Przejdź do treści

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

Tekst o wyborze między wodą z kranu a butelkowaną. Na zdjęciu: Kobieta z twarzą w okularach - HelloZdrowie
Woda / pexels Thiago Matos
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Woda z butelki czy kranówa? Na to pytanie odpowiada w swoim poście na Instagramie Sylwia Panek, znana jako „Mama Chemik”. „Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia i wtedy jedynym rozwiązaniem jest picie wody butelkowanej…” – pisze ekspertka. 

Woda z kranu czy z butelki?

Co tydzień kupujesz zgrzewkę wody butelkowanej? A może jesteś w grupie tych osób, które piją wodę z kranu? Mama Chemik, czyli Sylwia Panek, wyjaśnia, który wybór jest najlepszy dla twojego zdrowia, a który też i dla naszej planety.

„Woda z własnego ujęcia może być niebezpieczna, bo często nikt jej nawet nigdy nie badał. Nie chodzi tu tylko o bakterie, ale też np. azotyny, które najbardziej mogą zaszkodzić niemowlętom.

Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu.

Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – wyjaśnia chemiczka.

Facebook / Paulina Górska

Jak dodaje ekspertka, wówczas często sięgamy po dzbanki filtrujące.

„Ale czy wiemy jak one działają, co są w stanie usunąć z naszej wody oraz jakie są prawidłowe zasady ich użytkowania?” – pyta.

I wyjaśnia:

  • woda po przefiltrowaniu powinna zostać spożyta w ciągu 12 h,
  • filtr powinien być zawsze zanurzony w wodzie,
  • woda w dzbanku nie powinna być narażona na działanie promieni słonecznych oraz wysoką temperaturę otoczenia (mogą rozwijać się bakterie).

„No i czy wiecie, jaka jest różnica w rodzajach filtrów? Np., że jeśli stosujecie filtr magnezowy lub alkalizujący, to wody z dzbanka lepiej nie używać do czajników elektrycznych, ekspresów czy żelazka?

Są sytuacje, w których woda z kranu na prawdę nie nadaje się do picia i wtedy jedynym rozwiązaniem jest picie wody butelkowanej, ale w zdecydowanej większości przypadków mamy dobrą wodę. Jeśli się obawiacie, wyślijcie próbkę wody do badań i sprawdźcie ją. Z czasem ta inwestycja Wam się zwróci, bo nie będziecie musieli przepłacać za wodę butelkowaną” – dodaje Sylwia Panek.

Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości

Mama Chemik – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje niemal 20 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: