Przejdź do treści

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Unsplash.com
Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

– Dieta wegańska? Jeśli nie będzie pani jeść mięsa, jajek i mleka, na pewno w niedługim czasie zacznie się pani źle czuć. Będzie pani mieć niedobory! – usłyszała moja koleżanka od lekarza rodzinnego. Postanowiłam więc sprawdzić, czy dieta wegańska bądź dieta wegetariańska naprawdę są takie groźne dla naszego organizmu.

Dieta wegetariańska

Jesteś z tych osób, które nie widzą różnic pomiędzy dietą wegetariańską a dietą wegańską? Mgr inż. Paula Nagel, specjalista ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia, wyjaśnia:

– Dieta wegetariańska to sposób żywienia, polegający na ograniczaniu lub wykluczaniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżniamy różne rodzaje wegetarianizmu:

  • laktowegetarianizm– w diecie tej dopuszcza się spożycie mleka i jego przetworów,
  • owowegetarianizm – w diecie dopuszczone jest tylko spożycie jaj,
  • laktoowowegetarianizm – z diety wyeliminowane są produkty zwierzęce, z wyjątkiem mleka i i jego przetworów, jaj oraz tłuszczów zwierzęcych,
  • laktoowopescowegetarianizm – dieta laktoowowegetariańska dopuszczająca spożycie ryb i owoców morza,
  • semiwegetarianizm – bazuje na założeniach laktoowopescowegetarianizmu i dopuszcza okazjonalne spożycie mięsa, ale tylko drobiowego.

Powyższe przykłady są mało restrykcyjnymi formami wegetarianizmu. Większe obostrzenia występują m.in we:

  • frutarianiźmie – który polega na spożywaniu wyłącznie surowych owoców,
  • witarianiźmie – diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych owocach i warzywach,
  • diecie makrobiotycznej – gdzie podstawowymi produktami są nieprzetworzone ziarna zbóż oraz warzywa i owoce spożywane w niewielkiej ilości

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bez spiny jem rośliny kampania

Dieta wegańska

A jak jest z dietą wegańską?

– To sposób odżywiania oparty wyłącznie na produktach roślinnych. Bazuje na całkowitym wykluczeniu mięsa i jego przetworów, mleka, jaj, ryb i owoców morza, czasem miodu. Koncentruje się na spożywaniu produktów zbożowych, warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i nasion. Istotne jest, aby stosując dietę wegańską, suplementować m.in. witaminę B12, D czy kwasy z rodziny omega-3, ponieważ ich najlepsza przyswajalność pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

Czy obie te diety są zdrowe?

Specjalistka tłumaczy, że według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA, 2009) „prawidłowo zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie, są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców”.

Wady diet roślinnych

Źle prowadzony wegetarianizm bądź weganizm może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Co może okazać się kłopotliwe?

– Właściwe pokrycie zapotrzebowania na energię, odpowiednią podaż białka, a w dużej mierze białka o wysokiej wartości biologicznej, właściwą zawartość w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminę D, witaminę B12. Problemem może być niedostateczna podaż wapnia, żelaza i cynku w diecie oraz ich niska biodostępność – wymienia specjalistka.

Skutek? Niedożywienie białkowo-energetyczne, niedokrwistość megablastyczna czy zaburzenia neurologiczne i endokrynne. Wiele „produktów wege” dostępnych na rynku jest wysokoprzetworzonych i o wątpliwym składzie. W tym wypadku, tak jak w tradycyjnej diecie, warto więc czytać etykiety spożywcze.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przed jakimi chorobami może nas utrzec wegetarianizm i weganizm?

– Przybywa coraz więcej badań naukowych wskazujących, że prawidłowo zbilansowane oba te rodzaje diet mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym profil lipidów w osoczu, stężenie glukozy w surowicy krwi, skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, zmniejszać rozwój próchnicy zębów, otyłości czy zapobiegać rozwoju niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego) – wymienia dietetyczka.

Co charakteryzuje diety roślinne? Dostarczają one dużych ilości produktów zbożowych, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (tj. cynk, magnez, wapń, żelazo) oraz witamin z grupy B czy witaminy C.

Wegetarianie spożywają większe ilości warzyw, owoców, orzechów, suchych nasion roślin strączkowych i nasion. Przez to ich dieta jest bardziej urozmaicona niż ta tradycyjna.

– Dieta wegetariańska cechuje się obniżoną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem, cholesterolu i sodu, a wyższą ilością włókna pokarmowego w diecie i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących działanie przeciwzapalne – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Jesteś weganką bądź wegetarianką? To dobrze, masz do tego pełne prawo! Zwracaj jednak uwagę na to, by każdy twój posiłek był zbilansowany. Co jakiś czas regularnie oddawaj też swoją krew do badania.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×