Przejdź do treści

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Gatunków sera jest wiele i każdy ma inny smak. Jedne są łagodne, inne ostrzejsze. Ser kojarzony jest ze sporą ilością tłuszczu, jednak z powodu zawartych w nim składników odżywczych warto po niego sięgać.

Składniki odżywcze w żółtym serze

Ser żółty na stałe zagościł w kuchni na całym świecie. Pizza, spaghetti, lazania to dania, które bez sera tracą cały swój smak. Dodawany jest do kanapek, makaronów, sałatek. Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak witamina A, witamina B12, wapń, cynk, łatwo przyswajalne białko. Wiele serów w swoim składzie ma podwyższoną ilość sodu, a także tłuszczów nienasyconych. Muszą o tym pamiętać osoby z nadciśnieniem i podwyższonym cholesterolem. Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, możesz odczuwać pewien dyskomfort po zjedzeniu sera. Możesz jednak śmiało jeść twarde sery, takie jak cheddar czy parmezan, które zawierają mniej laktozy. Ser jest bogatym źródłem wapnia, co korzystnie wpływa na dobry stan kości i zębów. Warto więc serwować dzieciom kanapki z serem żółtym. Zapobiega on próchnicy i wzmacnia kości. Zapobiega też osteoporozie u osób starszych i reguluje poziom cukru we krwi.

Dzięki dużej zawartości białka w diecie wegetariańskiej doskonale może zastąpić mięso. Białko zawarte w serze wzmacnia nasze mięśnie, a cynk nasze paznokcie i włosy, a skóra będzie bardziej promienna. Sery żółte rzadko wywołują alergię, więc osoby skłonne do alergii nie muszą obawiać się, że po spożyciu sera wystąpią u nich niepożądane objawy.

Ser i bajki o cholesterolu

Ile sera jeść?

Sery posiadają intensywny smak i zapach, więc jeśli przesadzimy z ilością dodanego do potrawy sera, może być ona niesmaczna i nie pachnieć za ładnie. Większość z nas jada ser żółty pokrojony w cienkie plastry na kanapce, starty do makaronu czy położony na pizzę. Obecność białka i zdrowego tłuszczu sprawia, że jest on sycącym dodatkiem.

Sery, które mają w swoim składzie więcej wody (feta, mozzarella) są mniej kaloryczne niż sery twarde. Zalecane dzienne spożycie sera to około 28 gramów.

Kaloryczność sera żółtego

Ser żółty jest wysokokalorycznym produktem, dlatego musimy kontrolować jego spożycie. Średnio na 100 g sera przypada 250-400 kalorii. Liczby te są różne, w różnych gatunkach. I tak np.:

  • Gouda, edam – 350 kalorii,
  • Mozzarella – 280 kalorii,
  • Cheddar – 400 kalorii,
  • Radamer – 350 kalorii.

(kalorie podawane w 100 g sera)

Wartość kaloryczna zawsze znajduje się na opakowaniu sera, więc łatwo możesz ją sprawdzić. Jednak zazwyczaj dziennie nie spożywamy 100 g tego produktu. Mimo jego kaloryczności ma on wiele zalet. Dlatego sięgaj po ser często i niech zagości na stałe w twoim menu.

 

Źródło: blog.myfitnesspal.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”