Przejdź do treści

Ser i bajki o cholesterolu

Ser i bajki o cholesterolu
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera mają najzdrowsze serca w Europie?!

Francuzi, czyli amatorzy sera i wina, wyróżniają się na tle Europy imponującymi wynikami dotyczącymi zdrowia układu krążenia. Według Eurostatu w latach 2008-2010 kraj ten miał najniższą śmiertelność z powodu udarów spośród wszystkich krajów Unii. Dziwi to wciąż wielu ekspertów, wszak dieta bogata w tłuszcze zwierzęce uważana jest za sprzyjającą chorobom układu krążenia. Stąd mówi się o tak zwanym francuskim paradoksie. Wyraźnie coś jest na rzeczy.

Jednak ostatnio w piśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry pojawiły się zaskakujące wyniki badania. Autorzy już nawet nie wino wskazują, jako czynnik dobrze działający na zdrowie Francuzów, w kontrze do sera, a sery w rzeczy samej!

Hanne Bertram z Uniwersytetu Aarhus w Danii, wraz z kolegami, należy do grupy ekspertów, którzy obalają mit, jakoby zawarte w nabiale tłuszcze nasycone szkodziły sercu. Powołuje się na przykład na badania dowodzące, że dieta bogata w ser żółty obniża (!) stężenie „złego” cholesterolu we krwi, w przeciwieństwie do diety bogatej w masło z adekwatną zawartością tłuszczu. Dlatego Bertram postanowiła przyjrzeć się działaniu sera dokładniej.

Temat może do przyjemnych nie należy, ale tak, napiszemy to: Bertram tym celu porównała próbki moczu i stolca 15 zdrowych mężczyzn, którzy na co dzień jedli sery i pili mleko lub spożywali nabiał tylko w postaci masła. W rezultacie odkryła, że uczestnicy na „diecie serowej” wydalali więcej maślanów, czyli związków pozytywnie działających na mikroflorę jelita. Wyższy poziom maślanów wiąże się do tego z obniżonym stężeniem złego cholesterolu w organizmie. Zatem francuski paradoks może mieć swoje wytłumaczenie właśnie w pozytywnym wpływie sera na układ trawienny człowieka, a przez to i na odpowiedni cholesterol. Może. Właściwą dla siebie dietę powinniśmy mimo wszystko skonsultować z lekarzem, szczególnie, jeśli borykamy się z wysokim cholesterolem.

Pamiętajmy też: ser serowi nierówny! Więcej informacji na temat rodzajów serów znajdziecie tutaj.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Jedzenie dobre dla mózgu

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?