Przejdź do treści

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Bez spiny jem rośliny kampania
zdjęcie: Ela Radzikowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

„Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się wegetarianinem czy weganinem. Dieta roślinna ma wiele odcieni, a obecnie w siłę rośnie także redukcja mięsa w diecie. Jeśli dotychczas wydawało ci się, że roślinne gotowanie jest czasochłonne, pokażemy ci, że może być inaczej i… bez spiny” – tak zapowiadają organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny”, która właśnie ruszyła na terenie całej Polski. 

Zaczynasz swoją przygodę z kuchnią wegańską i nie masz pomysłu, co kupić w sklepie na szybki obiad? Z pomocą przychodzi kampania „Bez spiny jem rośliny”, promująca ograniczenie spożywania mięsa na rzecz diety roślinnej.

Organizatorzy RoślinnieJemy z tej okazji przygotowali przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych, wskazując gotowe produkty w 100 proc. wegańskie. Inicjatywa ma na celu pomoc konsumentom w znajdowaniu ciekawych i łatwych do przyrządzenia bezmięsnych produktów. Dedykowana jest tym wszystkim, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z bardziej roślinnym odżywianiem, bez szczególnej presji. To też próba pokazania, że można jest wegańsko, bez określania siebie „jestem weganką”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

„Bez spiny jem rośliny”

Organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny” opierają swoje działania na badaniach agencji IOS , z których wynika, że ok. 40 proc. społeczeństwa ogranicza lub zupełnie eliminuje mięso ze swojej diety, społecznych ankiet oraz wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych trendów kulinarnych. Dodatkowo, wskazują na związek sposobu odżywiania z postępującymi zmianami klimatycznymi. W swojej inicjatywie zachęcają wszystkich, którym los środowiska naturalnego nie jest obojętny, do podejmowania małych – wielkich kroków.

W ramach naszej kampanii staramy się współpracować z restauracjami, sieciami handlowymi i producentami żywności, abyście mogli coraz częściej sięgać po zdrowe, roślinne posiłki dostępne wszędzie: w każdym sklepie i restauracji. Doskonale wiemy, że przechodzenie na odżywiania w bardziej roślinny sposób może być dla niektórych sporym wyzwaniem. W maju udało nam się stworzyć naszą pierwszą outdoorową kampanię i specjalnie przygotowaliśmy przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych w całej Polsce.

Monika Sznel, współorganizatorka kampanii

Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się „wegetarianinem” czy „weganinem”. Dieta roślinna…

Gepostet von RoślinnieJemy am Dienstag, 21. Mai 2019

Wystarczy wejść na stronę www.roslinniejemy.org, gdzie oprócz porad specjalistów, możemy znaleźć wiele różnorodnych przepisów kuchni roślinnej. A jeśli nie chcesz tracić czasu na czytanie etykiet w sklepie, znajdziesz listę gotowych produktów w 100 proc. wegańskich, które są dostępne w marketach wiodących sieci handlowych w całej Polsce.

Dlaczego BEZ SPINY? W RoślinnieJemy doskonale zdajemy sobie sprawę z wyzwań środowiskowych i ekologicznych konsekwencjach wynikających z masowej produkcji żywności, niemniej pokazujemy, że aby pomóc planecie “odetchnąć” nie trzeba od razu określać się mianem weganina, czy wegetarianina. Wystarczy po prostu coraz częściej jadać roślinnie i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. Bez spiny.

piszą organizatorzy kampanii

W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest również akcja „Roślinne poniedziałki”, która jest inspirowana brytyjskim „Meatless Mondays”. Celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych chociaż raz w tygodniu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×