Przejdź do treści

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Bez spiny jem rośliny kampania
zdjęcie: Ela Radzikowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

„Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się wegetarianinem czy weganinem. Dieta roślinna ma wiele odcieni, a obecnie w siłę rośnie także redukcja mięsa w diecie. Jeśli dotychczas wydawało ci się, że roślinne gotowanie jest czasochłonne, pokażemy ci, że może być inaczej i… bez spiny” – tak zapowiadają organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny”, która właśnie ruszyła na terenie całej Polski. 

Zaczynasz swoją przygodę z kuchnią wegańską i nie masz pomysłu, co kupić w sklepie na szybki obiad? Z pomocą przychodzi kampania „Bez spiny jem rośliny”, promująca ograniczenie spożywania mięsa na rzecz diety roślinnej.

Organizatorzy RoślinnieJemy z tej okazji przygotowali przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych, wskazując gotowe produkty w 100 proc. wegańskie. Inicjatywa ma na celu pomoc konsumentom w znajdowaniu ciekawych i łatwych do przyrządzenia bezmięsnych produktów. Dedykowana jest tym wszystkim, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z bardziej roślinnym odżywianiem, bez szczególnej presji. To też próba pokazania, że można jest wegańsko, bez określania siebie „jestem weganką”.

„Bez spiny jem rośliny”

Organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny” opierają swoje działania na badaniach agencji IOS , z których wynika, że ok. 40 proc. społeczeństwa ogranicza lub zupełnie eliminuje mięso ze swojej diety, społecznych ankiet oraz wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych trendów kulinarnych. Dodatkowo, wskazują na związek sposobu odżywiania z postępującymi zmianami klimatycznymi. W swojej inicjatywie zachęcają wszystkich, którym los środowiska naturalnego nie jest obojętny, do podejmowania małych – wielkich kroków.

W ramach naszej kampanii staramy się współpracować z restauracjami, sieciami handlowymi i producentami żywności, abyście mogli coraz częściej sięgać po zdrowe, roślinne posiłki dostępne wszędzie: w każdym sklepie i restauracji. Doskonale wiemy, że przechodzenie na odżywiania w bardziej roślinny sposób może być dla niektórych sporym wyzwaniem. W maju udało nam się stworzyć naszą pierwszą outdoorową kampanię i specjalnie przygotowaliśmy przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych w całej Polsce.

Monika Sznel, współorganizatorka kampanii

Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się „wegetarianinem” czy „weganinem”. Dieta roślinna…

Gepostet von RoślinnieJemy am Dienstag, 21. Mai 2019

Wystarczy wejść na stronę www.roslinniejemy.org, gdzie oprócz porad specjalistów, możemy znaleźć wiele różnorodnych przepisów kuchni roślinnej. A jeśli nie chcesz tracić czasu na czytanie etykiet w sklepie, znajdziesz listę gotowych produktów w 100 proc. wegańskich, które są dostępne w marketach wiodących sieci handlowych w całej Polsce.

Dlaczego BEZ SPINY? W RoślinnieJemy doskonale zdajemy sobie sprawę z wyzwań środowiskowych i ekologicznych konsekwencjach wynikających z masowej produkcji żywności, niemniej pokazujemy, że aby pomóc planecie “odetchnąć” nie trzeba od razu określać się mianem weganina, czy wegetarianina. Wystarczy po prostu coraz częściej jadać roślinnie i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. Bez spiny.

piszą organizatorzy kampanii

W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest również akcja „Roślinne poniedziałki”, która jest inspirowana brytyjskim „Meatless Mondays”. Celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych chociaż raz w tygodniu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie