Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Lubisz sushi? A zastanawiałaś się kiedyś, czy to wartościowy posiłek? Czy służy naszemu zdrowiu? Przyjrzała się temu Anna Reguła, dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”.
Czy sushi jest zdrowe?
Wiele osób uwielbia smak sushi, ale czy jest zdrowe? Jak wyjaśnia Anna Reguła na swoim profilu na Instagramie, wiele zależy od rodzaju rolek, które wybierzemy, ale w ogólnym rozrachunku… tak! Co wpływa na taką ocenę? Dietetyczka wylicza plusy sushi:
- Dla niektórych to jedna z niewielu okazji na spożycie ryb bogatych w kwasy omega-3 (np. łosoś) czy witaminę D (szczególnie węgorz).
- Nori to świetne źródło jodu.
- Zawiera dużą ilość świeżych warzyw, dodawane są do niego też dodatki w postaci imbiru czy wasabi. „Nie są one bezwartościowe! Wasabi słynie ze swoich właściwości bakterio- i grzybobójczych, a także świetnie wpływa na trawienie. Imbir obfituje w witaminy i składniki mineralne, ale również ma działanie przeciwzapalne” – pisze Reguła.
- Często jest bezglutenowe.
- Syci na długo.
- Opcje z grillowaną rybą mogą spożywać bezpiecznie także kobiety w ciąży.
Minusy sushi
Sushi, mimo wielu plusów, nie jest jednak bez wad. Po pierwsze – jak pisze dietetyczka – ze względu na podawanie go z sosem sojowym, dostarczy nam dużo soli. Idealnie według niej byłoby trzymać w lodówce sos sojowy niskosodowy i jego właśnie używać przy zamówieniach na wynos. Po drugie, ryż zaprawiany jest ogromną ilością cukru. A po trzecie, jak podkreśla Anna Reguła, sushi potrafi być niezłą bombą kaloryczną.
„Oprócz oczywistości takich jak majonez czy tempura należy pamiętać, że jedna łyżeczka (!) serka Philadelphia to już ponad 50 kcal, podobnie jak 1 łyżka przyjemnie chrupiącego pod zębami prażonego sezamu” – wylicza.
Wiele zależy od tego, jaki rodzaj sushi wybierzesz, bo jak pisze dietetyczka, np. jedna rolka hosomaki z ogórkiem to tylko ok. 24 kcal, a z łososiem – 31. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie możesz pozwolić sobie na te bardziej kaloryczne rodzaje sushi, np. z łososiem i serkiem kremowym czy krewetką w tempurze (ok. 100 kcal). Nie dajmy się zwariować!
Anna Reguła
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 244 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.
RozwińPolecamy
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Po czym poznasz, że ryba nie nadaje się do jedzenia?
„To, co modne i nowoczesne, nie zawsze jest zdrowe i bezpieczne”. Dietetyczka ostrzega, jakich dań lepiej unikać na weselach
Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!
się ten artykuł?