Przejdź do treści

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Unsplash.com
Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

– Dieta wegańska? Jeśli nie będzie pani jeść mięsa, jajek i mleka, na pewno w niedługim czasie zacznie się pani źle czuć. Będzie pani mieć niedobory! – usłyszała moja koleżanka od lekarza rodzinnego. Postanowiłam więc sprawdzić, czy dieta wegańska bądź dieta wegetariańska naprawdę są takie groźne dla naszego organizmu.

Dieta wegetariańska

Jesteś z tych osób, które nie widzą różnic pomiędzy dietą wegetariańską a dietą wegańską? Mgr inż. Paula Nagel, specjalista ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia, wyjaśnia:

– Dieta wegetariańska to sposób żywienia, polegający na ograniczaniu lub wykluczaniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżniamy różne rodzaje wegetarianizmu:

  • laktowegetarianizm– w diecie tej dopuszcza się spożycie mleka i jego przetworów,
  • owowegetarianizm – w diecie dopuszczone jest tylko spożycie jaj,
  • laktoowowegetarianizm – z diety wyeliminowane są produkty zwierzęce, z wyjątkiem mleka i i jego przetworów, jaj oraz tłuszczów zwierzęcych,
  • laktoowopescowegetarianizm – dieta laktoowowegetariańska dopuszczająca spożycie ryb i owoców morza,
  • semiwegetarianizm – bazuje na założeniach laktoowopescowegetarianizmu i dopuszcza okazjonalne spożycie mięsa, ale tylko drobiowego.

Powyższe przykłady są mało restrykcyjnymi formami wegetarianizmu. Większe obostrzenia występują m.in we:

  • frutarianiźmie – który polega na spożywaniu wyłącznie surowych owoców,
  • witarianiźmie – diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych owocach i warzywach,
  • diecie makrobiotycznej – gdzie podstawowymi produktami są nieprzetworzone ziarna zbóż oraz warzywa i owoce spożywane w niewielkiej ilości
Bez spiny jem rośliny kampania

Dieta wegańska

A jak jest z dietą wegańską?

– To sposób odżywiania oparty wyłącznie na produktach roślinnych. Bazuje na całkowitym wykluczeniu mięsa i jego przetworów, mleka, jaj, ryb i owoców morza, czasem miodu. Koncentruje się na spożywaniu produktów zbożowych, warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i nasion. Istotne jest, aby stosując dietę wegańską, suplementować m.in. witaminę B12, D czy kwasy z rodziny omega-3, ponieważ ich najlepsza przyswajalność pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

Czy obie te diety są zdrowe?

Specjalistka tłumaczy, że według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA, 2009) „prawidłowo zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie, są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców”.

Wady diet roślinnych

Źle prowadzony wegetarianizm bądź weganizm może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Co może okazać się kłopotliwe?

– Właściwe pokrycie zapotrzebowania na energię, odpowiednią podaż białka, a w dużej mierze białka o wysokiej wartości biologicznej, właściwą zawartość w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminę D, witaminę B12. Problemem może być niedostateczna podaż wapnia, żelaza i cynku w diecie oraz ich niska biodostępność – wymienia specjalistka.

Skutek? Niedożywienie białkowo-energetyczne, niedokrwistość megablastyczna czy zaburzenia neurologiczne i endokrynne. Wiele „produktów wege” dostępnych na rynku jest wysokoprzetworzonych i o wątpliwym składzie. W tym wypadku, tak jak w tradycyjnej diecie, warto więc czytać etykiety spożywcze.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przed jakimi chorobami może nas utrzec wegetarianizm i weganizm?

– Przybywa coraz więcej badań naukowych wskazujących, że prawidłowo zbilansowane oba te rodzaje diet mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym profil lipidów w osoczu, stężenie glukozy w surowicy krwi, skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, zmniejszać rozwój próchnicy zębów, otyłości czy zapobiegać rozwoju niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego) – wymienia dietetyczka.

Co charakteryzuje diety roślinne? Dostarczają one dużych ilości produktów zbożowych, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (tj. cynk, magnez, wapń, żelazo) oraz witamin z grupy B czy witaminy C.

Wegetarianie spożywają większe ilości warzyw, owoców, orzechów, suchych nasion roślin strączkowych i nasion. Przez to ich dieta jest bardziej urozmaicona niż ta tradycyjna.

– Dieta wegetariańska cechuje się obniżoną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem, cholesterolu i sodu, a wyższą ilością włókna pokarmowego w diecie i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących działanie przeciwzapalne – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Jesteś weganką bądź wegetarianką? To dobrze, masz do tego pełne prawo! Zwracaj jednak uwagę na to, by każdy twój posiłek był zbilansowany. Co jakiś czas regularnie oddawaj też swoją krew do badania.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?