero wtedy je miesza. Taka jajecznica nigdy się nie uda. Jajka powinny być porządnie ubite, aby potrawa była delikatna i puszysta, bez zbędnych grudek.
- Nie uważasz na skorupki
Każdemu może zdarzyć się niezauważalna skorupka. Nikt jednak nie lubi gryzienia ich w trakcie posiłku. Takich błędów można uniknąć. Ważne jest, aby wiedzieć jak prawidłowo rozbić jajko. Należy uderzyć w sam środek jaja, najlepiej nożem. Nie rozbijajmy jaj tuż nad miską (ani o nią) – w ten sposób zmniejszymy ryzyko wpadnięcia niepotrzebnych skorupek do masy.
- Nie używasz blendera
Blender to nie zasada, choć czasem czyni cuda. Dzięki intensywnemu zmiksowaniu, jajecznica wychodzi delikatniejsza i bardziej puszysta.
- Nie dodajesz śmietany
Jeśli jajecznica wychodzi zbyt sucha i grudkowata, może warto dodać śmietany lub maślanki. Dzięki takim dodatkom jaja nabierają intensywniejszego smaku oraz lepszej konsystencji.
- Doprawiasz za wcześnie
Aby zachować pełen smak jajek, najlepiej dodawać przyprawy dopiero na sam koniec smażenia. Sól potrafi zbyt szybko zmiękczyć jaja.
- Zapominasz o ziołach
Sól i pieprz to podstawa każdej potrawy. Może warto podkreślić smak dodając szczypiorku, pietruszki lub oregano? Takie małe dodatki potrafią czynić cuda.
- Smażysz na dużym ogniu
Nic tak nie potrafi zepsuć jajecznicy jak zbyt gorąca patelnia. Ciepło powinno się utrzymywać w średniej skali, tak, aby jaja miały czas na prawidłowe ścięcie.
- Używasz metalowej szpatułki
Wydawałoby się, że jest to nic nie znaczący szczegół. A jednak… Metalowe szpatułki nie sprawdzają się dobrze w podważaniu lub mieszaniu płynnych konsystencji. Lepiej spróbować gumowej lub drewnianej, od razu czuć różnicę.
- Używasz gotowego, startego sera
Wiele ludzi uwielbia jajecznicę z dodatkiem stopionego sera. Najlepszym sposobem będzie starcie go na świeżo, ponieważ te pakowane w sklepach potrafią nieźle wysuszyć całe danie i zepsuć całą radość z szykującej się uczty.
Te proste zasady mogą wpłynąć nieoczekiwanie na twoje gotowanie. Teraz możesz być pewna, że jajecznica, którą przygotujesz, będzie na najwyższym poziomie.
Źródło: EatThis
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020