Przejdź do treści

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

Tekst o wpływie twardej wody na zdrowie. Na zdjęciu: Dłoń trzymająca szklankę - HelloZdrowie
Twarda woda - czy jest zdrowa? / pexels cottonbro
Podoba Ci
się ten artykuł?

Osad w czajniku, osad w kubku z herbatą, osad w wodzie, w której zaraz zrobisz kaszkę dla dziecka. Z twojego kranu płynie twarda woda? Czy to jest niebezpieczne? Sylwia Panek, znana jako „Mama Chemik”, wyjaśnia to w swoim najnowszym poście. 

Czy twarda woda jest szkodliwa?

„Kamień w czajniku wygląda nieatrakcyjnie, więc nie dziwię się, że wiele osób obrzydza i zniechęca, jednak musicie wiedzieć, że twarda woda jest zła dla naszych sprzętów, ale nie dla zdrowego organizmu” – pisze „Mama Chemik”.

Sylwia Panek dodaje, że twarda woda to woda zawierająca dużo jonów wapnia i magnezu. Dokładnie tych samych, które musimy dostarczać do organizmu, aby prawidłowo funkcjonował.

„Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia” – wyjaśnia chemiczka.

Facebook / Paulina Górska

Twarda woda w domu – co robić?

„Woda ma smak, a ten smak zależy również od ilości różnych substancji, dlatego jednym bardziej będzie pasował smak twardej wody, a inni za nim nie przepadają.

Niestety, nasze sprzęty typu czajnik, ekspres czy pralka nie lubią twardej wody. Pokryty kamieniem czajnik będzie się wolniej nagrzewał, a nieodkamieniane regularnie ekspres i pralka mogą szybciej ulec awarii” – pisze „Mama Chemik”.

Specjalistka zwraca uwagę, że twarda woda może powodować gorsze działanie niektórych detergentów, gdyż jony wchodzą z nimi w reakcje.

„Mama Chemik” ma także radę dla wszystkich, którzy chcą zapewnić dłuższe działanie swoich sprzętów.

„Pamiętajcie o ich regularnym odkamienianiu – z domowych środków czystości świetnie sprawdzą się tu ocet i kwasek cytrynowy. Możecie również filtrować wodę z pomocą specjalnych filtrów AGD lub założyć specjalne zmniejszające twardość wody filtry, np. na kraniku, z którego doprowadzana jest woda do pralki czy zmywarki” – podpowiada ekspertka.

„Mama Chemik” – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?