Przejdź do treści

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Gatunków sera jest wiele i każdy ma inny smak. Jedne są łagodne, inne ostrzejsze. Ser kojarzony jest ze sporą ilością tłuszczu, jednak z powodu zawartych w nim składników odżywczych warto po niego sięgać.

Składniki odżywcze w żółtym serze

Ser żółty na stałe zagościł w kuchni na całym świecie. Pizza, spaghetti, lazania to dania, które bez sera tracą cały swój smak. Dodawany jest do kanapek, makaronów, sałatek. Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak witamina A, witamina B12, wapń, cynk, łatwo przyswajalne białko. Wiele serów w swoim składzie ma podwyższoną ilość sodu, a także tłuszczów nienasyconych. Muszą o tym pamiętać osoby z nadciśnieniem i podwyższonym cholesterolem. Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, możesz odczuwać pewien dyskomfort po zjedzeniu sera. Możesz jednak śmiało jeść twarde sery, takie jak cheddar czy parmezan, które zawierają mniej laktozy. Ser jest bogatym źródłem wapnia, co korzystnie wpływa na dobry stan kości i zębów. Warto więc serwować dzieciom kanapki z serem żółtym. Zapobiega on próchnicy i wzmacnia kości. Zapobiega też osteoporozie u osób starszych i reguluje poziom cukru we krwi.

Dzięki dużej zawartości białka w diecie wegetariańskiej doskonale może zastąpić mięso. Białko zawarte w serze wzmacnia nasze mięśnie, a cynk nasze paznokcie i włosy, a skóra będzie bardziej promienna. Sery żółte rzadko wywołują alergię, więc osoby skłonne do alergii nie muszą obawiać się, że po spożyciu sera wystąpią u nich niepożądane objawy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ser i bajki o cholesterolu

Ile sera jeść?

Sery posiadają intensywny smak i zapach, więc jeśli przesadzimy z ilością dodanego do potrawy sera, może być ona niesmaczna i nie pachnieć za ładnie. Większość z nas jada ser żółty pokrojony w cienkie plastry na kanapce, starty do makaronu czy położony na pizzę. Obecność białka i zdrowego tłuszczu sprawia, że jest on sycącym dodatkiem.

Sery, które mają w swoim składzie więcej wody (feta, mozzarella) są mniej kaloryczne niż sery twarde. Zalecane dzienne spożycie sera to około 28 gramów.

Kaloryczność sera żółtego

Ser żółty jest wysokokalorycznym produktem, dlatego musimy kontrolować jego spożycie. Średnio na 100 g sera przypada 250-400 kalorii. Liczby te są różne, w różnych gatunkach. I tak np.:

  • Gouda, edam – 350 kalorii,
  • Mozzarella – 280 kalorii,
  • Cheddar – 400 kalorii,
  • Radamer – 350 kalorii.

(kalorie podawane w 100 g sera)

Wartość kaloryczna zawsze znajduje się na opakowaniu sera, więc łatwo możesz ją sprawdzić. Jednak zazwyczaj dziennie nie spożywamy 100 g tego produktu. Mimo jego kaloryczności ma on wiele zalet. Dlatego sięgaj po ser często i niech zagości na stałe w twoim menu.

 

Źródło: blog.myfitnesspal.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Tahini i sezam

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×