Przejdź do treści

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Bez spiny jem rośliny kampania
zdjęcie: Ela Radzikowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

„Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się wegetarianinem czy weganinem. Dieta roślinna ma wiele odcieni, a obecnie w siłę rośnie także redukcja mięsa w diecie. Jeśli dotychczas wydawało ci się, że roślinne gotowanie jest czasochłonne, pokażemy ci, że może być inaczej i… bez spiny” – tak zapowiadają organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny”, która właśnie ruszyła na terenie całej Polski. 

Zaczynasz swoją przygodę z kuchnią wegańską i nie masz pomysłu, co kupić w sklepie na szybki obiad? Z pomocą przychodzi kampania „Bez spiny jem rośliny”, promująca ograniczenie spożywania mięsa na rzecz diety roślinnej.

Organizatorzy RoślinnieJemy z tej okazji przygotowali przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych, wskazując gotowe produkty w 100 proc. wegańskie. Inicjatywa ma na celu pomoc konsumentom w znajdowaniu ciekawych i łatwych do przyrządzenia bezmięsnych produktów. Dedykowana jest tym wszystkim, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z bardziej roślinnym odżywianiem, bez szczególnej presji. To też próba pokazania, że można jest wegańsko, bez określania siebie „jestem weganką”.

„Bez spiny jem rośliny”

Organizatorzy kampanii „Bez spiny jem rośliny” opierają swoje działania na badaniach agencji IOS , z których wynika, że ok. 40 proc. społeczeństwa ogranicza lub zupełnie eliminuje mięso ze swojej diety, społecznych ankiet oraz wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych trendów kulinarnych. Dodatkowo, wskazują na związek sposobu odżywiania z postępującymi zmianami klimatycznymi. W swojej inicjatywie zachęcają wszystkich, którym los środowiska naturalnego nie jest obojętny, do podejmowania małych – wielkich kroków.

W ramach naszej kampanii staramy się współpracować z restauracjami, sieciami handlowymi i producentami żywności, abyście mogli coraz częściej sięgać po zdrowe, roślinne posiłki dostępne wszędzie: w każdym sklepie i restauracji. Doskonale wiemy, że przechodzenie na odżywiania w bardziej roślinny sposób może być dla niektórych sporym wyzwaniem. W maju udało nam się stworzyć naszą pierwszą outdoorową kampanię i specjalnie przygotowaliśmy przewodnik zakupowy po wiodących sieciach handlowych w całej Polsce.

Monika Sznel, współorganizatorka kampanii

Sięgaj po roślinne dania coraz częściej, bez konieczności nazywania się „wegetarianinem” czy „weganinem”. Dieta roślinna…

Gepostet von RoślinnieJemy am Dienstag, 21. Mai 2019

Wystarczy wejść na stronę www.roslinniejemy.org, gdzie oprócz porad specjalistów, możemy znaleźć wiele różnorodnych przepisów kuchni roślinnej. A jeśli nie chcesz tracić czasu na czytanie etykiet w sklepie, znajdziesz listę gotowych produktów w 100 proc. wegańskich, które są dostępne w marketach wiodących sieci handlowych w całej Polsce.

Dlaczego BEZ SPINY? W RoślinnieJemy doskonale zdajemy sobie sprawę z wyzwań środowiskowych i ekologicznych konsekwencjach wynikających z masowej produkcji żywności, niemniej pokazujemy, że aby pomóc planecie “odetchnąć” nie trzeba od razu określać się mianem weganina, czy wegetarianina. Wystarczy po prostu coraz częściej jadać roślinnie i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. Bez spiny.

piszą organizatorzy kampanii

W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest również akcja „Roślinne poniedziałki”, która jest inspirowana brytyjskim „Meatless Mondays”. Celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych chociaż raz w tygodniu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol